Belastingontwijking
Belasting betalen is een wettelijke en morele plicht voor burgers en bedrijven om Nederland bewoonbaar te houden. Tegelijk erkent het FD het recht van bedrijven en personen om binnen de grenzen van de wet de laagst mogelijke belastingdruk te realiseren. Belastingontwijking is bijvoorbeeld acceptabel als een huizenbezitter met een hypotheek gebruik maakt van de renteaftrek.
Internationaal opererende bedrijven mogen hun organisatie zo inrichten dat de activiteiten neerslaan in landen met een relatief gunstig tarief. Belastingontwijking wordt moreel verwerpelijk als bedrijven en personen constructies optuigen waardoor ze hun redelijke bijdrage aan de samenleving proberen te ontlopen. Wanneer daarvan sprake is hangt mede af van wat gebruikelijk is in de markt en wat de wetgever als norm oplegt. Bedrijven moeten transparant zijn om verantwoording te kunnen afleggen.
Het FD staat voorzichtig positief tegenover het belasten van internationaal opererende bedrijven als Facebook. Voorzichtig omdat quick fixes als een digitax meer kwaad dan goed kan doen.
Migratie
Het FD is voorstander van vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie. Poolse werknemers zijn goed voor de Nederlandse productie en zorgen tegelijk voor welvaart in het land van herkomst. Tegelijk is het FD niet blind voor de druk die immigratie veroorzaakt aan met name de onderkant van de arbeidsmarkt en de problemen die vaak gepaard gaan met integratie van minderheden.
Immigratie van buiten de Europese Unie moet daarom zo veel mogelijk worden beperkt, met uitzondering van hoogopgeleid schaars personeel in bijvoorbeeld de IT-industrie. Politieke en economische vluchtelingen van buiten de EU moeten zo veel mogelijk worden opgevangen in de regio. De EU moet bereid zijn daarvoor flink te betalen om de landen in de regio te steunen en vluchtelingen een menswaardig behandeling te garanderen.
Klimaat en Milieu
De uitstoot van broeikasgassen moet worden teruggedrongen door naleving van de klimaatakkoorden. Het FD laat zich bij de keuze tussen energiebesparende maatregelen en de inzet van alternatieve energiebronnen leiden door kostenefficiëntie. Als het isoleren van woningen minder besparing van koolstofdioxide oplevert dan het sluiten van steenkoolcentrales kiezen we voor het sluiten van centrales. Het beprijzen van uitstootrechten van CO2 is een probaat middel.
Overnames van bedrijven
Het FD staat positief tegenover overnames van bedrijven, ook als het Nederlandse ondernemingen zijn die door buitenlandse bedrijven worden overgenomen. Het bestuur van de over te nemen onderneming moet in de onderhandelingen rekening houden met de belangen van alle stakeholders. Een koper die in het verleden bijvoorbeeld structureel afspraken met vakbonden heeft geschonden moet door het bestuur van de verkopende partij met argwaan worden bekeken.
Als het bestuur instemt met een overname moet de overheid in het uiterste geval een veto kunnen uitspreken als de veiligheid of het nationaal belang ernstig in het geding komt. Deze taak moet bij een toezichthouder worden belegd die op afstand staat van de politiek. Terughoudendheid is geboden om gevoelens van nationale trots niet te laten prevaleren.
Het FD is principieel ook niet tegen vijandige overnames. Aandeelhouders zijn vrij om hun stukken aan te bieden aan een overnemende partij ook als het bestuur tegen is. Het FD is wel voorstander van een wettelijke redelijke bedenktijd die kan worden ingeroepen om overhaaste beslissingen te voorkomen. Een bedrijf dat zelf over zo’n regeling beschikt kan deze inroepen als het bestaan ervan duidelijk is gecommuniceerd met aandeelhouders.
Marktwerking en privatisering
Het FD is fel tegenstander van monopolies. De Europese Commissie en de ACM moeten overnames verbieden als ze leiden tot een te grote machtsconcentratie. Nieuwe kampioenen als Google en Facebook dienen kritisch te worden gevolgd. Kartelboetes moeten het verkregen voordeel van prijsafspraken ruimschoots overtreffen. Overheden moeten waar mogelijk instellingen in bijvoorbeeld de zorg en het openbaar vervoer privatiseren.
Ziekenhuizen moeten failliet kunnen gaan. De overheid heeft tot taak betrokken partijen te verplichten een vangnet voor patiënten op te richten. In het openbaar vervoer zijn aanbestedingen van buslijnen te verkiezen boven gemeentelijke vervoerbedrijven die een eeuwige concessie verwerven.
Voor de NS is nauwelijks concurrentie op het spoor mogelijk, maar als zelfstandig bedrijf is de consument beter af dan wanneer het rechtstreeks wordt aangestuurd door de overheid.
Productie in landen met slechte arbeidsomstandigheden
Arbeidsomstandigheden zijn primair de verantwoordelijkheid van nationale overheden. Het verbieden van producten aan de buitengrens van de EU is een heilloze weg omdat het praktisch onmogelijk is vast te stelen waar de producten precies vandaan komen en onder welke omstandigheden ze zijn gefabriceerd. Dat wil niet zeggen dat bedrijven en consumenten geen verantwoordelijkheid dragen bij de keuzes die ze maken.
Bedrijven die de productie verleggen naar landen met lage lonen dienen daarover verantwoording af te leggen, bijvoorbeeld in het jaarverslag. Als belangenorganisaties degelijk onderzoek hebben gedaan naar misstanden bij de productie door bedrijven kan dat ook voor het FD aanleiding zijn daar aandacht aan te besteden.