De AEX gaat met winst het weekend in. De hoofdgraadmeter sloot af op een stand van 750,670 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen boekten de top-indices marginale winsten, van respectievelijk 0,02%, 0,1% en 0,05%.
18.01 uur | AEX sluit boven de 750 punten
De AEX is met winst het weekend ingegaan. De hoofdgraadmeter sloot af op een stand van 750,670 punten. Daarmee deed Amsterdam het beter dan indices in de rest van Europa. In Parijs, Frankfurt en Londen boekten de top-indices marginale winsten van respectievelijk 0,02%, 0,1% en 0,05%.
Voor de lampenmaker Signify uit Maarheeze was het een goede vrijdag. Het fonds steeg met 5,5% nadat het bedrijf 's ochtends met jaarcijfers was gekomen. Hoewel het erg voorzichtig is over de vooruitzichten dit jaar, en de bedrijfscijfers tijdens het vierde kwartaal van 2022 tegenvielen, denkt het dat de winstgevendheid in 2023 toeneemt.
Betalingenverwerker Adyen had evenmin weinig te klagen met een stijging van 2,1%. Een dag eerder sloten de Amsterdammers de handelsdag zelfs af op kop. Die eer moest het nu aan zich voorbij laten gaan. Beleggers lijken te willen profiteren van een lage prijs. Het aandeel Adyen daalde vorig jaar met ruim 20% in prijs, deels als slachtoffer van een markt die zich van jonge technologiebedrijven afkeerde.
Energiebedrijf Shell kreeg een opkikker zonder daar zelf aanleiding toe te geven, maar stevige winstcijfers van sectorgenoot Chevron zouden daar een goede rol bij hebben kunnen gespeeld. Chevron profiteerde van een hoge olieprijs en boekte zo zijn hoogste kwartaalwinst ooit.
Twee opvallende Nederlandse stijgers waren chipfondsen Besi en ASM International met 0,7% en 1,4% winst. Sectorgenoot Intel uit de Verenigde Staten kwam met slechter dan verwachte resultaten. Het aandeel daalde met ruim 7% en dat had een weerslag op sectorgenoten.
Onder de kleinere fondsen, deed pakhuizenuitbater CTP het goed met ruim 3% winst en ook sectorgenoot WDP was populair bij beleggers (+2,7%). Onder de kleinere fondsen op de SmallCap-index viel houtveredelaar Accsys op dat daalde met 1,3%. Een dag eerder piekte het aandeel nog op 10% om af te sluiten op een plus van 4,8% nadat het donderdag voorbeurs een omzetgroei van 30% rapporteerde.
17.14 uur | Hogere rentes jagen huizenkopers Eurozone weg
Investeringen in nieuwe woningen lopen terug. Dat heeft alles te maken met een hogere hypotheekrente, noteert de Europese Centrale Bank in haar jongste verslag van de woningmarkt. Uitgaven aan woningen waren tijdens het tweede kwartaal van 2022 met 0,4% lager dan het voorgaande kwartaal. Ondertussen stegen de rentes van hypotheken in de eerste helft van 2022 gemiddeld met 63 basispunten en dat was de grootste stijging in zes maanden ooit gemeten door de ECB.
Ook in Nederland zijn de effecten voelbaar, leert een recente analyse door het Centraal Bureau voor de Statistiek
16.12 uur | Ruim 1100 beleggers klagen EY aan om nalatigheid Wirecard
Ruim twee jaar na de val van Wirecard regent het juridische aanklachten. Het gerechtshof in München ontving in heel 2022 niet minder dan 1173 aanklachten tegen EY. De accountant controleerde de boeken van de betalingenverwerker Wirecard. Beleggers in dat bedrijf bleven met lege handen achter nadat het op 25 juni 2020 onverwacht failliet ging toen bleek dat een groot deel van de jaaromzet was verzonnen.
Beleggers zijn verbolgen over EY die jarenlang zijn goedkeuringsstempel zette op de jaarrekeningen. Die zouden steevast zijn vervalst met medeweten van topbestuurders. In de aanklachten valt te lezen dat het bedrijf al dan niet moedwillig over ernstige fouten in de cijfers heen heeft gekeken en eisen een schadevergoeding van het Big Four-kantoor.
