AEX sluit hoger, beeld op Wall Street gemengd
De AEX-index is hoger gesloten. Op Wall Street is het beeld gemengd. De S&P 500 laveert tussen winst en verlies, de Dow Jones koerst hoger en de Nasdaq verliest.
De AEX-index is hoger gesloten. Op Wall Street is het beeld gemengd. De S&P 500 laveert tussen winst en verlies, de Dow Jones koerst hoger en de Nasdaq verliest.
Het beursblog is gesloten. De FD-redactie houdt u in berichtgeving elders op de website op de hoogte van het laatste financieel-economische nieuws en de ontwikkelingen op Wall Street. Morgenochtend om 07.00 uur is er weer een nieuw beursblog.
De financiële markten hadden vorige week één cijfer - het Amerikaanse inflatiecijfer voor oktober op jaarbasis - nodig om de trends van dit jaar te vergeten. De dalende beurzen, de kans op recessie en de oplopende rente deden er niet langer toe en de aandelenindices knalden omhoog.
Europa ging maandag opnieuw optimistisch van start, ondanks vermanende woorden van monetaire en politieke beleidsmakers in de Verenigde Staten. Fed-gouverneur Christopher Waller zei bijvoorbeeld dit weekeinde dat de markten zich niet moeten laten meeslepen door één cijfer. De renteverhogingen zijn nog niet voorbij, zei Waller.
'Een zwaluw maakt de lente niet. Maar daar heeft de markt nu geen oren naar', schreef analist Mathias Janssens van het Belgische KBC over het inflatiecijfer. De opwaartse trend kan nog even aanhouden, denkt KBC. 'Er zijn de komende twee weken amper economische cijfers van belang die de financiële markten een ernstige reality check kunnen voorleggen.'
De AEX sloot maandag 0,5% hoger op 706,67 punten en de Europese Stoxx 600 won 0,1%. Er zijn bovendien weinig bedrijfsresultaten. Alleen een enkeling als technologiebedrijf TKH Group komt nog met een handelsupdate.
De grootste stijger binnen de Amsterdamse hoofdindex was chipmachinefabrikant ASML met een plus van 2,5%. Ook levensmiddelenconcern Unilever koerste (+1,9%) hoger. Betaalbedrijf Adyen moest het juist ontzien en raakte 3,7% kwijt. Vorige week boekte Adyen nog een weekwinst van 24,1%.
In de middelste divisie van het Damrak was de stemming minder goed. De Midkap verloor 0,6%. Desondanks waren er uitblinkers, zoals laadpalenfabrikant Alfen (+4,5%).
De prijs voor een ton nikkel is maandag omhoog geschoten. De prijs steeg in korte tijd met meer dan $4.000 per ton op de metalenbeurs London Metal Exchange (LME), naar bijna $31.000 per ton. Een handelslimiet van 15% voorkwam verdere prijsstijgingen. De oorzaak was volgens persbureau Bloomberg een bericht in Chinese media over een explosie in een nikkelverwerkingsfabriek in Indonesië. Dat land is een grote producent van dit metaal.
De Chinese eigenaar van de fabriek ontkende later dat er een probleem was en stelde dat de fabriek normaal functioneert, waarop de prijzen weer daalden. De heftige prijsstijging heeft alles te maken met de geringe liquiditeit van nikkel op de Londense metalenbeurs. Bij weinig handel zijn de uitschieters doorgaans ook groter. Die geringe liquiditeit is weer een gevolg van de chaos die er in maart dit jaar rond de handel in dit metaal in Londen.
In maart steeg de prijs van nikkel, een belangrijke grondstof voor onder meer batterijen, in twee dagen met 250%. Dat gebeurde grotendeels door een zogenoemde short squeeze. Dat gebeurt als de koers stijgt terwijl handelaren juist speculeren op een koersdaling. Omdat een aantal grote partijen grote verliezen dreigde te boeken door deze short squeeze, annuleerde LME vervolgens met terugwerkende kracht transacties ter waarde van $3,9 mrd. Toen de LME de markt probeerde te heropenen, haperde het elektronisch handelssysteem herhaaldelijk. Dat deed de reputatie van de LME als handelsplatform geen goed.
Londen is opnieuw een statussymbool kwijtgeraakt. De aandelenmarkt in de Britse hoofdstad is niet langer de grootste marktwaarde in Europa, zegt financieel persbureau Bloomberg maandag. De positie is ingepikt door Frankrijk.
Aan de Franse beurs zijn luxebedrijven zoals LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) en Kering, het moederbedrijf van Gucci, genoteerd. Deze aandelen profiteren van de hoop dat Chinese klanten na het versoepelen van de covidmaatregelen hun portemonnee wederom volop zullen trekken.
