‘Die 100.000 gehandicaptenbanen redden we wel’
Werkverkenner Sven Romkes over het aantrekken van mensen met een arbeidsbeperking.
Werkverkenner Sven Romkes over het aantrekken van mensen met een arbeidsbeperking.
Slechts 4500 van de 7500 gehandicaptenbanen zijn daadwerkelijk vervuld in 2015. Teleurstelling?
‘Toch een stap in de goede richting. Vroeger werd er heel raar gekeken als iemand met een arbeidsbeperking überhaupt kwam solliciteren. Bedrijven staan er nu meer voor open. Maar ik ben van nature ongeduldig en ambitieus, dus het mag van mij wel een paar stapjes sneller. Zelf zet ik mij met een team van drie mensen bij ABN Amro in om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk binnen de bank te krijgen. Dat gaat heel goed. Een voordeel is dat ik ervaringsdeskundige ben en mijn collega ook een dwarslaesie heeft. Wij voelen mensen die komen solliciteren goed aan en snappen ze. Dan kun je wel het verschil maken. Ik begrijp dat niet elk bedrijf, zeker niet de kleine ondernemingen, dit op die manier kunnen doen, maar extra aandacht bij HR om deze doelgroep binnen te halen is wel essentieel.’
Waardoor verloopt de invulling van deze banen zo langzaam?
‘De overheid trekt er niet hard genoeg aan en geeft zo een slecht voorbeeld. Ik heb afgelopen jaar 4x aangeklopt bij de voorzitter van de Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken/Werkgelegenheid. Mijn voorstel om in ieder van de 35 arbeidsmarktregio’s een ervaringsdeskundige aan te stellen die de boel in beweging brengt, is terzijde geschoven. Ze vonden het een interessant idee, maar dachten geen steun hiervoor te krijgen in de Tweede Kamer. Jammer, het zou een goede stap zijn om dit project op stoom te krijgen.
Bedrijven doen hun best, maar ook daar verloopt het stroperig. Hoe komt dat?
Enerzijds is er weinig contact met de doelgroep, waardoor bedrijven eigenlijk geen idee hebben wat een bepaalde handicap betekent voor het uitvoeren van een functie. Maar een belangrijke hindernis is ook onze huidige Wet Gehandicapten. Die is er voor de mensen met de allergrootste afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is een nobel streven, maar hierdoor valt 75% van de gehandicapten in Nederland niet onder de kenmerken van het Sociaal Akkoord. Dat zorgt voor veel verwarring. Bedrijven nemen dan iemand in dienst met een arbeidsbeperking, maar die telt dan weer niet mee volgens de normen. Nederland zou in deze de richtlijnen van de VN moeten volgen: iedereen met een arbeidsbeperking telt, of die nu klein of groot is, fysiek of mentaal.
Er komen ook klachten over het UWV, dat de database niet op orde zou hebben.
Dat klopt. Als een bedrijf of de overheid een kandidaat zoekt met een arbeidsbeperking geeft het UWV alleen informatie over iemands beperking, maar geen opleidingsniveau, CV en werkervaring. En dat is nu net wat je als toekomstig werkgever wilt weten van iemand. Maar het UWV is hard bezig om dit te verbeteren.
Gaan we de 100.000 banen in 2016 redden?
Daar ben ik van overtuigd.
Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.
Inloggen