De aanklacht die Wirecard uiteindelijk de nek omdraaide, namelijk dat €1,9 mrd aan omzet was verzonnen, is nog niet bewezen en is het onderwerp van een lopend onderzoek door de Duitse justitie. In totaal ontving de rechtbank 2251 aanklachten die iets met de zaak te maken hebben.
15.50 uur | Wall Street opent lager, zoals verwacht
De beurzen in de Verenigde Staten zijn met kleine verliezen aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Dat is zoals verwacht, maar de minnen zijn minder dramatisch dan waar de futures lang rekening mee hielden. Dat heeft te maken met een meevaller: de inflatie in de Verenigde Staten, gemeten in de zogeheten PCE-index, oftewel stijgingen van de consumentenprijzen, viel lager uit dan een maand eerder, namelijk 5%.
De Dow Jones-index veert na 10 minuten handel zelfs op met 0,04%. Technologiebeurs Nasdaq levert 0,13% in en de S&P500 zakt met 0,17%. Bedrijven die het goed doen in Verenigde Staten zijn te vinden in de hoek van consumentenfinanciën.
American Express stijgt het hardst met net geen 10% groei. De jongste bedrijfscijfers vielen weliswaar tegen, maar het bedrijf kondigde ook aan het dividend met 15% te verhogen. Sectorgenoot Visa maakte bekend juist beter te hebben gepresteerd dan verwacht en werd vrijdagmiddag door beleggers beloond met een plus van 7,56%.
Bedrijven in de chipsector hebben het dan weer zwaar na het verschijnen van de jongste verkoopcijfers van Intel. Die vielen tegen en dat is een slechte voorbode voor de rest van de sector. In Nederland daalt chipmachinebouwer ASML met 0,2%, ASM International en Besi hebben minder last met kleine plussen.
14.49 uur | Amerikaanse inflatie zwakt af
De Amerikaanse inflatie lijkt zich stilaan te laten temmen. Dat blijkt uit de jongste lezing van de index die de geldontwaarding van persoonlijke uitgaven meet, personal consumption expenditures (PCE) Vergeleken met een jaar geleden, stegen de kosten voor consumenten in december met 5%. Dat is iets minder dan een maand eerder, toen prijzen op jaarbasis met 5,5% stegen.
De PCE is de favoriete indicator van centrale bankiers bij het bepalen van de beleidsrente. De jongste lezing is voor beleggers interessant omdat er volgende week in de VS weer een vergadering van centrale bankiers op de agenda staat. Een stug inflatiepeil is voor de Fed een sterke motivator om de rente te verhogen. Nu het tegenovergestelde het geval is, neemt die druk iets af.
Geschoond voor prijsgevoelige zaken als voedsel en energie, komt de inflatie gemeten in PCE-termen uit op een percentage van 4,4% vergeleken met 4,7% een maand eerder.
14.01 uur | Chevron boekt winst van $35,5 mrd
Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft vorig jaar zijn grootste winst ooit geboekt. De nettowinst bedroeg $35,5 mrd, meer dan het dubbele van de winst in 2021 (toen $15,7 mrd). Het bedrijf profiteerde van een sterke stijging van de olieprijs, vooral als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Het vorige record dateert uit 2011, toen de winst uitkwam op $26,9 mrd.
Het goede jaar leverde Chevron bijna $50 mrd aan cash op. Het concern heeft al laten weten aandeelhouders te willen verwennen met een inkoopprogramma voor eigen aandelen ter waarde van $75 mrd en met een dividendverhoging. Dit is verkeerd gevallen in het Witte Huis, schreef FD-redacteur Jeroen Groot donderdag al in Marktbewegingen, een vaste rubriek op de achterpagina van de papieren versie van het FD. President Joe Biden wil dat oliebedrijven juist meer investeren in verhoging van de productie om de olieprijs omlaag te brengen.
13.38 uur | Wat hebben de spacs gebracht?
