Wat is FD Transformers?
In juni 2018 publiceren Het Financieele Dagblad en Vlerick Business School de tweede editie van FD Transformers. Een onderzoek naar digitale transformatie bij de 200 grootste Nederlandse bedrijven.
In juni 2018 publiceren Het Financieele Dagblad en Vlerick Business School de tweede editie van FD Transformers. Een onderzoek naar digitale transformatie bij de 200 grootste Nederlandse bedrijven.
Het digitaliseren van organisaties gaat nog steeds met vallen en opstaan. Er zijn voorlopers en volgers. Er zijn bedrijven die in één keer overstag gaan, en bedrijven die experimenteren met beperkte initiatieven. Maar in welke vorm en tempo het ook gebeurt, digitalisering is de enige weg.
Het FD en Vlerick Business School kijken in de machinekamer van de 200 grootste Nederlandse bedrijven die zijn ontstaan vóór het digitale tijdperk. We onderzoeken wie de transformatie echt in de vingers heeft, en welke lessen we hier aan kunnen verbinden. Met een transparante methode, ontwikkeld door Vlerick.
We hopen hiermee unieke inzichten te geven in de do’s en dont’s van digitalisering. En we doen het van jaar-op-jaar. Want als er één thema is waarin niets hetzelfde blijft, dan is het deze transformatie.
FD Transformers is een samenwerking tussen twee partijen met een bewezen track record in het digitale domein. Het Financieele Dagblad, opgericht in 1796, is de eerste Nederlandse krant waar redacteuren uitsluitend voor het internet schrijven. De papieren editie wordt apart samengesteld.
Vlerick Business School is volgens de toonaangevende Financial Times ranking de beste opleiding in de Benelux voor ‘executive education’. Vlerick heeft het een ijzersterke reputatie op het gebied van digitale bedrijfsvoering en strategie.
Centraal in het onderzoek naar de 200 grootste Nederlandse bedrijven is het zogeheten Exconomy model. Het is ontwikkeld door de Gentse hoogleraar Stijn Viaene. Zijn model draait om verschillende nieuwe ‘realiteiten’ van de moderne economie, waaronder: (1) de digitale ervaring is een belangrijk deel van de waarde van een product; (2) klanten zijn bewegende doelen; (3) waarde wordt gezamenlijk gecreëerd in een ecosysteem van bedrijven, via digitale platformen.
Het vermogen om te experimenteren is essentieel, net als het kunst om bijzondere digitale ervaringen te creëren, en de vaardigheid om samen te werken met partners en klanten.
Het onderzoek van Vlerick steunt deels op research, en deels op interviews met de chief information officers en andere digitale leiders.
In juni 2018 verschijnt FD Transformers in twee varianten: (1) een magazine met resultaten van het onderzoek, achtergronden en case studies; (2) een interactieve weergave van de onderzoeksresultaten, vormgegeven als een moderne ‘digital journey’.
Bij de eerste editie, die in juni 2017 verscheen, lag de nadruk op de ranglijst. In deze tweede editie rangschikken we bedrijven in categorieën, (van kopgroep tot peloton). We publiceren alleen de namen van bedrijven in de kopgroep. Binnen die categorie maken we niet meer een ranglijst.
De presentatie gebeurt op een aparte bijeenkomst, waar deelnemers de mogelijkheid krijgen om rechtstreeks met de experts van Vlerick te praten, en om onderling ervaringen uit te wisselen.
Het Financieele Dagblad en Vlerick Business School worden ondersteund door een groep specialisten, een ‘Expert Circle’, die adviseert bij de opzet en interpretatie van het onderzoek. Leden Expert Circle.