Deze vijftig talenten zetten de toon
Welke jonge mensen zetten de toon in Nederland? FD Persoonlijk zocht naar de leiders van de toekomst: vijftig mannen en vrouwen van maximaal 35 jaar die als ondernemer of professional vernieuwende ideeën hebben.
Welke jonge mensen zetten de toon in Nederland? FD Persoonlijk zocht naar de leiders van de toekomst: vijftig mannen en vrouwen van maximaal 35 jaar die als ondernemer of professional vernieuwende ideeën hebben.
‘Kan water met duurzame energie ontzilt worden, zodat drinkwater toegankelijk wordt voor iedereen?’ Sid vroeg het zich af toen hij op een surftrip in Madagaskar was en zag hoe kinderen een paar uur van hun dag besteedden aan water halen. Nu maakt hij met zijn bedrijf schoon drinkwater uit zeewater met gebruik van zonne-energie.
In vijf jaar tijd is Elemental Water Makers uitgegroeid tot een van de wereldwijde koplopers in ontzilting met duurzame energie. De installaties staan in onder andere Indonesië en op Lanzarote en de Britse Maagdeneilanden. Sid wil het aantal waterprojecten elk jaar verdubbelen.
➔ Wapenfeit: ontving vorig jaar de Mohammed bin Rashid Al Maktoum Global Water Award
➔ Ritueel: hij begint de dag met een zonnegroet
Een auto leasen is heel gewoon, een fiets op die manier gebruiken niet. Dirk kwam op de TU Delft met studievrienden Richard Burger en Martijn Obers tot de conclusie dat daar een markt in moest zitten toen ze de zoveelste student op een brakke fiets voorbij zagen komen. Ze lanceerden Swapfiets, een fietsabonnement voor 15 euro per maand. Gebruikers hebben altijd en overal een werkende fiets. Lekke band, licht kapot of ketting eraf? Swapfiets komt naar je toe voor een gratis reparatie of biedt je een nieuwe fiets aan. De dienst heeft meer dan 22.000 gebruikers. Dit jaar gaat Swapfiets ook naar het buitenland.
➔ Wapenfeit: het concept is beschikbaar in 14 steden. In Delft maakt meer dan 40 procent van de eerstejaarsstudenten er gebruik van
➔ Grootste zakelijke blunder: het te laat aannemen van een interne recruiter. ‘Ik heb onderschat hoeveel tijd het kost een hecht en goed team te bouwen’
Paul besloot al snel zijn duurzaamheidsambitie na te jagen. Dat deed hij door met compagnons Joppe Out, Reinier Schneider en Michel Bitter GreenHome op te richten. Op deze site vullen huiseigenaren gegevens in over hun huis, zoals bouwjaar en het gas- en stroomverbruik. Vervolgens ontvangen ze kosteloos een offerte hoe ze aanpassingen kunnen doen om hun energieverbruik terug te brengen. GreenHome krijgt een vergoeding van de aangesloten vakspecialisten, zoals zonnepaneelinstallateurs, die de klussen uitvoeren. Rabobank financiert de verbouwingen en Eneco gebruikt het platform om klanten te helpen met het energiezuiniger maken van hun huis. Er deden al meer dan 52.000 mensen een huisscan.
➔ Wapenfeit: won de Stuiveling Open Data Award voor de meest innovatieve toepassing die gebruikmaakt van openbare gegevens van de overheid. De prijs is een jaarlijks initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken
➔ Belangrijkste les: ‘De mindset van de mensen in je team is belangrijker dan hun kennisniveau’
Hoe vertel je nieuwe verhalen bij oude collecties? Imara ging voor het Amsterdam Museum met die vraag aan de slag en stelde als gastcurator in 2016 de tentoonstelling ‘Zwart Amsterdam’ samen. De expositie ging over donkere rolmodellen in de stad. Zelf heeft ze Surinaamse voorouders. Vorig jaar bedacht Imara het museale vernieuwingsproject New Narratives, waarbij gastrondleiders wordt gevraagd vanuit een ander perspectief (sekse, cultuur, religie) naar de museumcollectie en presentatie te kijken en daar samen met het publiek over te praten. ‘Er ontstaan dan bijzondere gesprekken’, zegt Imara.
➔ Wapenfeit: won de Museumtalentprijs 2017 van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
➔ Grote voorbeeld: ‘Mijn ouders motiveren mij om altijd door te zetten, maar ook om geduldig te zijn’
‘Toen ik las dat slechts 3 procent van de Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag eet, rook ik kansen. Wat als pizza je favoriete groente kon zijn?’ Manon bedacht pizza’s met bodems van bloemkool, biet en courgette die hetzelfde smaken als een reguliere variant. Het was het begin van Magioni als nieuw pizzamerk. De pizza’s, waarvan de bodems 70 gram groente bevatten, liggen nu in het koelvak van de supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Plus en groothandels als Sligro en Bidfood. Zo verkocht Magioni al meer dan een miljoen pizza’s.
