Het Financieele Dagblad heeft de ambitie de meest waardevolle bron van informatie voor Nederland te zijn. Het Financieele Dagblad is van oudsher (sinds 1796) een zakenkrant die zich primair richt op de beurs, de economie en het bedrijfsleven. Ook actuele ontwikkelingen in politiek, cultuur en samenleving vallen al heel lang binnen ons gezichtsveld, vanuit het besef dat het bedrijfsleven en de financiële wereld alleen floreren in harmonie met de omgeving.
De lezers op wie we ons richten, zijn vooral de beslissers in het private en publieke domein in Nederland. Omdat zij veelal denken en werken vanuit een internationaal perspectief heeft het FD een kosmopolitische signatuur.
Het FD maakt deel uit van de FD Mediagroep waartoe ook BNR, Company Info, Energeia, ESB en Pensioen Pro behoren. Eigenaar is sinds 1997 HAL Investments.
De redactie van het FD is onafhankelijk; over de inhoud van de publicaties wordt geen verantwoording afgelegd aan directie of eigenaar. De onafhankelijke positie van het FD is vastgelegd in het redactiestatuut. De redactie van het FD stelt zich ten doel objectief verslag te doen van ontwikkelingen in de samenleving. We duiden het nieuws en doen aan waarheidsvinding.
Het FD is niet het verlengstuk van de belangen van het bedrijfsleven of de overheid en staat los van enige politieke of religieuze stroming. We houden ons verre van campagnejournalistiek.
Streven naar objectiviteit wil niet zeggen dat we kleurloos zijn in onze journalistieke keuzes of commentaren. We zijn ervan overtuigd dat het algemeen belang het beste gediend is met economische vooruitgang. Hoe meer welvaart we creëren, hoe meer de samenleving kan investeren in zaken als gezondheid, milieu, cultuur, veiligheid, materiële en immateriële levensstandaarden.
Economische groei wordt bevorderd door concurrentie, vrijhandel, een doelmatige allocatie van kapitaal door bedrijfsleven en overheid, een goed functionerende rechtsstaat, een hoog opgeleide bevolking, een uitgebreide, robuuste infrastructuur, veiligheid en een democratisch stelsel waarin alle belangen worden meegewogen.
Het FD heeft de overtuiging dat marktwerking te verkiezen is boven overheidsingrijpen. We zijn daar niet dogmatisch in. Traditioneel voelt het FD zich meer thuis in het Rijnlandse model dan bij het Angelsaksische kapitalisme waarbij uitsluitend de belangen van aandeelhouders bepalend zijn.
Het FD ziet het als zijn taak om misstanden als corruptie, fraude, belastingontduiking en verspilling van belastinggeld bloot te leggen. We omarmen de vooruitgang en zijn daarom pleitbezorgers van innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Ook als die leiden tot het overbodig worden van bestaande bedrijfstakken.