De golf aan beursgangen van zogenoemde special purpose acquisition companies is voorbij. In Amsterdam staan er vijftien genoteerd, nieuwe lijken er niet meer bij te komen. Ondertussen zijn de eerste spacs al aan het eind van hun termijn en gaat het geld terug naar de aandeelhouders.
Welke balans kunnen we opmaken? Tot grote misstanden is het in ieder geval niet gekomen, constateert Lennart Zandbergen, die voor het FD de spac-hype volgde en nu vanuit zijn nieuwe standplaats in New York nog een keer deze 'zakken met geld' onder loep neemt. Maar voor de belegger is er weinig reden om erover te juichen.
13.25 uur | Amerikaanse futures staan lager
De Amerikaanse aandelenbeurzen dreigen met in doorsnee lagere koersen te gaan openen. Futurecontracten wijzen op een daling van 0,2% voor de S&P 500. Ook de Dow Jones en de Nasdaq staan op verlies. Tegenvallers bij chipproducent Intel hebben grote invloed. Het concern boekte zijn grootste omzetval in minstens twee decennia en waarschuwde voor meer verliezen door de dalende vraag naar pc's.
Het aandeel Intel gaat waarschijnlijk meer dan 9% verliezen, ook andere chipbedrijven, zoals AMD en Applied Materials, staan onder druk. In Amsterdam hebben de cijfers invloed op ASML en Besi, die op 0,6% verlies staan.
Maar de stemming kan nog keren op Wall Street. Om 14.30 uur wordt duidelijk hoe de inflatie in de Verenigde Staten zich ontwikkelt. Dan komt de zogenoemde personal consumption expenditures-index naar buiten. Dit is van belang voor het rentebeleid van het Amerikaanse centralebankenstelsel (de Fed).
13.12 uur | Hoop op betere tijden bij Philips
Het nieuws dat Philips een forse reorganisatie gaat aankondigen, doet niks met het aandeel van het zorgbedrijf. De koers staat 0,3% lager. Maar beleggers hopen al wel enkele weken op herstel. De beurskoers is sinds 21 december met meer dan 24% gestegen.
12.13 uur | Techbedrijven moeten nu boeten
De Nederlandse techsector lijkt in crisis, met twee faillissementen en één bijna-fiasco in één week. Autofabrikant Lightyear, waarvan de auto's tijdens het rijden bijladen met zonnepanelen op het dak, is onderuit gegaan. Het bedrijfsonderdeel dat verantwoordelijk was voor het peperdure eerste model is failliet. Het is zeer de vraag of het tweede model ooit wordt geproduceerd. Green Mo, verhuurder van elektrische fietsen aan met name maaltijdbezorgers, ging deze week failliet. In dezelfde week kreeg elektrische-fietsenmaker VanMoof, een ander verliesgevend vlaggenschip van de techindustrie, op de valreep nieuw geld van zijn investeerders.
Intussen bungelt de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo aan een zijden draadje, terwijl veel andere techbedrijven personeel ontslaan dat tijdens corona nog massaal werd aangenomen. Zijn dit signalen die duiden op een aankomende recessie in de Nederlandse techsector? FD-redacteur Jan Fred van Wijnen beantwoordt deze vraag in dit artikel.
Op de beurs is sinds vorig jaar te zien dat de techfondsen achterlopen bij de andere aandelen:
12.05 uur | Lunchupdate
We zijn bij het middaguur aanbeland, tijd voor een update over de verwikkelingen op de beurs in Amsterdam. Beleggers blijven goedgemutst. De AEX-index staat 0,4% hoger boven de 750 punten, de Midkap wint eveneens 0,4%.
Grootste stijger onder de hoofdfondsen is Signify (plus 4,1%). De lichtproducent durfde bij de presentatie van zijn jaarcijfers geen verwachting uit te spreken over de ontwikkeling van de omzet in 2023, maar beleggers reageerden positief op winstmarge die het bedrijf denkt te behalen (tot 11,5%). Zakenbank Citi noemde dit ‘bemoedigend’.