➔ Wapenfeit: het aantal verkooppunten steeg in een jaar van 30 naar 1600 winkels
➔ Grootste drijfveer: ‘Het idee dat sommige mensen dachten dat ik hiermee überhaupt niets zou bereiken’
Jan Willem en compagnon Job van de Kieft zegden allebei hun baan op om de scootmobiel nieuw leven in te blazen. Dit nadat ze bij een marktonderzoek twee grote problemen hadden gezien: het stigma dat het een voertuig is voor oude en zielige mensen, en de onveiligheid van de huidige ontwerpen. Het duo ontwikkelde Scoozy, een hippe scootmobiel voor mindervaliden, met vierwielaandrijving, een kleine draaicirkel, handige opbergvakjes en een intuïtieve bediening om de kans op ongelukken te verkleinen. De gebruikers kunnen Scoozy op afstand uitlezen, zodat ze bij voorbaat weten of de accu aan vervanging toe is. Inmiddels is er een werkend prototype. De scootmobiel, die circa 8500 euro gaat kosten, komt dit jaar op de markt en kan met een volle batterij 120 kilometer afleggen. Het team bestaat nu uit 7 medewerkers.
➔ Wapenfeit: het bedrijf haalde 850.000 euro op bij een eerste investeringsronde eind 2017. De eerste twintig reserveringen voor de Scoozy zijn binnen
➔ Favoriete gadget: ‘De Apple Watch 3. Daarmee kan ik veel beter sporten; ik doe aan spinning’
Eigenlijk moet iedereen kunnen zien hoe hij of zij traint in de sportschool, vond Mitchell een paar jaar geleden, toen hij zelf voor de zoveelste keer in de sportschool stond. Het bracht hem op het idee een app te ontwerpen ‘waarmee iedereen kan trainen als een topsporter’. Dat werkt zo: gebruikers filmen hun oefeningen van verschillende kanten met de actiecamera’s van zijn bedrijf Gymeyes. De opnames zijn te bekijken in de app, die vorig jaar zomer gelanceerd werd. Een trainer analyseert vervolgens de oefeningen en geeft feedback via de app. Het verdienmodel: sportscholen betalen maandelijks een tarief om van Gymeyes gebruik te kunnen maken.
➔ Wapenfeit: sinds de lancering een halfjaar geleden hangen de camera’s van Gymeyes al in vijftig sportscholen
➔ Ochtendritueel: Mitchell begint de dag met een korte meditatie en slaat het ontbijt over. ‘Ik vast tot één uur ’s middags’
Waarom kopen jongeren zo weinig planten? Waarom weten zo weinig mensen dat bloemen je gelukkig maken? Silke wond zich op over het feit dat er zo weinig wordt gedaan met bloemen en planten in Nederland. Van de 1200 start-ups in Amsterdam richten zich slechts 5 op bloemen en planten. Ze schreef een businessplan voor een sierteelt-incubator en presenteerde het aan Royal FloraHolland. De multinational was enthousiast en investeerde. Inmiddels heeft Let it Grow een incubatieprogramma. De start-ups uit het eerste programma hebben al 700.000 euro opgehaald bij externe investeerders.
➔ Wapenfeit: Let it Grow organiseerde vorig jaar zijn eerste festival, dat vierduizend bezoekers trok
➔ Bijdrage aan een duurzamere wereld: ‘We delen met het team een auto’
Waarom zijn kantooromgevingen eigenlijk zo geestdodend? Die vraag stelde Govert zich toen hij bij een architectenbureau werkte. Daar merkte hij dat zijn creativiteit in traditionele kantoren afnam. De reden? Het gebrek aan lichaamsbeweging. Hij begon daarop onder de naam Enrichers met een groep specialisten kantoormeubelen te ontwerpen en attributen die beweging, en daarmee ook de hersenen, stimuleren. Zo bedachten ze een wiebelend kussen, waardoor je constant blijft bewegen om in balans te blijven. Of de ‘schaalkruk’, die je heupen en onderrug laat bewegen tijdens het zitten. Dit jaar stort Govert zich op meubelen die in contact komen te staan met je computer. Een voorbeeld: rol je je stoel iets naar achter, dan schuift je muis mee op het beeldscherm. Zo maakt hij bewegen tijdens het werk functioneel.
➔ Wapenfeit: de meubelen van Enrichers stonden het afgelopen jaar in een showroom op Schiphol. NS plaatste zijn stoelen voor gebruikersonderzoek in een trein
➔ Ochtendritueel: het drinken van kokosdrank met kurkuma en peper
Rowinda’s grootste kwaliteit? Mensen verbinden. Dat doet ze met haar eigen expatnetwerk AMS Connected, voor het Global Shapers-programma van het World Economic Forum, en als kwartiermaker voor City Deal Kennis Maken. Dit overheidsprogramma jaagt vernieuwing in het hoger onderwijs aan door universiteiten, hogescholen, gemeenten en bedrijven aan elkaar te koppelen opdat zij oplossingen aandragen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo komt in Delft een nieuwe wijk waarvoor studenten zich over de vraag bogen hoe die duurzaam ingericht kon worden. De projecten moeten alle groepen in een stad met elkaar verbinden, want: ‘Er is een kloof tussen de kennis op universiteiten en hogescholen enerzijds en wat daarvan wordt toegepast in de praktijk anderzijds.’
