Hoody-expo
Update | * Design * reizen * tech * mobiel * mode * culinair * cultuur
Update | * Design * reizen * tech * mobiel * mode * culinair * cultuur
De hoody, oftewel de capuchontrui, is overal. Op het sportveld, op kantoor, thuis op de bank, op straat, op de catwalk en om het lijf van Mark Rutte. En nu hangt-ie in een museum.
Het Nieuwe Instituut, in Rotterdam, wijdt een tentoonstelling aan het even populaire als controversiële kledingstuk.
Want wat voor de een een lekker zittende trui is, raakt voor de ander aan thema’s als sociale ongelijkheid, jeugdcultuur, politiegeweld, racisme, privacy, angst en stijl. De tentoonstelling ‘The Hoodie’ confronteert bezoekers met hun connotaties aan de hand van talloze hoody’s, afkomstig van Primark, Harvard of ontworpen door beroemde designers als Raf Simons en Hussein Chalayan. Maar ook met Mark Zuckerberg in een hoody, als hét uniform van machtige mannen in Silicon Valley. — Elsbeth Grievink
Reisjournalist Daan Vermeer testte drie reisapps. Ze maken vliegreizen aangenamer of je ecologische voetafdruk inzichtelijker.
1. Timeshifter verkleint de impact van een jetlag door middel van gepersonaliseerd advies. Je vult in de app gegevens in: je reguliere slaappatroon, koffiegebruik, leeftijd en vluchttijden. De app geeft via pushberichten van twee dagen voor de reis tot twee dagen erna adviezen. Die zijn soms wat contra-intuïtief (‘Blijf wakker tijdens deze nachtvlucht’), maar blijken goed te helpen.
2. SeatBoost is een app die overgebleven businessclassstoelen vanaf 24 uur voor vertrek van een vlucht per opbod veilt. Biedingen zijn live in de app te volgen en de winnaar ontvangt de hoofdprijs: een upgrade. De app doet aan als een spel en dat kan leiden tot een dure upgrade. TAP Air Portugal is de eerste Europese maatschappij die meedoet.
3. ForGood geeft antwoord op de vraag hoeveel CO2 je uitstoot met voeding, energieverbruik en reizen. Zo berekent de Belgische app aan de hand van snelheid en locatie per vervoermiddel (auto, trein, bus, fiets en vliegtuig) je uitstoot. Voor een nauwkeurigere schatting stelt de app vragen over voeding en is er de optie meterstanden in te voeren. Praktisch zijn de tips om je voetafdruk te verkleinen tot de in het klimaatakkoord vastgestelde limiet. — Daan Vermeer
'Radio is, vergeleken bij televisie, heel intiem, heel klein. Je spreekt tot de man of vrouw, rechtstreeks het oor in'
Vlak bij de Noordpool, op Spitsbergen, bevindt zich de Svalbard Global Seed Vault: de ‘wereldzadenbank’.
Hier worden plantzaden van zoveel mogelijk plantrassen bewaard en behoed voor wat voor rampen dan ook. Het noordpoolgebied, met zijn ijzige temperaturen, is daar de uitgelezen plek voor.
De opslag bezoeken is een no-go, deze zit potdicht. Om belangstellenden toch een inkijkje te geven, komt er een bezoekerscentrum. En wie anders zou dit moeten ontwerpen dan het Noorse architectenbureau Snøhetta, dat gespecialiseerd is in het bouwen op onherbergzame plekken.
Het gebouw heeft een even buitenaardse als vertrouwde cone-vorm, met een strakke entree. Binnen in The Arc, zoals het gaat heten, kunnen bezoekers ervaren wat er opgeslagen ligt in de zadenbank, zonder er daadwerkelijk naar binnen te gaan. — Elsbeth Grievink
Duwweltjie heet deze wijn, en dat klinkt heel lief.
Duwweltjie is een plantje, en dat staat ook op het etiket, met de rondvliegende zaaddozen als gouden sterren. Het zal wel humor zijn van de Zuid-Afrikaanse wijnmakers Thistle and Thorn in Paarl, want duwweltjie is een verschrikkelijk onkruid in deze 65-jarige wijngaard.
Het druivenras is de chenin blanc en het resultaat is deze wonderschone wijn uit 2018, die lief geurt naar perziken, rijpe appels en een veld voorjaarskruiden. De smaak is net als de geur romig en zacht, met spetterend frisse zuren, en hij heeft veel mineralen, is een tikje rokerig en goed droog. En maar 13% alcohol. Zo zien we dat graag. — Hilary Akers
benierglobalwines.nl, €19
Hoe goed robots soms ook zijn in het imiteren van mensen, zodra je ze vastpakt weet je dat je niet met een persoon van doen hebt.
Maar als het aan onderzoekers van de Universiteit van Bristol en de Sorbonne ligt, gaat dat veranderen. Ze maakten nephuid die bijna hetzelfde voelt als echte huid en bovendien aanraakgevoelig is. Androïden met huid kunnen prima gebruikt worden om bijvoorbeeld eenzaamheid weg te knuffelen. — Nick Kivits
Door klimaatverandering hebben veel dieren het moeilijk. Hun leefgebieden worden bedreigd.
De ijsbeer voelt het poolijs onder zijn poten wegsmelten, de gorilla ziet hoe zijn geliefde oerwoud wordt gekapt en platgebrand.
Maar er is hoop. Dieren zijn flexibel en er zijn alternatieve habitats beschikbaar voor de meest bedreigde soorten. Fotograaf Erik Hijweege legde vast hoe ijsberen floreren op een Zwitserse gletsjer en Afrikaanse leeuwen zich thuis voelen in een Zweedse vallei. Ook de tijger, gorilla en neushoorn hebben een nieuwe plek gevonden.
‘Bedreigde dieren gered’ is de ondertitel van Hijweeges fotoproject, dat nu te zien is in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het is een oproep om bedreigde dieren en hun leefgebieden beter te beschermen. Wie goed naar zijn werk kijkt, ziet dat dat de echte oplossing is om onze dieren te behouden. — Jeroen Bos
Lees meer in FD Persoonlijk, het weekend magazine van Het Financieele Dagblad over mensen, cultuur, lifestyle, reizen, carrière en personal finance.