Dat 2022 een erbarmelijk beursjaar was voor technologieaandelen, mag bekend zijn. Dat geldt voor groeiaandelen, die door de hogere rentes toekomstige winsten minder waard zagen worden.
Maar het geldt ook voor de grote bedrijven. Neem Apple. De marktwaarde van de iPhone-maker zakte deze week onder de $2000 mrd. Apple is nog altijd het waardevolste bedrijf ter wereld, maar zag in exact een jaar tijd wel $1000 mrd aan beurswaarde in rook opgaan. Op de eerste handelsdag van 2022 tikte het techconcern nog even een marktwaarde van $3000 mrd aan.
Procentueel gezien waren Meta met 63% en Alphabet met 38% grotere zakkers in 2022. Maar de grootste reuzen vallen het hardst, en de 30% die Apple het afgelopen jaar verloor, is in dollars uitgedrukt een stuk meer dan wat de techbroeders verloren. Want $1000 mrd in 251 Amerikaanse handelsdagen staat gelijk aan een gemiddeld koersverlies per dag van $4 mrd.
Toch stond Apple tot eind november nog als uitzondering bekend op Wall Street. Het aandeel deed het tot die periode beter dan de S&P 500, terwijl de aandelen van andere grote technologiebedrijven toen al in een rechte lijn naar beneden gingen. Apple bleef ondertussen beleggers blij maken met een royale aandeleninkoop en die bleven op hun beurt braaf Apple kopen.
Maar in december kregen beleggers het op de heupen. Eerst verdween het optimisme dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, voorlopig wel klaar zou zijn met het verhogen van de rente. Dat hernieuwde beleggerspessimisme raakte Apple net wat harder dan andere fondsen. Het aandeel Apple zakte die maand 12%, de S&P 500 5,9%. Voor Apple ging het om het grootste koersverlies in een maand tijd sinds het voorjaar van 2019.
Dinsdag, de eerste handelsdag van het nieuwe jaar op Wall Street, zakte Apple's koers nog wat verder weg. Handelsblad Nikkei rapporteerde toen dat Apple verschillende Aziatische toeleveranciers had verteld dat ze minder onderdelen hoeven te leveren omdat de vraag naar Apple-producten afneemt. Daarmee viel het rotsvaste geloof in 'eens een iPhone-gebruiker, altijd een iPhone-gebruiker' plotseling weg. Beleggers verkochten als reactie nog wat meer Apple-stukken. Het bedrijf moest als laatste de '$2000 mrd-club' verlaten, nadat Saudi Aramco en Microsoft daar eerder al afscheid van hadden moeten nemen.
Gelukkig hoeft Apple dit verlies niet alleen te verwerken. Het bedrijf is in goed gezelschap van Amazon, dat in november vorig jaar de twijfelachtige eer had het eerste beursgenoteerde bedrijf ter wereld te zijn dat $1000 mrd aan beurswaarde moest inleveren. Daar had het alleen wel iets langer voor nodig dan Apple. Bij Amazon gebeurde het in vijftien maanden.
Wie weet voegt Tesla zich binnenkort nog bij de club. De automaker verloor sinds eind 2021 $897 mrd aan beurswaarde en lijkt de weg naar boven voorlopig nog niet te vinden.