➔ Wapenfeit: tien van de twaalf Nederlandse universiteitssteden doen mee aan City Deal
➔ Favoriete app: ‘Telegram. Daar zitten minder mensen op dan op WhatsApp, dus is het rustiger’
‘Toen ik een minor had afgerond aan UC Berkeley bij San Francisco wist ik het zeker: ik wil iets doen met disruptieve technologieën en ondernemen.’ Tobias zag kansen in het verbinden van blockchainliefhebbers met bedrijven en zette Blockchain at Berkeley op, waarbij studenten zich gingen verdiepen in blockchain voor bedrijven. Het sloeg direct aan. ‘We hadden iets in handen wat succesvol kon worden.’ Het was het begin van Kryha, waar nu 8 mensen werken. Tobias en zijn collega’s adviseren multinationals als KLM en Shell en de gemeente Amsterdam hoe zij blockchain kunnen inzetten.
➔ Wapenfeit: Kryha haalde een investering van een paar ton op
➔ Tobias zou graag emigreren naar: ‘Portland. Daar heb je natuur om de hoek en het is maar anderhalf uur vliegen naar San Francisco’
Hun ongenoegen over hoe hypotheken worden verstrekt, deed Manon en twee compagnons besluiten een onafhankelijk onlinehypotheekplatform op te richten: Fiew. Als financieel adviseur merkte ze dat het afsluiten van een hypotheek vaak prijzig en onnodig lastig is. Fiew biedt nu als eerste in Nederland geautomatiseerd hypotheekadvies aan. Klanten vullen gegevens in en krijgen via slimme software een advies op maat. De huizenkopers betalen afhankelijk van de gekozen optie een bedrag, variërend van 10 euro tot 790 euro. Inmiddels werken bij Fiew 7 mensen.
➔ Wapenfeit: Fiew ging eind 2017 live voor alleenstaande starters op de woningmarkt. Inmiddels kunnen ook tweeverdieners terecht. De volgende stap is een service voor nazorg
➔ Eerste baantje: bij de visboer. ‘Best grappig voor een vegetariër’
Hoe leer je een bedrijf innoveren? ‘Door erkenning en ruimte te geven’, zegt Anthony, ‘en door het bedrijf inzicht te geven in hoe de toekomst eruit zou kunnen zien.’ Anthony en zijn 45-koppige team ‘boost’ innovatieprocessen van ondernemingen. Dat doen ze door per klant een team samen te stellen en te kijken welke nieuwe producten er nodig zijn, door processen te verbeteren en de manier van denken binnen teams een make-over te geven. Hun methodiek slaat aan en vindt inmiddels gretig aftrek bij bedrijven. In Nederland bedienen ze klanten als ING, Achmea, Essent, Allianz en Ahold Delhaize.
➔ Wapenfeit: vorig jaar opende Innovation Booster een kantoor in Athene
➔ Favoriete app: ‘Storytel voor audioboeken. Het luisteren naar boeken geeft mij altijd stof tot nadenken’
Oud-studenten van de TU Eindhoven die eerder zonneauto’s voor het Solar Team Eindhoven ontwikkelden, waarmee ze deelnamen aan de World Solar Challenge, werken nu aan de eerste elektrische auto die geheel op zonne-energie rijdt. Hun Lightyear One moet het antwoord worden op de tekortkomingen van de huidige elektrische voertuigen, die gebukt gaan onder een beperkt aanbod van laadpalen en onder een lage actieradius. De vierwiel-aangedreven sedan genereert energie met in het dak geïntegreerde zonnecellen. Met een volle batterij moet de auto tot 800 kilometer kunnen afleggen. Het prototype wordt dit jaar gepresenteerd, in 2019 komt de wagen op de markt. Er zijn al meer dan 10 exemplaren besteld. Prijs: 119.000 euro.
➔ Wapenfeit: Lex was in 2017 een van de finalisten bij de Green Challenge van de Postcodeloterij en ontving 100.000 euro voor Lightyear
➔ Grootste zakelijke blunder: het voor veel te weinig geld accepteren van opdrachten en daardoor te weinig tijd hebben om na te denken
De in Jakarta geboren Niki bouwt in Rotterdam aan het landelijke autodeelplatform Juuve, omdat hij het huren van een auto ‘te veel gedoe’ vond. Het vernieuwende aan zijn concept is dat alleen eigenaren van zuinige auto’s en elektrische modellen hun auto mogen aanbieden. Klanten downloaden een app en zien zo welke auto’s in de buurt beschikbaar zijn. Ook het ontgrendelen gaat met de app. Niki wil autodelen nog makkelijker maken dan autobezit. In de toekomst zou de stroom in de accu’s van stilstaande wagens gebruikt kunnen worden om de stad energie te leveren.
➔ Wapenfeit: werkt samen met Justlease, de grootste private-leasemaatschappij in Nederland
➔ Werkt: 65 uur per week. ‘Ik wil dat niet blijven doen. Een leuk sociaal leven vind ik ook belangrijk’
Lotte en medestudent Francesca Lucas ontwikkelden een mobiele bedtent voor gehandicapte kinderen. Zonder bescherming kunnen deze kinderen uit bed vallen, eruit kruipen of zich bezeren. Op vakantie gaan is dus vaak onmogelijk. De bedtent van het duo bestaat uit een opblaasbaar frame en transparante stof en is in vijf minuten gebruiksklaar. Hij past op een eenpersoonsbed. De studenten hebben inmiddels 50 bedden verkocht. In de toekomst willen ze ook reisbedden voor ouderen maken. ‘Net als voor gehandicapte kinderen is er voor deze groep weinig innovatie, terwijl zij het het hardst nodig hebben.’