Dit is opnieuw een symbool dat de positie van Groot-Brittannië krimpt in de nasleep van de Brexit en dat rivalen op het Europese continent die ruimte opvullen, aldus Bloomberg. De Franse aandelenmarkt is nu $2.823 mrd waard. Dat is net is meer dan de Britse marktwaarde van $2.821 mrd.
De Britse aandelenmarkt ligt al langer uit de gratie. Bovendien deden de energiecrisis, de hoge inflatie en de economische onrust die het vorige kabinet veroorzaakte met een controversieel belastingplan de aandelen dit jaar geen goed.
De Amerikaanse aandelenmarkten zijn de handelsweek overwegend lager van start gegaan. Vorige week hadden de markten één cijfer, het inflatiecijfer op jaarbasis, nodig om de dalende beurzen en stijgende rente van dit jaar even te vergeten. Maar dit weekend maanden centraal bankiers en politieke beleidsmakers tot voorzichtigheid.
De brede S&P 500 daalt 0,4%, terwijl de industriële Dow Jones nipt 0,1% wint. Het verlies van de Nasdaq is met 1% het grootst.
De aandelen van Chinese technologiebedrijven doen het desalniettemin goed. E-commercebedrijf JD.com wint ruimt 4%. Peking maakte maatregelen bekend die de liquiditeit in de Chinese vastgoedsector moeten stutten. Die sector verkeert al langer in de problemen. Ook werden enkele strenge covidmaatregelen versoepeld.
AMC Entertainment, de grootste bioscoopketen ter wereld, noteert in de eerste minuten van de handel een plus van ruim 8%. Het bedrijf zei dat het bezoek voor de tweede film in de Black Panther-reeks tot het op drie na drukste weekend van dit jaar leidde. Wereldwijd bracht de film in de eerste dagen $330 mln op. De koers van distributeur Disney komt nauwelijks van zijn plek.
Het optimisme van afgelopen dagen lijkt bijna verdwenen van Wall Street. De futures wijzen op een lagere opening. De S&P 500 lijkt 0,2% lager van start te gaan en de Dow Jones lijkt 0,1% kwijt te spelen. Het termijncontract op de Nasdaq staat 0,5% lager.
Afgelopen weekeinde zei de Amerikaanse centraal bankier Christopher Waller dat het nog even duurt voordat de Federal Reserve een einde maakt aan renteverhogingen. Mogelijk tempert dat de handelsstemming. Na een meevallend inflatiecijfer afgelopen donderdag beleefde de S&P 500 nog zijn beste week sinds juni.
Het cijferseizoen loopt intussen ten einde. Deze week volgen in de Verenigde Staten nog de resultaten van een aantal grote levensmiddelenconcerns, zoals die van Walmart en Target.
Voorbeurs viel de koers van Tesla op. Die daalde 1,3%, nadat ceo Elon Musk zei dat hij ‘teveel op zijn bord had’ met de recente overname van Twitter en het leidinggeven aan de elektrische autofabrikant.
BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft de lancering van een exchange traded fund (ETF) die belegt in Chinese obligaties, voor onbepaalde tijd opgeschort. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Het besluit van BlackRock komt op een moment van grote geopolitieke spanning tussen de Verenigde Staten en China.
De ETF, een passieve tracker die een index volgt, was al door de toezichthouder goedgekeurd en zou eigenlijk in het tweede kwartaal van 2022 worden aangeboden in de VS. Drie jaar geleden lanceerde BlackRock succesvol een soortgelijk product voor Chinese obligaties op de Europese markt.
Het uitstel is deels te wijten aan zorgen over een tegenreactie in de Amerikaanse politiek. Het financieren van de Chinese overheid met Amerikaans geld zou slecht kunnen vallen, zei een bron van FT. Het politieke risico zou te groot zijn. BlackRock wilde niet op ‘speculatie in de markt’ reageren.
De opgeschorte ETF toont de uitdagingen voor internationaal opererende vermogensbeheerders als zij proberen te profiteren van de grote Chinese markt voor vastrentende waarden. Washington en Peking staan tegenover elkaar bij velerlei geopolitieke kwesties, van de toegang tot belangrijke technologie tot de oorlog in Oekraïne.
De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese evenknie Xi Jinping ontmoetten elkaar maandag voor het eerst in levende lijve tijdens de G20-top op Bali. Beiden riepen op tot het verminderen van geopolitieke spanning tussen de twee landen.
