Over wat het oog ziet en het hart raakt.
Met een knipoog
Vuur
Maria Roosen, t/m 7 jan, Kunsthal Kade, Amersfoort.
Velen zullen Maria Roosen kennen vanwege de tros met glazen borsten die voor Museum Arnhem ligt. Het is een karakteristiek werk: sensueel, met veel kleurschakeringen, humorvol.
Roosen verwerkt graag lichaamsdelen in haar werk, vaak van glas, maar ze heeft ook een kruk met gebreide piemels in haar oeuvre. In Kunsthal Kade in Amersfoort is nu een overzicht van haar werk te zien, met een grote rol voor de totstandkoming, want die is voor Roosen net zo belangrijk als het resultaat.
Groot boetiekhotel in Londen
&

Kamers vanaf € 400.
The Ned, in de voormalige Midland Bank in Londen, is een boetiekhotel, maar wel van een volwassen formaat. Op de begane grond kunnen in acht restaurants 850 mensen eten.
Als member (4000 pond per jaar) of als gast kunt u ook afdalen naar restaurant-bar The Vault in de kluis, die als inspiratie diende voor James Bonds Goldfinger. Het zwembad, op de bovenste verdieping, kijkt uit op St Paul’s Cathedral.
Afwasbare mascara
Velen hebben een haat-liefdeverhouding met waterproof mascara: die blijft zo goed zitten dat-ie lastig te verwijderen is. Tube-mascara biedt uitkomst: die legt om elk wimpertje een polymeerlaagje en laat zich met warm water verwijderen . ➺
Horloge met stijl
&
Prijs: € 1960. Oplage 100 stuks.
Kunststroming De Stijl viert haar honderdjarig jubileum. Aanleiding voor het Amsterdamse Ace Juweliers om, in samenwerking met het Duitse Nomos, een speciaal Stijl-horloge te ontwerpen. Het resultaat is verrassend subtiel. De urenstreepjes hebben ieder een eigen lengte en dikte. Asymmetrisch en toch in balans, alsof het lijnenspel op deze zwart-witte wijzerplaat rechtstreeks is overgenomen uit een schilderij van Mondriaan.
Voor wie toch nog wat elementaire kleuren mist in deze ode aan De Stijl: draai het horloge om en ontdek op het mechanische en handmatig opwindbare uurwerkje de blauwe schroeven, rode synthetische robijnen en het gele balanswiel.
Quote
Een goed interieur is eigenlijk net zoals de natuur, het geeft je rust.
• Interieurontwerper Osiris Hertman in zijn boek ‘Inspirational Interiors’.
Groen Rotterdam
Hoe maak je een woning duurzaam? Die vraag probeert Rotterdam te beantwoorden op zaterdag 7 oktober, middels fietsroutes langs inspirerende duurzame kluspanden, energieneutrale nieuwbouw, ecohuizen en ‘tiny houses’.
Het gemeentelijke initiatief ‘Gluren bij de Duurzame Buren’ is zeven jaar geleden opgetuigd, met als doel aan te tonen dat het niet alleen leuk, maar ook innovatief en groen wonen is in de Maasstad. Huiseigenaren zetten hun deuren open voor mensen die hun woning duurzamer willen maken, op zoek zijn naar inspiratie of die het leuk vinden ‘groene’ huizen te bekijken. Er is onder meer een huis te bezoeken met een dakmoestuin, en een oud dijkhuis dat wordt omgetoverd tot een energieneutraal huis.
&
7 oktober, verzamelpunt Grote Kerkplein, 12.00 uur. rotterdamenergiebesparing.nl
3 vragen aan...
Maxime Cartens, die voor ze haar label Teym oprichtte voor Karl Lagerfeld werkte. Tijdens de Dutch Design Week presenteert ze haar Slow Fashion Manifesto met Detale, het kledingmerk van Anne Mertens.
1. Wat wil je met jullie Slow Fashion Manifesto aan de kaak stellen?
‘De snelheid van de mode-industrie en de te vluchtige aard van ‘fast fashion’. Dat is niet meer van nu. We willen aantonen dat de mode kan verduurzamen door een transparanter businessmodel te hanteren, duurzame materialen te gebruiken en tijdloze ontwerpen te creëren.’
2. Hoe draag je zelf bij aan een beter modeklimaat?
‘Met Teym lanceer ik één kledingstuk of accessoire per jaar. Door elk jaar één tijdloze klassieker toe te voegen aan de collectie wil ik uiteindelijk een volledige garderobe creëren. Compleet met joggingpak en schoenen.’
3. Kan een modemerk bestaan van één ontwerp per jaar?
‘Ja, door me te richten op één product kan ik iets maken wat echt goed is. Vorig jaar lanceerden we een tas, dit jaar een merinoswollen trui. Verkopen doe ik via de webshop en pop-upstores, waardoor ik tussenhandel omzeil.’
&

Te zien tijdens de Dutch Design Week bij Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30, Eindhoven.
Grote kunst
Big Art, een beurs voor grote kunst, was vorig jaar november in de Amsterdamse Diamantbeurs een bescheiden succes. Sommigen mopperden dat niet alle kunst die daar te zien was voldoende volume had, maar blijkbaar smaakt het naar meer. Ditmaal is een monument aan de gracht, De Zonnewijser, tot de zolder gevuld met grote werken. Vijftig in totaal. ➺

Big Art, 12-15 okt, De Zonnewijser, Herengracht 182, Amsterdam.
Lees meer in FD Persoonlijk, het weekendmagazine van Het Financieele Dagblad over mensen, lifestyle, kunst, cultuur, mode en reizen.