➔ Wapenfeit: is verkozen tot Nederlandse student-ondernemer van 2017 in de finale van de Global Student Entrepreneur Award
➔ Favoriete gadget en app: Wake-Up Light (‘Ik word ’s ochtends veel fijner wakker zo’) en Duolingo (‘Om Italiaans te leren’)
Voor mensen van wie het werkende bestaan valt samen te vatten als één grote vergadering moet het initiatief van Jasper uitkomst bieden. Met de app Gaiku maak je vergaderen leuker en doeltreffender. ‘Bij het vorige bedrijf dat ik oprichtte zat ik hele dagen in vergaderingen. Tijdrovend en vaak saai.’ Gaiku combineert video, agenda, notulen en features als stemrondes in één overzicht. Ook worden to-dolijstjes en actiepunten weergegeven, met de bedoeling alle vergaderaars betrokken te houden. Zo ontvang je ook vooraf een lijstje met te bespreken punten en krijg je een melding als je over de afgesproken tijd dreigt te gaan. Een bètaversie staat live, later dit jaar volgt de definitieve app.
➔ Wapenfeit: haalde 1 miljoen euro aan investering op bij Jasper de Rooij, oprichter van telecomaanbieder Simpel. Simpel en Pricewise testen Gaiku al
➔ Belangrijkste les: ‘Accepteer dat een plan nooit gaat zoals het gepland is’
Een kaartje van je hardloopronde op Instagram of een Facebook-foto tijdens die bergtocht is leuk, maar Joris en zijn vrienden wilden hun fietstochten beter herbeleven. Tijdens een fietsvakantie op Tenerife kwamen zij op het idee voor Relive. Met deze gratis app halen outdoorliefhebbers hun avonturen terug met korte 3D-filmpjes. Deze video’s tonen het afgelegde parcours in helkopterview en foto’s die tijdens de rit zijn gemaakt. Met deze persoonlijke video’s onderscheidt Relive zich volgens Joris van de andere sportapps. ‘Die draaien vooral om prestatiestatistieken.’ Voor dit jaar mikken Joris en zijn compagnons op 10 miljoen nieuwe gebruikers. Ze verdienen aan de premiumversie Relive Club, waarmee gebruikers onder meer muziek kunnen toevoegen aan video’s.
➔ Wapenfeit: circa 1,5 miljoen gebruikers wereldwijd. Instagram-oprichter Kevin Systrom is fan
➔ Inspirator: de Duitse productdesigner Dieter Rams
➔ Bij het roer om: zou Joris het liefst een eettent openen en die zelf runnen
Eerst werkte Ruben als vakkenvuller bij Jumbo, daarna als pizzakoerier voor New York Pizza. ‘Ik vond veel dingen chaotisch en slecht geregeld voor medewerkers, zoals het vinden van een vervanger als je niet kunt.’ Het demotiveerde hem en hij bedacht dat een app uitkomst kon bieden. De opstart ging niet zonder slag of stoot. ‘Ik was scholier en bij het starten van dit bedrijf leek het wel alsof ik het heelal in stapte, zonder enig oriëntatiepunt.’ Met zijn compagnon Guido Schmitz, een programmeur, wist hij een app te lanceren waarop medewerkers uit de detailhandel en horeca onder meer met elkaar kunnen communiceren en roosters kunnen raadplegen. Ook kunnen via de app na een korte training nieuwe medewerkers worden ingewerkt. Inmiddels is zijn vorige werkgever New York Pizza klant bij Flex Appeal, net als Gamma, Karwei en Albert Heijn.
➔ Wapenfeit: haalde 800.000 euro investering op
➔ Bijdrage aan een duurzamere wereld: ‘Ik koop niet te veel eten zodat ik zo min mogelijk weggooi’
Ard verhuisde op zijn 18de naar China; hij wilde Chinees leren en aan de slag gaan in een industrie waar innovatie op de eerste plek staat. Het bracht hem in 2014 op het hoofdkantoor van smartphonemerk Meizu, in Guangdong. Daar is hij sinds vorig jaar hoofdverantwoordelijk voor de wereldwijde marketing. De bedrijfsfilosofie: lage productprijzen door geen beroemdheden in te huren en geen dure tv-spotjes uit te zenden. Meizu groeide de afgelopen jaren van 4,5 miljoen smartphones in 2014 tot 22 miljoen exemplaren vorig jaar.
➔ Wapenfeit: de verkoop van Meizu-smartphones is in 2017 buiten China met de helft gegroeid
➔ Ards hoogst behaalde diploma: vmbo TL
Rutger zag al in 2010 de potentie van blockchain en cryptovaluta's. Hij was een van de eersten in Nederland die ermee aan de slag ging. Zo ontwikkelde hij samen met de Gemeente Groningen de Stadjerspas, een pas voor mensen met een minimuminkomen. Alle transacties met de pas lopen via de blockchain, waardoor de volledige afhandeling en het declareren is geautomatiseerd en tegelijkertijd alle benodigde controles zijn geverifieerd. Dit systeem wordt doorontwikkeld zodat onder andere overheidsinstellingen door middel van programmeerbaar geld toeslagen en subsidies beter kunnen distribueren. Om innovatie vanuit Nederland te versnellen organiseert Rutger internationale conferenties en ‘hackathons’. DutchChain werkt met en voor organisaties als APG en de Nationale Politie.
