Een hogere inflatie of rente kan leiden tot een 'stevige marktreactie' op de financiële markten, zo waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. Beleggers zijn de afgelopen periode steeds meer risico's gaan nemen. De rente- en inflatieniveaus waren de laatste jaren zo laag dat zij op zoek gingen naar meer rendement op hun investeringen.

Obligaties bieden maar weinig rendement. Zo'n 9% van de obligaties wereldwijd levert een effectief rendement op van meer dan 2%, zo becijferde DNB. Voor bedrijven met een hoog kredietrisico wordt het daarmee aantrekkelijk om obligaties uit te geven; beleggers kopen die toch wel. In de eerste helft van dit jaar viel 86% van de nieuw uitgegeven bedrijfsobligaties in een hoogrisicocategorie.

Vanwege de lage rendementen bij obligaties steken beleggers meer geld in bijvoorbeeld aandelen. Dat stuwt de koersen: de S&P-index is sinds maart 2020 verdubbeld. De hogere waarderingen verklaren ook de opkomst van spacs. Dat zijn lege beurshulzen die naar de beurs gaan om in de toekomst bedrijven over te nemen, maar welke dat worden is dan nog onbekend.

Zo hebben verzekeraars volgens DNB 31% van hun vermogen in staatsobligaties belegd. Dat was vijf jaar geleden nog 35%. Meer geld zit nu in risicovollere beleggingen, zoals bedrijfsobligaties. Ook steken ze meer geld in hypotheken (in vijf jaar tijd van 20% naar 23%), waarmee ze afhankelijker worden van de huizenmarkt. Per saldo lopen verzekeraars nu meer risico.