De termijncontracten op koffie dalen, na grote prijsstijgingen eerder dit jaar. In Braziliaanse en Indonesische regio's met koffieplantages regent het veel. De natte weersomstandigheden leveren een vooruitzicht op een goede oogst op en dat doet de koffiefutures dalen.
Of dat ook leidt tot goedkopere flat whites en espresso's is nog maar de vraag. Het duurt een poos voordat de futureprijzen doorwerken in de prijzen die de detailhandel rekent.
De bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld, wint 2,2% na pogingen van Binance-ceo Changpeng Zhao om het vertrouwen in crypto's terug te winnen. Op de cryptomarkt is een koersverandering van 2% geen grote schommeling.
Zhao, de topman van de grootste cryptobeurs ter wereld, zei maandag een fonds op te zetten om cryptospelers te helpen die in de liquiditeitsproblemen zitten. Na de dramatische ineenstorting van handelsplatform FTX verdampte ongeveer $200 mrd aan waarde op de cryptomarkt. Details over het hulpfonds maakte Zhao niet bekend.
Ook riep Zhao maandag op tot nieuwe stabiele en heldere regulering voor de cryptosector. ‘Dit is een nieuwe industrie, en zoals we afgelopen week hebben gezien, een industrie waarin gekke dingen kunnen gebeuren’, zei hij op een bijeenkomst van de G20-landen in Bali.
Ook anderen pleitten voor meer regulering van de markt voor digitale munten, zoals de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen afgelopen zondag.
De winsten op het Damrak zijn rond lunchtijd iets teruggelopen. De AEX koerst 0,4% hoger, maar de Midkap staat 0,4% lager. Binnen de hoofdindex verliest betaalbedrijf Adyen het meest, terwijl levensmiddelenconcern Unilever (+2,4%) de grootste stijger is. Unilever voerde sinds medio 2021 snellere prijsverhogingen door dan zijn grootste concurrenten Procter & Gamle en Nestlé, meldde persbureau Reuters maandag.
Chipmachinefabrikant ASML is onder analisten het gesprek van de dag na de beleggersdag die het concern afgelopen vrijdag organiseerde. Toen verhoogde ASML zijn omzetverwachting voor 2025 en kondigde het een inkoopprogramma van de eigen aandelen aan. Analisten zijn positief. Degroof Petercam handhaaft het koopadvies voor het aandeel, evenals ING en Jefferies. Desondanks wint de koers van ASML slechts 0,6%.
Een grote stijger in de Midkap is laadpalenfabrikant Alfen. De analisten van Berenberg zetten het aandeel op een kooplijst. Het koersdoel bleef ongewijzigd op €125. Alfen koerst 4,7% hoger.
Apotheekbedrijf Fagron, eveneens opgenomen in de middelste divisie van het Damrak, kreeg een koersdoelverlaging om de oren. KBC verlaagde het koersdoel van €19,50 naar €18,50, maar handhaafde het koopadvies. Fagron plust 0,2%.
De komende week is er ruimte voor hypotheekrenteverlagingen, schrijft Adviesgroep Van Bruggen in de wekelijkse nieuwsbrief. Toch verwacht het adviesbureau dat het aantal verlagingen zal tegenvallen.
De marktrentes bewegen grillig, maar de trend is dalend. Daardoor groeien de marges bij geldverstrekkers, maar die zullen die ruimte niet ineens benutten voor hypotheekrenteverlagingen. ‘De extra marge komt natuurlijk wel goed uit’, aldus Van Bruggen. ‘Die is welkom om de winstgevendheid op peil te houden.’
Op de markt voor hypotheekrentes gebeurt dan ook nog relatief weinig, ziet het adviesbureau. De beperkte wijzigingen die Van Bruggen registreerde betroffen wel meer verlagingen dan verhogingen. De dalende trend is overigens alleen voor vaste hypotheekrentes. Bij de variabele hypotheekrente verwacht Van Bruggen dat de stijging aanhoudt.
De belangrijkste Europese indices zijn de handelsweek hoger van start gegaan. De breed samengestelde Stoxx 600 koerst 0,2% hoger. Toch zijn de winsten bescheidener dan die van afgelopen week. De belangrijke Amerikaanse centraal bankier Christopher Waller waarschuwde beleggers dit weekend om zich niet te laten meeslepen door een enkel inflatiecijfer. De Amerikaanse inflatie voor de maand oktober viel donderdag op jaarbasis lager uit dan verwacht, waarna de beurzen een spurt omhoog doormaakten.
De sector supermarkten en zelfzorggeneesmiddelen presteert maandagochtend het best. De grote stijgers zijn de Duitse concerns Merck (+4,3%) en Bayer (+2,3%). De uitzondering is Roche, dat 3,7% kwijtspeelt. Het medicijn van Roche tegen de ziekte van Alzheimer blijkt na twee proeven niet te werken zoals beoogd.