➔ Wapenfeit: organiseerde een jaar geleden de grootste ‘blockhain hackaton’ ter wereld
➔ Favoriete gadget: een platenspeler
Containerrederijen willen wel milieuvriendelijker werken, maar hun oplossing komt vaak niet verder dan varen met grotere schepen of langzamer varen. Dat is niet genoeg, vond Astrid, werkzaam bij GoodFuels. Dit bedrijf houdt zich bezig met het vervangen van gasolie en stookolie door biobrandstof voor schepen en zware machines op het land. Ze zette samen met collega Isabel Welten een programma op specifiek voor de containerscheepvaart: GoodShipping. Zo wil ze grote containerschepen laten varen op hernieuwbare energiebronnen. Chocolademerk Tony’s Chocolonely en pakketvervoerder DHL doen al mee en verschepen ladingen via het initiatief.
➔ Wapenfeit: GoodShipping won in 2017 de TEDx Amsterdam Awards
➔ Voorbeeldfiguur: Michelle Obama
Milan wil laten zien dat festivals en duurzaamheid wel degelijk samengaan. Hij werkt bij DGTL Festival, een grote Nederlandse festivalorganisator, waar hij plannen ontwikkelt om van DGTL-festivals de eerste circulaire ter wereld te maken. ‘In 2020 moet DGTL volledig afval- en uitstootvrij zijn’, vertelt hij. De organisatie is aardig op weg. Op de laatste editie (45.000 bezoekers in 2 dagen) was de catering vleesvrij. Er waren bekers met een statiegeldsysteem en er werd enkel groene stroom gebruikt. DGTL organiseert festivals in onder meer São Paolo, Barcelona en Tel Aviv.
➔ Wapenfeiten: in 2017 won DGTL de award voor het meest duurzame festival van Spanje en in de Verenigde Staten de FestX-award voor ‘Outstanding Green Event’
➔ Vrije tijd: Milan ontwikkelt voor zichzelf een zelfvoorzienend nomadisch modulair huis
Veerle studeert geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij en studiegenoot Romée Snijders vonden dat geneeskundestudenten zoveel studiestof moeten leren dat het moeilijk is om overzicht te houden. Bij gebrek aan een boek waarin alle disciplines van de geneeskunde worden beschreven, besloten ze dat dan maar zelf te gaan doen. Het resulteerde in Compendium Geneeskunde, een 1200 pagina’s tellende samenvatting van de medische basiskennis. Veerle en Romée werkten samen met een team van 100 studenten en specialisten. Het duo richtte bovendien, om onafhankelijk te blijven, een eigen uitgeverij op. De boeken worden inmiddels gebruikt door meer dan 7000 studenten en 3000 artsen.
➔ Wapenfeit: in 2017 kwam de pocketversie ‘Cardiologie en vasculaire geneeskunde’ uit en een scheurkalender, waarvan er inmiddels meer dan 8000 zijn verkocht
➔ Zou emigreren naar: Barcelona. ‘Ik heb er in mijn tussenjaar acht maanden gewoond om Spaans te leren en ik zou graag nog eens teruggaan. De temperaturen en het strand vlakbij maken het ideaal’
Daves frustratie over de hoeveelheid plastic afval betekende de start van zijn bedrijf. Hij rondde zijn bachelor industrieel ontwerp af aan de Design Academy in Eindhoven en begon Precious Plastic. Dit project helpt consumenten hun eigen werkplaats voor plasticrecycling te beginnen. Hakkens bouwt machines waarmee je plastic kunt recyclen en leert mensen via YouTube hoe ze het materiaal een tweede leven kunnen geven. Zo kun je met plastic- afval sieraden en bouwmateriaal fabriceren. Precious Plastic is inmiddels uitgegroeid tot een zogenaamd opensource-netwerk (vrije toegang tot bronnenmateriaal) van meer dan 250 werkplaatsen.
➔ Wapenfeit: won een designprijs van 10.000 euro in het VPRO-programma De toekomstbouwers
➔ Bij het roer om: ‘Dan word ik boer’
Tijdens haar studie wilde Marieke leren hoe consultancy werkt. Dat kon alleen nergens, dus richtte ze samen met twee studiegenoten in 2008 de ngo De Kleine Consultant (DKC) op, een non-profit-consultant, volledig gerund door studenten. Inmiddels heeft De Kleine Consultant acht vestigingen in Nederland en een in Londen. In 2014 begon Marieke Missing Middle, met twee vrienden van businessschool Insead. Dat is een ngo die vrouwelijke ondernemers in Oeganda helpt aan een lening als ze micro-financiering ontgroeid zijn. Daarnaast werkt Marieke als projectmanager bij strategieconsultant McKinsey. Ze was de eerste vrouwelijke consultant die vóór haar 30ste die titel op zak had. Ze adviseert er grote bedrijven en initieerde de deelname van McKinsey aan de One Young World Summit, een congres voor sociaal geëngageerde jonge leiders.