Zwaargewicht Shell springt ook in het oog met een koerswinst van 1,7%. De olieprijs loopt weer op, vrijdag met ruim 1% naar meer dan $88 per vat Brent-olie (van 159 liter).
In de Midkap wint vastgoedbelegger WDP bijna 2% na de publicatie van jaarcijfers. Het bedrijf schreef enkele honderden miljoenen af op zijn vastgoed, maar behaalde wel winst.
Beleggers zijn verder wat afwachtend. De markten kijken uit naar de publicatie van een belangrijk inflatiecijfer in de Verenigde Staten, de personal consumption expenditures-index (PCE). Dit is een belangrijke indicator voor de Federal Reserve, die volgende week weer bijeenkomst om te praten over het rentebeleid. De verwachting is dat de PCE-index in december met 0,3% is gestegen na een toename van 0,2% in november.
Bij de lokale fondsen valt Ajax op met een koerswinst van 4,6%. De beursgenoteerde voetbalclub ontsloeg trainer donderdagavond Alfred Schreuder, beleggers rekenen blijkbaar op betere tijden onder een nieuwe trainer die Ajax nog moet aanwijzen.
11.05 uur | HAL Trust verlaagt dividend
De beursgenoteerde investeringsmaatschappij HAL Trust, tevens eigenaar FD Mediagroep, heeft als stelregel dat – onvoorziene omstandigheden voorbehouden – het uit te keren dividend 4% bedraagt op basis van de naar handelsvolume gewogen gemiddelde koers van december.
Op basis van die stelregel is het voorstel om over 2022 een bedrag van €5 aan dividend uit te keren. In het voorgaande jaar werd €5,70 aan dividend betaald. Op 19 mei 2023 zal het aandeel ex dividend noteren: het dividend wordt voor 50% in contanten en voor de andere helft in aandelen uitbetaald.
HAL maakt op 29 maart 2023 zijn jaarresultaten bekend. Op een hoger Damrak noteert het aandeel HAL Trust nu 1% hoger op €126,80.
10.56 uur | H&M ziet winst bijna verdampen
De beurskoers van kledingketen H&M daalt meer dan 5% na de publicatie van financiële resultaten over het vierde kwartaal. Het Zweedse bedrijf zag zijn winst bijna verdampen door stijgende kosten voor energie, vervoer en inkoop van kleding. In het kwartaal tot eind november daalde het bedrijfsresultaat met 87% naar 821 miljoen kroon (€73 mln). Het resultaat was lager dan analisten hadden verwacht. De winstmarge bedroeg een zeer magere 1,3%.
In de maanden december en januari groeide de omzet wel. Maar H&M waarschuwde dat er meer kortingen moeten worden gegeven in de winkels en dat de omstandigheden voor de inkoop nog steeds niet goed zijn.
In het boekjaar 2022 groeide de omzet met 6% (exclusief wisselkoerseffecten), terwijl de winstmarge daalde van 7,7% naar 3,2%. H&M wil in 2024 een marge in de dubbele cijfers behalen.
10.00 uur | Beurzen elders in Europa ook in het groen
09.51 uur | Shortseller brengt Adani-bedrijven grote schade toe
Beursgenoteerde bedrijven van de Indiase Adani Group hebben gezamenlijk op twee handelsdagen bijna $45 mrd aan waarde verloren nadat de Amerikaanse shortseller Hindenburg Research het conglomeraat op de korrel nam met een zeer kritisch rapport.
De shortseller beticht het Indiase conglomeraat van miljardair Gautam Adani, de rijkste man van Azië, van grootschalige fraude. In het rapport stelt Hindenburg dat de complexe bedrijfsstructuur zou illegale geldstromen verhullen. Ook voert de shortseller een bron op die meent dat de Indiase toezichthouder is omgekocht. Onder de Adani Group vallen honderden bedrijven, die met name geld verdienen in de mijnbouw en met het uitbaten van vliegvelden en havens.