Ook de Europese mediasector wint 0,8%, nadat Informa zijn verwachting over heel 2021 naar boven bijstelde. De koers van de Britse organisator en uitgever springt 5,7%.
Na drie kwartier handel in de Nederlandse aandelen staan de relatieve achterblijvers bovenaan het lijstje met stijgers. Unilever voert de AEX-aandelen aan met een stijging van 1,3% en bij de Midkap-aandelen staan Vopak en Alfen (zie item van 08.07 uur) bovenaan. Vopak stijgt verder nadat het bedrijf vorige week verrassende kwartaalcijfers publiceerde. Werd er sinds 2021 met een grote boog om het aandeel Vopak heen gelopen, nu is het fonds bezig met een inhaalslag.
De Nederlandsche Bank publiceerde afgelopen donderdag een artikel met de kop Hoe inflatie de banken langs vele kanalen kan raken. Daarin worden parallellen getrokken met de energiecrises van de jaren zeventig en de daaruit ontstane inflatiegolven. Uiteindelijk luidt de conclusie voor de bancaire sector: de toekomst is onzeker, dus houd rekening met ongunstige scenario's en zorg voor voldoende hoge kapitaalbuffers.
Hoewel de toezichthouder dat laatste altijd zegt en de toekomst zelden zeker is, zitten er voor beleggers toch best aardige noties in het artikel. Allereerst wijst DNB erop dat hoge inflatie voor een hoge nominale groei zorgt, waarbij een stevige kredietvraag hoort. Aangezien de rentes in die omgeving omhooggaan en de verschillen tussen de korte en lange rente oplopen, kunnen banken betere marges maken.
Alastair Ryan van Bank of America zegt dat de rente-inkomsten van de banken in Europa volgend jaar in het derde kwartaal 26% hoger zullen liggen dan in het afgelopen kwartaal. En dat is een zeer conservatieve schatting, aldus Ryan. Banken koersen nu op 6,5 keer de verwachte winst in 2023, terwijl de markt op 12,1 zit. Dat komt neer op een discount van 54%, benadrukt Ryan. Er is met andere woorden veel ruimte voor een inhaalslag, 'niet in de laatste plaats omdat ze naar verwachting in 2023 omgerekend 11% van hun marktkapitalisatie aan dividend uit zullen keren'.
Philips, Tech en Financials trekken de kar bij de start van de aandelenhandel. Adyen herstelt iets van de daling van vorige week, na een koopadvies van Berenberg.
Uit het FD Internationale Sectoroverzicht, zoals gepubliceerd in de maandag-editie van de krant, blijkt dat de farmacie-aandelen afgelopen week niet goed presteerden. De traditionele farma-aandelen daalden (in euro's gemeten) met 4,1%. Glaxo Smithkline, Bristol Myers Squibb maar ook Sanofi-Aventis trokken de deelsector omlaag.
Binnen de Midkap-index was het installatie- en laadpalenbedrijf Alfen vorige week de grootste daler. De gepresenteerde kwartaalcijfers konden beleggers blijkbaar niet bekoren. De omzet van het bedrijf uit Almere verdubbelde op kwartaalbasis tot €123,2 mln. Toch daalde het aandeel op de beurs in een week tijd met 17%.
De koersdaling is voor de strategen van Berenberg reden om het aandeel op de kooplijst te zetten. Men ziet bij deze koers weinig neerwaarts risico. Het koersdoel blijft onveranderd staan op €125 per aandeel. Alfen sloot vrijdag op €85,64.
Ondanks lagere resultaten over het derde kwartaal, geeft roestvrijstaalproducent Aperam ook in het vierde kwartaal van 2022 €0,50 aan dividend. Aperam is een van de weinige in Amsterdam genoteerde aandelen die, naar Amerikaanse gewoonte, de winstuitkering aan de aandeelhouders per kwartaal doen.
Vorige week maakte Aperam bekend dat het aangepaste brutobedrijfsresultaat (ebitda) in het derde kwartaal daalde van €278 mln naar €235 mln. Het bedrijf kreeg wel €500 mln meer inkomsten binnen op jaarbasis. In totaal kwam de omzet uit op €1,8 mrd. Voor het lopende vierde kwartaal verwacht de roestvaststaalfabrikant eveneens een daling van de aangepaste brutowinst.
Het dividend wordt op 9 december aan de aandeelhouders uitbetaald.