➔ Wapenfeit: Missing Middle hielp al honderd vrouwelijke Oegandese ondernemers. Alle leningen zijn tot dusver terugbetaald
➔ Favoriete app: Headspace, om te mediteren
Boudewijn heeft altijd vrijwilligerswerk gedaan. Toen hij 10 was, ruimde hij sneeuw voor ouderen. De opbrengst investeerde hij in aandelen. Ook tijdens zijn studie bleef hij actief. Wel verbaasde hij zich er altijd over hoe weinig goede doelen en ngo’s met vernieuwing en technologie deden. Begin 2017 lanceerde hij daarom Deedmob, een onlineplatform, dat vrijwilligers, goede doelen en bedrijven met interesse in vrijwilligerswerk met elkaar verbindt. ‘In Nederland is veel bezuinigd op de sociale sector terwijl er veel problemen zijn. Er zijn nieuwe manieren nodig om elkaar te kunnen helpen.’ Deedmob heeft 7 mensen in dienst en werkt samen met onder andere het Rode Kruis, WNF, Unicef, Microsoft, Red Bull en Rabobank.
➔ Wapenfeit: in een jaar tijd hebben zich ruim 100 goede doelen en 850.000 vrijwilligers aangesloten
➔ Een van zijn adviseurs: wiskundige en senator Alexander Rinnooy Kan
Max is van de derde generatie in een geslacht van molenmakers. Op zijn 16de begon hij te werken, niet lang daarna richtte hij zijn eigen bedrijf op. Opdrachten voor complexe restauraties van molens stroomden meteen binnen. Inmiddels heeft hij al tientallen grote projecten gedaan. Hij onderscheidt zich door te vernieuwen in een traditionele markt en hij richt zich bij restauraties op duurzaamheid. Zo restaureerde hij afgelopen jaar een afgebrande molen door materialen opnieuw te gebruiken. Hij werkt ook met tweedehands hardhout, zoals voormalige afmeerpalen. Restaureert met zijn team zo’n 50 molens per jaar.
➔ Wapenfeit: won in 2017 de Jong Monumententalent Prijs
➔ Belangrijkste les: ‘Als je in bed ligt te malen over je werk, bedenk dan niet wat je nog moet doen – dat schrijf je op – maar hoe je het gaat doen’
Als softwareondernemer zag Mark dat zijn opdrachtgevers sneller wilden veranderen en meer wilden experimenteren. En dat alles natuurlijk tegen lagere kosten. ‘Ik verbaasde me over de afhankelijkheid van IT-specialisten en kwam zo op het idee voor een slim applicatieplatform waarmee werknemers eenvoudig en snel zelf bedrijfssoftware bouwen.’ Triggre was geboren. Het op deze wijze zelf maken van software gaat volgens Mark 200 keer sneller dan traditioneel programmeren, doordat iedere stap geautomatiseerd is. Klanten nemen een flexibel abonnement af dat is afgestemd op het werkelijke aantal mensen dat Triggre gebruikt.
➔ Wapenfeit: Triggre heeft grote klanten als NCR, ING en OCI en bedient verschillende branches
➔ Grootste zakenblunder: toen hij als 19-jarige ondernemer begon met zijn eerste bedrijf, bestelde hij tijdens een zakelijk diner een dorade. ‘Een complete vis fileren in combinatie met een zakelijke bespreking bleek geen goede combinatie; ik moest de hele avond naar graatjes vissen’
Chantal zag hoeveel jonge mensen in haar omgeving graag wilden bijdragen aan een betere wereld. Maar bij de grote bedrijven waar ze werkten bleek dat vaak moeilijker dan gedacht. Ze richtte The Punchy Pack op, om deze jonge mensen én bedrijven te helpen. Ahold Delhaize is bijvoorbeeld dankzij The Punchy Pack een duurzame koffieplantage aan het opzetten. En Rabobank laat nu chips plaatsen bij koeien in ontwikkelingslanden, zodat ze als onderpand voor financiering kunnen worden gebruikt. Chantal is ondertussen bezig met het opschudden van de theaterindustrie, met ‘crowd ticketing’, waarbij startende artiesten zélf verantwoordelijk worden voor het vullen van de zaal.
➔ Wapenfeit: The Punchy Pack werd al door dertig organisaties ingeschakeld
➔ Emigreren: ‘Ik zou in Canada willen wonen, om te ervaren wat Justin Trudeau met het land doet’
Horecaondernemers balen er stevig van als gasten niet komen opdagen. Het mede door Raymond bedachte reserveringssysteem Formitable laat klanten een aanbetaling doen. Hierdoor daalt het aantal afzeggingen, hebben restaurants geen of minder inkomstenderving en gaan ze voedselverspilling tegen. Zijn eerste klant was Ron Blaauw met diens nieuwe restaurant Nacarat, in Hudson’s Bay in Amsterdam. Gasten doen bij Blaauw een aanbetaling van 20 euro. De 150 restaurants betalen naast een abonnement op Formitable een vergoeding per reservering .
