Als kind had Eral Osmanoglou al een fascinatie voor eten. Later kwam daar een voorliefde voor de moleculaire kookkunst bij. Nu werkt hij als directeur van Phytonext onder meer aan een natuurlijk geneesmiddel van cannabis, iets wat veel wegheeft van moleculair koken.
Eral Osmanoglou.Foto: Martin Dijkstra voor FD Persoonlijk
Eral Osmanoglou (31) is al zijn hele leven bezig met gezond eten. Als klein jongetje at hij veel te veel als hij de kans kreeg. Dat gebeurde regelmatig: als zijn ouders even niet keken, schoof zijn Grieks-Turkse oma hem zoete lekkernijen toe. Het was hem aan te zien. ‘Nog steeds heb ik wel een beetje overgewicht. Op de middelbare school dacht ik al na over de vraag: hoe kan ik nou lekker blijven eten zonder dat ik aankom?’
Toen Osmanoglou op de middelbare school zat, klom hij in een paar jaar tijd op tot kok in twee restaurants in Alblasserdam, waar hij is opgegroeid, en Gorinchem. Als vervolgstudie overwoog hij economie of iets met management. Maar zijn vader hield hem ervan af. ‘Hij zei: dat is toch niets voor jou? Doe iets met biologie en voeding, daar ben je altijd mee bezig.’
Eral Osmanoglou (31)
Is: directeur van Phytonext, dat een technologie heeft ontwikkeld om hoogwaardige stoffen uit planten te halen. Deze stoffen kunnen in voedsel en medicijnen worden verwerkt.
Hij werkt aan een toepassing om de synthetische kleurstoffen, die gebruik worden om koekjes hun oranje kleur te geven, vaarwel te zeggen en in plaats daarvan wortels te gebruiken. Ook wil hij medicijnen maken op basis van cannabis. Op dit moment wordt de eerste eigen fabriek gebouwd.
Financiering Het blijkt lastig investeerders te vinden, omdat investeerders met een niet-technische achtergrond moeilijk de risico’s kunnen inschatten. Bovendien zijn de investeringen hoog. ‘Onze producten moeten in grote hoeveelheden geproduceerd worden om ze tegen de juiste prijs beschikbaar te maken.’
En zo ging Osmanoglou, als enige van zijn klas, naar Wageningen om levensmiddelentechnologie te studeren. ‘Dat is koken op industriële schaal.’ Het leek hem spannend bij grote concern als Heineken of Friesland Campina te gaan werken, maar na een paar jaar begon Osmanoglou te twijfelen. ‘Het nieuwste toetje van de maand heeft misschien een ander smaakje, maar het blijft verder hetzelfde toetje. Een beetje saai.’
Hij begon zijn eigen website, moleculairkoken.net, waar je ingrediënten als alginaat en xanthaan kan bestellen om mee te koken. De website is een ode aan de Spaanse chef-kok Ferran Adrià, die in zijn restaurant El Bulli heel wat kookconventies overhoop haalde. ‘Koken is intuïtief. Je neemt een beetje van dit en een beetje van dat. Maar wat Adrià doet, moleculair koken, is een wetenschap. Het is scheikunde. Alles moet heel erg precies.’
Kleur uit wortelpulp
Osmanoglou besloot in 2011 aan de slag te gaan bij TOP, een bedrijf in Wageningen dat start-ups en mkb-bedrijven in de voedingsindustrie helpt met innovatie en productontwikkeling. Het gaf hem een mooi kijkje in de keuken bij veel bedrijven. Hij kwam onder meer in aanraking met Phytonext, dat een nieuwe technologie heeft ontwikkeld om hoogwaardige stoffen uit planten te winnen. ‘Daar is steeds meer vraag naar, omdat de consument meer natuurlijke stoffen wil.’ Zo ontstaat de gele kleur van koekjes en kaas door toegevoegde synthetische kleurstoffen, terwijl de kleur ook gemaakt kan worden uit wortelpulp.
Benieuwd naar alle talenten?
Van elektrische deelscooters tot Netflix voor literatuur en slim watergebruik en modieuze hoofddoeken. Hier vind je alle talenten achter deze en nog veel meer top-ideeën.
In 2017 besloot Osmanoglou zélf in te stappen in het bedrijf. ‘Ik wilde niet aan de zijlijn advies geven, maar het echt zelf doen.’ Het businessmodel van de natuurlijke wortelkleurstoffen blijkt lastig. Dat van medicinale cannabis is juist heel aantrekkelijke. ‘Het stigma gaat er steeds meer af. De vraag is groot, maar er kan niet geleverd worden. Grootschalige productie van cannabisolie is verboden.’ Tegelijkertijd zweren mensen met MS of Parkinson erbij, omdat dat medicinale wiet hun pijn verlicht. ‘Dat betekent dat er nu veel wordt gekocht in het illegale circuit.’ Osmanoglou wil van het cannabisextract een natuurlijk medicijn maken, in samenwerking met een farmaceut. ‘Er moet een fabriek komen om het medicijn industrieel op te schalen. Ik heb daar nu gesprekken over.’
Alle ervaring die hij tijdens werk en studie heeft opgedaan, kan hij goed inzetten bij Phytonext. Het maken van een natuurlijk geneesmiddel heeft wel wat weg van moleculair koken, alleen dan nu met cannabis. ‘Hier in Wageningen staan we, in tegenstelling tot biotechnologie-start-ups in Leiden, heel dicht bij de natuur. Toch was ik op school ook heel goed in scheikunde. Daar heb ik nu profijt van: voeding en farmacie groeien steeds meer naar elkaar toe.’
Lees meer in FD Persoonlijk, het weekend magazine van Het Financieele Dagblad over mensen, cultuur, lifestyle, reizen, carrière en personal finance.