De in de ochtendsessie op de diverse Aziatische beurzen geboekte winst werd na de lunch weer prijsgegeven. Alleen de Hangseng-index in Hongkong staat nog op een winst van bijna 2%, mede door de koersontwikkeling bij de onroerendgoedfondsen. Het aandeel Tencent, niet geheel onbelangrijk voor de koersontwikking van Prosus straks in Amsterdam, wint bijna 6%.
In Japan reageert de koers van Softbank op het kwartaalverlies. De techinvesteerder en zijn onderdeel Vision Fund hebben het zwaar. De investeringen werden tussen juli en eind september $9,8 mrd (€9,45 mrd) minder waard, zo blijkt uit de cijfers die het Japanse concern vrijdag naar buiten bracht. De koers van Softbank daalde met 14%.
Vroeger dacht FD-columnist Mathijs Bouman dat speculeren met cryptomunten onverstandig was, omdat die dingen geen onderliggende waarde hebben en geen rendement opleveren. Hij dacht dat het een klassieke zeepbel was. Sinds vorige week is hij erachter gekomen dat hij fout zat. Crypto is geen zeepbel. Maar wat is het dan wel?
Twee maanden geleden zorgde het Amerikaanse inflatiecijfer ervoor dat de aandelenbeurzen van hoop naar vrees gingen. Een tegenvaller van 0,16 procentpunt op een geldontwaarding van boven de 8% in augustus vergeleken met een jaar eerder, volstond om het sentiment te keren en een nieuwe glijvlucht in te zetten.
Afgelopen donderdag gebeurde het tegenovergestelde. Economen hadden over oktober een inflatie van 7,9% verwacht, maar het werd 7,75%. Een verschil van 0,15 procentpunt, nog minder dan augustus. Maar ook weer: een wereld van verschil. De aandelenbeurzen knalden omhoog, om die winst op vrijdag vast te houden c.q. uit te breiden. De AEX-index sloot op een weekwinst van 4,6%, de Midkap op 3,4 en de Smallcap-index met 3,7%.
Adyen was de grootste stijger, met een winst van 24,1%. De halfgeleidersector was deze week een van de grote uitblinkers: ASML won 18,8%, BE Semiconductor Industries kreeg er 20,8% bij en ASM International mocht 13,9% bijschrijven. Ook Just Eat Takeaway profiteerde van het goede sentiment in de sector en het gunstige inflatiecijfer. Het aandeel van de maaltijdbezorger sloot de week 16,1% hoger af.
Shell was de grootste verliezer. Het aandeel van het bedrijf verloor 6,5%, al keerde Shell ook dividend uit. De andere verliezers waren dollargevoelige fondsen, zoals RELX (-2,9%), Ahold Delhaize (-3,0%), Aegon (-0,9%) en Wolters Kluwer (-0,5%).
Internationaal gezien was het beeld hetzelfde. Vooral de technologiebeurs Nasdaq boekte een fikse winst van 8,1%. Alleen in Londen eindigde de hoofdindex per saldo iets lager.
Maar is dit nu ook het einde van de bear market, de dalende trend op de aandelenmarkt? Wat betreft de omzet op de aandelenmarkt lijkt het daar wel op. Het credo is weer 'risk-on': oplopende koersen met hogere omzetten. De omzet op donderdag en vrijdag lagen beduidend hoger dan de afgelopen maand.
Maar analisten hebben er nog een hard hoofd in. Ze waarschuwen vooral dat de financiële markten niet te ver op de muziek vooruit moeten gaan lopen, omdat ze daarmee alsnog extra renteverhogingen over zich afroepen. Zij verwachten dat Fed-bestuurders in hun openbare toespraken gaan benadrukken dat de strijd tegen inflatie nog niet is gewonnen. En dat de rente nog lang in restrictief gebied zal blijven, ook na de piek die ergens in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht wordt. Zo remt het rentebeleid de economie af. Fed-gouverneur Christopher Waller gaf zondag in de Wall Street Journal al een voorproefje en waarschuwde voor een overreactie op de aandelenmarkten: 'De consumentenverwachting over de inflatie kan snel omslaan'.
Beleggingsstrategen van ABN Amro geven aan dat er nu weer plek ingeruimd kan worden voor obligaties, nadat er voorheen geen alternatief was voor beleggen in aandelen. 'Kwalitatief hoogwaardige kortlopende obligaties leveren flink meer op dan cash', aldus de bank.
Het cijferseizoen met bedrijfscijfers over het derde kwartaal is zo goed als voorbij. Een enkel bedrijf publiceert nog de resultaten. Op macro-economisch gebied kijkt men deze week uit naar de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten (woensdag) en naar nieuwe begrotingsplannen van de Britse regering (donderdag).