➔ Wapenfeit: haalde 280.000 euro op tijdens een recente investeringsronde en won recentelijk de Horeca Innovation Award
➔ Favoriete plek voor zakelijke afspraken: Wilde Westen, in Amsterdam. ‘Ons kantoor zit in hetzelfde pand en de houtovenpizza’s zijn er top’
De in Bogotá geboren Raquel tekent en schildert de (straat)culturen die ze tegenkomt in Amsterdam-Zuidoost, waar ze woont. In haar rauwe werk komen ‘hedendaagse sociale en culturele kwesties terug’. Bijvoorbeeld migratie en religie, maar ook verschillen tussen hogere en lagere klassen. Ze wil zo verschillen overbruggen en mensen met elkaar in gesprek laten gaan. Haar schilderijen trekken de aandacht. Zo won ze De Scheffer, een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor beeldend kunstenaars, die Vereniging Dordrechts Museum uitreikt. De prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een expositie in het Dordrechts Museum (tot en met 15 april).
➔ Wapenfeit: prinses Beatrix kocht recentelijk een van haar werken
➔ Belangrijkste les: ‘Hard werken wordt beloond’
Tijdens zijn studie Tuinbouw & Akkerbouw zag telerszoon Wessel een groot gat in kennis bij leveranciers van ledlampen en een deel van hun klanten, de kwekers. Ledverlichting kan leiden tot betere en snellere groei en uiteindelijk tot een efficiëntere voedsel- en plantenproductie. Maar elk gewas reageert anders op lampen en lichtkleur. ‘Welk type lamp en welke kleurencombinatie het beste resultaat geeft, is niet voor iedereen duidelijk.’ Wessel ontwikkelde een systeem waarmee kwekers eenvoudig zien wat voor hun gewas de beste kleurencombinatie is. Vervolgens stellen ze via de app hun ideale ‘lichtrecept’ in en houden ze tegelijkertijd temperatuur, luchtvochtigheid, CO2-concentratie en bewatering bij.
➔ Wapenfeit: heeft 36 klanten, waaronder het World Horti Center en HAS Hogeschool
➔ Emigreren: ‘Dan ga ik naar China, daar groeit de wereldbevolking het snelst en is de meeste vraag naar ontwikkelingen voor nieuwe teeltsystemen’
Sam wilde zonnepanelen mooier maken en bedacht een nieuwe vorm; transparante panelen in een glazen gevel die met de zon meedraaien. Het felle, storende licht zetten de panelen om in elektriciteit, het zachte daglicht gaat gewoon naar binnen. Volgens Sam is dit Lumiduct-systeem efficiënter dan normale panelen door gebruik van minuscule cellen die voor de ruimtevaart zijn ontwikkeld. De constructie wordt als een soort tweede gevel aan een pand bevestigd. Het kantoor van verhuisbedrijf Mondial Movers in Alblasserdam heeft er al een. Wellsun focust zich vooral op bedrijven die in de nabije toekomst energieneutraal willen worden. Sam is ook initiator van Kindow, een start-up die lamellen maakt die met de zon meedraaien.
➔ Wapenfeit: won de Real Estate Innovation Award op vastgoedbeurs Expo Real, in München
➔ Belangrijkste les: ‘Zoek mensen die waarde toevoegen en iets kunnen wat jij niet kunt. Laat ze delen door aandelen te geven. Je eigen aandeel wordt kleiner, maar je bedrijf neemt in waarde toe’
Simon wil ervoor zorgen dat de energietransitie ‘geen 50 jaar maar 5 jaar duurt’. Daarom richtte hij Sympower op. De software van deze start-up maakt apparaten flexibel in stroomgebruik, omdat ze vaak blijken aan te staan op momenten dat dat niet per se hoeft. Deze apparaten kunnen met de software kort uit worden gezet om piekbelasting op het elektriciteitsnet te voorkomen en schommelingen tussen vraag en aanbod te stabiliseren. Daarmee ontstaan zogenoemde energiebuffers. Nu leveren vaak generatoren of gas- en kolencentrales deze buffers door meer energie te produceren, maar dat is niet nodig. De software van Sympower wordt, behalve in Nederland, ook al in Finland gebruikt. Bovendien zijn de eerste stappen voor uitbreiding naar Noord-Amerika en het Midden-Oosten inmiddels gezet.
➔ Wapenfeit: in 2017 haalde Sympower een investering binnen van 1 miljoen euro
➔ Bijdrage aan een duurzamere wereld: zit in het bestuur van de Jonge Klimaatbeweging
De Indiase Anand wil het leven van senioren, slechtzienden en mensen met dyslexie makkelijker maken. Dat doen hij en zijn compagnons met Oswald Labs, waar diverse diensten en producten onder vallen. Zo ontwikkelden ze Shravan, een mobiele telefoon voor slechtzienden. En ze bedachten de Agastya-widget, vernoemd naar een hindoewijze. Hiermee worden sites beter leesbaar voor bijvoorbeeld kleurenblinden. Anand woont in Enschede, waar hij studeert aan de Universiteit Twente. Er werken tien mensen voor Oswald Foundation.
