Een groep Britse banken mag van de regering binnenkort meer risico's nemen. De regels die een strikte scheiding tussen consumenten- en zakenbank voorschrijven, worden afgezwakt.
De scheiding tussen consumenten- en zakenbank gaat alleen nog gelden voor de vier grootste banken: Barclays, HSBC, NatWest en Lloyds. Middelgrote banken zoals TSB, Virgin Money en Santander UK krijgen daardoor meer vrijheid.
Dat heeft staatssecretaris van financiën Andrew Griffith dinsdag gezegd op een bankenbijeenkomst van de Financial Times. Het plan is onderdeel van een reeks versoepelingen die de groei van de Britse financiële sector na de brexit moeten aanjagen.
Redding RBS
De scheiding — in jargon ringfencing genoemd — werd nog geen vier jaar geleden ingevoerd in reactie op de kredietcrisis en de redding van banken met belastinggeld.
Het Verenigd Koninkrijk was in 2008 en 2009 vele tientallen miljarden kwijt aan de redding van Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyds TSB. De investeringen in Lloyds wist de overheid weer terug te verdienen, maar op de redding van RBS, inmiddels omgedoopt tot NatWest, lijdt de Britse schatkist volgens de laatste schatting ruim £30 mrd verlies.
Ringfencing moest voorkomen dat er opnieuw een consumentenbank meegesleept zou worden in de problemen bij de risicovollere zakenbank, zoals bij RBS het geval was. Maar een evaluatiecommissie oordeelde eerder dit jaar dat de regels kleinere banken te veel in de weg zitten.
Big Bang 2.0
Brexiteers binnen de Britse politiek pleiten al langer voor een zogeheten Big Bang 2.0, een herhaling van de deregulering van de financiële sector uit de jaren tachtig. Anders dan bij het bonusplafond voor bankiers, dat het VK ook wil afschaffen, is er bij ringfencing geen sprake van een EU-regel, die vervalt. De Britse regering heeft het ringfencing-regime eenzijdig ingevoerd.