Deze hotels richten zich op duurzaamheid
Weg met de plastic keycards, elke dag nieuwe handdoeken en de verspilling van energie, voedsel en water. Deze hotels excelleren in duurzaamheid, de vliegreis niet meegerekend uiteraard.
Weg met de plastic keycards, elke dag nieuwe handdoeken en de verspilling van energie, voedsel en water. Deze hotels excelleren in duurzaamheid, de vliegreis niet meegerekend uiteraard.
Barry Sternlicht, oprichter van 1 Hotels, vraagt zich bij alles in zijn hotels af of het nóg natuurlijker kan. Dus geen plastic keycards meer, maar houten exemplaren. Geen plastic flesjes water in de kamer, maar een eigen tap. En bij het bouwen van het hotel is zoveel mogelijk rekening gehouden met de lichtinval – dus ramen die van vloer tot plafond reiken, maar ook natuurlijk licht in de hotelgangen –, zodat er minder lampen gebruikt worden. Ook ligt er geen notitieblok naast het bed, maar staat er een krijtbord in de kamer. De sprei op het bed is geen synthetisch exemplaar, maar een van katoen.
Het hele hotel ziet groen van de planten. In de kamers, maar ook in de lobby met verticale tuin. Het voedsel komt van lokale boerderijen en voor de deur staat een Tesla om u naar de luchthaven te brengen.
Inmiddels zijn er drie hotels: een bij Central Park, een aan de Brooklyn Bridge en een in Miami. Het tweede hotel ligt aan de East River en werd flink geraakt tijdens de bouw toen orkaan Sandy een paar jaar geleden over New York raasde. De schade werd niet weggepoetst: kunstenaar Olivié Ponce maakte er een herinnering van in de Corner Suites. In 2018 staan twee nieuwe 1 Hotel-openingen op de agenda: in West Hollywood en in Sanya in China.
Een van de nieuwste hotels uit de Guldsmeden Hotel Group is Manon les Suites. Alle Guldsmeden Hotels zijn onderscheiden met de Green Globe, een certificeringsprogramma voor duurzaam reizen en toerisme. Elk jaar test Green Globe de hotels en moet er een verbetering van 5 procent te zien zijn in duurzaamheid. Guldsmeden scoort ook 98,6% op het Deense Ø-label, dat test of restaurants biologisch voedsel aanbieden. Het restaurant op de bovenste verdieping mag dus niet overgeslagen worden, al is het alleen maar voor het uitgebreide ontbijtbuffet of voor het smørrebrød met zalm.
De suites liggen allemaal aan de eyecatcher van het hotel, de patio met zwembad. Binnenin heeft zelfs de kleinste suite veel ruimte en een hedendaags hemelbed. In de badkamer ook hier geen plastic weggooiflesjes met shampoo en douchegel, maar grote, hervulbare flessen van eigen merk. Lichten werken met een sensor, dus er wordt geen onnodige energie verbruikt. Ook de schoonmaakmiddelen zijn duurzaam. Daarnaast verhuurt het hotel fietsen om de stad mee te verkennen. Voor Nederlanders een must om zo Kopenhagen te ontdekken.
Fogo Island Inn is een hotel dat bij vele designreizigers op de verlanglijst staat vanwege de schoonheid van de architectuur in combinatie met de ruige natuur eromheen. Maar er is nog een reden om deze ‘hideaway’ te boeken, en dat is de toewijding die er heerst aan de mensen, dieren en planten die er leven.
‘Ecologische duurzaamheid begint bij sociale duurzaamheid’, zegt Zita Cobb, de eigenares, die er opgroeide en na een succesvolle carrière terugkeerde om zich in te zetten voor het eiland. Omdat de visvangst niet echt lekker liep, maakten de botenbouwers de meubels voor het hotel en zijn de visnetten als kunst door het hotel heen te zien. De lokale ambachtslieden maakten de quilts die op het bed liggen en het enige plastic object in de kamers is de telefoon.
Gasten kunnen gekoppeld worden aan een ‘community host’, die alles weet over het eiland en waarmee ze bijvoorbeeld bessen kunnen gaan plukken. Het restaurant kijkt uit over de oceaan. Soms zwemmen walvissen voorbij. Alles wat de keuken gebruikt, komt van het eiland. Dat levert heerlijke seizoensgebonden gerechten op. Zo lekker dat het restaurant op de lijst met de beste van Canada staat.
In Amsterdam opent binnenkort het QO, een hotel dat in het teken staat van duurzaamheid. Het hotel is vrijwel geheel energieneutraal. Zo is het pand bijvoorbeeld zo ontworpen dat het voor 80 procent verlicht wordt met daglicht. Innovatief is ook de kameleongevel van aluminium panelen. Die staan in contact met een regulator en sluiten als het te warm of te koud wordt. Door de verschuivende panelen ziet de buitenkant er steeds anders uit.
Voor de bouw zijn grondstoffen uit de buurt gebruikt. Het beton komt bijvoorbeeld van de oude gevel van de Shell-toren. Op het dak op de 21ste verdieping kan op een heldere dag zowel Rotterdam als het IJsselmeer gespot worden. Daar staat ook een kas waar groenten en kruiden in worden gekweekt die in het restaurant gebruikt worden. De eiwitten die de vissen in de bijbehorende tank uitstoten, zijn voeding voor de planten. Verder in het hotel: Dutch cuisinerestaurant Persijn van chef Alexander Brouwer, rooftopbar Juniper & Kin en een holistisch wellnesscentrum. De opening staat gepland voor eind 2017.
De term ecotoerisme wekt niet meteen associaties met luxe en design. Wel bij Tri in Sri Lanka, dat claimt het eerste volledig ‘sustainable’ luxehotel ter wereld te zijn. Robert Drummond, de Britse eigenaar, ontdekte de plek jaren geleden en besloot er samen met architect Raefer Wallis van AOO Architects een innovatief, duurzaam hotel van te maken.
Er zijn maar elf suites, die alle lijken op te gaan in de prachtige natuur eromheen. Zo hebben de suites groene daken, al het hout is gerecycled en voor de energieopwekking worden zonnepanelen gebruikt. Op het landgoed staat een watertoren voor de waterwinning en in het restaurant wordt zoveel mogelijk gekookt uit de tuin.
In bijna elk van de op deze pagina’s beschreven hotels ligt een yogamat in de kamer. Bij Tri neem je die mee voor de dagelijkse yogales, gegeven door Lara Drummond, mede-eigenaar van Tri. Uiteraard is er ook een spa.
Lees meer in FD Persoonlijk, het weekendmagazine van Het Financieele Dagblad over mensen, lifestyle, kunst, cultuur, mode en reizen.