➔ Wapenfeit: er zijn 5000 Agastya-gebruikers, zij bekijken maandelijks 200.000 webpagina’s
➔ Bijdrage aan duurzamere wereld: windenergie houdt de servers van Oswald Labs draaiende
Waarom is een commissaris vaak een man van in de 60? Waarom zitten er zo weinig jongeren in de boardroom? Tijd voor verandering, vond Talitha. Ze richtte Blikverruimers op, dat jongeren de kans geeft als toezichthouder op te treden. De stichting heeft een academie waar je onder begeleiding van oude rotten als Alexander Rinnooy Kan en Margot Scheltema kunt leren wat het vak inhoudt. Talitha is ook oprichter van Energieboot, dat grote energiebedrijven helpt met het inzetten van jongeren voor de verduurzaming van de sector.
➔ Wapenfeit: Blikverruimers won in 2017 de Boer & Croon Co-generation Award
➔ Grootste zakelijke blunder: ‘Toen ik als projectleider op een project bij het ministerie van Economische Zaken werd gezet zonder enige ervaring en alles in de soep liet lopen’
Toen Sjoerd de advocatuur in ging had hij één doel: zo snel mogelijk zelfstandig worden. Dat kon bij een advocatenkantoor alleen als je partner bent. Aanleiding voor Sjoerd om extra zijn best te doen. Op zijn 31ste werd hij benoemd als partner van Van Doorne Advocaten. Zijn benoeming gaat gepaard met sociaal ondernemerschap; het kantoor adviseert nu ook sociale ondernemingen zoals Tony’s Chocolonely en Social Impact Ventures. Sjoerd werd geïnspireerd toen hij een paar jaar geleden mee was op een leiderschapsreis naar de Noordpool. ‘Daar realiseerde ik me dat problemen niet alleen van de overheid en de mens zijn, maar ook van bedrijven.’ Na deze reis lanceerde hij aan de Universiteit Utrecht de eerste leerstoel Sociaal Ondernemerschap.
➔ Wapenfeit: is de jongste advocaat-partner op de Zuidas
➔ Belangrijkste les: ‘Het overlijden van mijn vader op jonge leeftijd. Het leerde me dat je alles uit het leven moet halen en wel nu’
➔ Favoriete app: Ajax Showtime
Na zijn opleiding vastgoedmanagement trok Michiel in 2007 naar China. De markt in Nederland was volledig ingezakt, in China zag hij nog kansen. Hij richtte uiteindelijk About Asia op. Hij verzorgt allerlei uitwisselingsprojecten tussen China en Europa, gericht op de creatieve industrie. Hij organiseerde al speeddate-evenementen voor creatievelingen, netwerkbijeenkomsten voor de mode-industrie en zogeheten Dutch Days. In 2017 regelde Michiel dat een Chinese delegatie uit de elektronischemuziekindustrie afreisde naar het Amsterdam Dance Event. Het duurde lang voordat About Asia echt op gang kwam, erkent Michiel: ‘Om het vertrouwen van Chinese bedrijven en autoriteiten te winnen moet je zeker vijf jaar in China wonen.’
➔ Wapenfeit: AboutAsia heeft al meer dan honderd bedrijven geholpen
➔ Favoriete app: het Chinese WeChat. ‘Dat is Facebook, LinkedIn, Instagram en online bankieren in één’
➔ Maakt gebruik van de volgende media: NOS, BBC en The Guardian
De boekenmarkt mag het dan moeilijk hebben, kinderboeken wacht een revolutie door augmented reality, gelooft Elliot. Daarom is hij ARmazing begonnen met vrienden Rosalie de Moel en Sem Broer. De start-up maakt kinderboeken met 3D-beelden en brengt hiermee oude en nieuwe media bij elkaar. Het eerste boek is De avonturen van Max. Wie de camera van zijn mobiel op het boek richt, wordt ondergedompeld in een 3D-wereld, die als extra laag boven het boek verschijnt. Er zijn al zo’n 600 exemplaren verkocht en het boek ligt bij diverse boekhandels. In 2018 wil het bedrijf meer boeken uitgeven en de techniek inzetten om het onderwijs te moderniseren.
➔ Wapenfeit: het winnen van de verkiezing Hybride Student Ondernemer 2017 van de Haagse Hogeschool
➔ Begint de dag met: een meditatie van 10 minuten en het checken van de koersen van cryptomunten
Anne is initiator van Over/Nieuw, een adviesbureau voor de (semi)publieke sector. Haar bureau heeft enkel jonge medewerkers in dienst, die helpen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Zo ging Over/Nieuw aan de slag in Almere om kinderen uit arme gezinnen te helpen aan gewone zaken zoals een fiets of wiskundebijles. Vaak zijn er wel middelen beschikbaar, maar verloopt de aanvraag ervan over veel verschillende schijven. Over/Nieuw zorgde voor één loket.In Noord-Holland hielp het bureau met het in kaart brengen van de problemen waar jonge mantelzorgers tegenaan lopen. En het adviseerde ook de stedendriehoek Zutphen, Deventer en Apeldoorn over hoe ze de schoonste mileuregio van Nederland kunnen worden.
➔ Wapenfeit: vorig jaar nam Over/Nieuw 6 nieuwe medewerkers aan
➔ Belangrijkste les: ‘Durf groots te dromen en te denken. Wees niet bang om fouten te maken’