Honderden kilometers verderop weten wie er aanbelt, een app die laat zien of de koelkast leeg is en een kast die kleding stoomt en droogt. Zeven voorbeelden van de nieuwste technologische snufjes voor in en om het huis.
Koken met de ogen dicht
Wordt de pasta niet te zacht, zijn de aardappels al gaar en moet de broccoli al worden afgegoten? Die vragen hoeven thuischefs zich niet meer te stellen nu Siemens een zelfkokende kookplaat heeft ontwikkeld. Ze kunnen praktisch met de ogen dicht koken, want de inductiekookplaat kan zelf de hitte reguleren doordat deze in verbinding staat met een temperatuursensor, die aan de pan kan worden vastgemaakt.
Via bluetooth geeft de knop met sensor zijn informatie door aan de kookplaat. Siemens heeft een kooksensor en aparte braadsensor.
Tuinsproeien via de app
Robots nemen niet alleen banen over, maar ook hobby’s kunnen geautomatiseerd worden. Tuinieren bijvoorbeeld. De robotmaaier maakte de handgrasmachine al overbodig, nu kan ook de gieter de prullenbak in. Het Duitse Gardena – bekend van de tuinslangen – levert onder andere een sproeicomputer en een sensor voor de bodemvochtigheid. Met een app kunnen gebruikers instellen bij welke bodemvochtigheid de sproeier of de druppelslang de tuin nat moet maken. Nooit meer met de vingers in de grond om te voelen of de plantjes nog water moeten.
Mag het licht aan?
Moderne auto’s kunnen vaak met stemherkenning overweg en smartphones hebben Cortana, Siri of Google Assistant, maar intensief gebruikt worden ze niet. Misschien omdat opdrachten niet altijd goed begrepen worden.
Toch zetten aanbieders als Amazon en Google in op spraakassistenten voor in huis. Kastjes die je toe kunt spreken om de verlichting te bedienen, de muziekinstallatie aan te zetten en zelfs om bestellingen voor je te doen. Routineuze opdrachten worden meestal begrepen, maar ook deze spraakassistenten maken weleens uitglijders.
Deze deurbel hoort u ook 2000 km verderop
‘Ding dong’, zegt de app als er iemand voor de deur staat. Waar u ook bent, een slimme deurbel hoort u altijd. Naast het bekende belletje toont hij bovendien met beeld wie er voor de deur staat. Sterker nog, u kunt vanaf uw vakantieadres een gesprek voeren met de postbode, mocht u daar behoefte aan hebben.
De twee bekendste modellen zijn de Skybell en de Ring. Die laatste is iets goedkoper, maar heeft ook een wat lagere kwaliteit en vereist een abonnement om er video mee op te kunnen nemen. De Ring werkt op batterijen, de Skybell moet op een adapter aangesloten worden. Bij beide apparaten is het belangrijk om genoeg wifibereik bij de voordeur te hebben. Controleer dat dus van tevoren even met de smartphone.
Stomerij aan huis
De Styler van LG is een kast voor thuis die kleding stoomt en droogt. Hang broek en jasje netjes op en ze komen eruit alsof ze naar de stomerij zijn geweest – gestreken en wel. In de deur zit bovendien een broekpers, voor de messcherpe vouw. Uiteraard is de kast ook via een app te bedienen.
Nadeel: de Styler doet in uiterlijk enigszins denken aan een koelkast en die moet je willen hebben op de slaapkamer (op de foto rechts in de kast, met bruine deur).
Stofzuigen zonder handen
De meeste robotstofzuigers zijn handig voor ‘erbij’. Ze komen niet zo goed in de hoekjes en laten nog weleens wat liggen. Dyson beloofde dat zijn eerste robotstofzuiger de gewone stofzuiger overbodig zou maken. Maar Neato kwam met de Botvac Connected, die goedkoper én beter is dan de Dyson. Deze variant gebruikt lasers om de ruimte te scannen en een keurig patroon door de kamer te rijden. Bij een botsing stuurt hij bij. De Botvac Connected is ook met een app te bedienen, zodat u op het werk de stofzuiger kunt aanzetten.
Is er nog genoeg melk? Even op de app kijken
De koelkast vormt in menig huishouden het impliciete middelpunt. Wie thuiskomt haalt er even iets uit en op de voorkant hangen tekeningen of boodschappenbriefjes.
Samsung dacht: dat moet ook digitaal kunnen. Dus is daar de Family Hub-koelkast, waarin bekende koelkastfuncties zijn gedigitaliseerd, en er zijn ook nog een paar nieuwe bedacht. Op een groot touch- screen kun je bijvoorbeeld foto’s of de familiekalender tonen. Briefjes kunnen digitaal uitgewisseld worden en dankzij camera’s aan de binnenkant kun je zonder de deur open te doen zien wat er in de koelkast staat. Bij de koelkast zelf, of met een app als u bijvoorbeeld in de supermarkt bent.
Lees meer in FD Persoonlijk, het weekendmagazine van Het Financieele Dagblad over mensen, lifestyle, kunst, cultuur, mode en reizen.