In reactie op het nieuws verloren zeven beursgenoteerde Adani-bedrijven op woensdag samen $12 mrd aan beurswaarde, zo meldt persbureau Bloomberg. Op vrijdag — beurzen in India waren op donderdag gesloten vanwege een nationale feestdag — daalden koersen verder. Adani Green Energy en Adani Total Gas zagen bijvoorbeeld ieder 20% aan beurswaarde verdampen.
09.39 uur | 'Philips gaat veel banen schrappen'
Philips staat op het punt een nieuwe grote reorganisatie aan te kondigen. Alleen al bij Philips Nederland zouden meer dan duizend banen moeten verdwijnen. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad vrijdagochtend op zijn website. Het in moeilijkheden geraakte zorgbedrijf koerst af op een verlies van €1,5 mrd, zo verwachten analisten.
Philips presenteert op maandag de jaarcijfers. De nieuwe reorganisatieplannen, die bovenop een aangekondigde afslanking in oktober komen, worden maandag officieel afgekondigd. In oktober werd gemeld dat er wereldwijd vierduizend banen worden geschrapt.
Suat Koetloe, bestuurder bij De Unie, reageert verbaasd over de berichtgeving. 'Dit overvalt mij. We worden pas zondagavond door de directie geïnformeerd'.
FNV-bestuurder Hans Wijers zegt dat hij al 'op scherp' stond. 'In het vierde kwartaal is al een reorganisatie aangekondigd waarbij alleen al in Nederland 800 banen werden geschrapt. Roy Jakobs zei toen ook dan Philips op 30 januari structurele maatregelen zou afkondigen', zegt Wijers.
09.08 uur | WDP omhoog, Signify in de min
Dat zijn de eerste conclusies na enkele minuten handel op de effectenbeurs in Amsterdam. Beide bedrijven kwam voorbeurs met de resultaten over het afgelopen boekjaar.
09.05 uur | Trainer weg, koers omhoog
Ajax heeft trainer Alfred Schreuder ontslagen na zeven eredivisiewedstrijden op rij zonder winst voor het team. Dat maakte de club donderdagavond bekend nadat het team thuis gelijkspeelde tegen FC Volendam. Na de 1-1 tegen Volendam staat Ajax vijfde in de Nederlandse eredivisie, zeven punten achter op koploper Feyenoord.
De koers van het aandeel stijgt in de eerste minuten van de aandelenhandel met 0,9%. Beleggers zijn blijkbaar tevreden met de beslissing.
08.44 uur | Omzetdaling en verlies in Q4 voor Intel
Gisteren publiceerde chipmaker Intel nabeurs de resultaten over het vierde kwartaal en over geheel 2022. Door dalende PC-verkopen boekte het Amerikaanse bedrijf een verlies in het vierde kwartaal dat op $0,16 per aandeel uitkwam. Over geheel 2022 werd een winst per aandeel geboekt van $1,94. De omzet in het vierde kwartaal daalde met 32% naar $14 mrd.
Voor het eerste kwartaal van 2023 verwacht Intel een omzet tussen de $10,5 en $11,5 mrd. Het bedrijf wil voor 2023 voor $3 mrd aan kosten gaan besparen, om het tij te keren. Het aandeel daalde in de nabeurshandel met 9,7%.
08.01 uur | Signify terughoudend voor eerste jaarhelft
Op 12 januari had het lichtbedrijf Signify al een waarschuwing gegeven dat de ontwikkelingen in het vierde kwartaal tegenvielen, maar vandaag maakt het voormalige Philips Lighting bekend dat pas in het tweede deel van 2023 op een verbetering gerekend wordt. De omstandigheden in de eerste helft van dit jaar blijven moeilijk. Dat zegt ceo Eric Rondolat vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers van 2022. Daarin meldt Signify een daling van de omzet en winst in het vierde kwartaal, onder meer vanwege tegenvallers in China.
Lees ook
07.36 uur | Midkapper WDP ziet waardedaling vastgoed
Logistiek belegger Warehouses DePauw (WDP) heeft de waarde van zijn logistieke hallen en distributiecentra zien dalen in het vierde kwartaal van vorig jaar. Toch boekte de onderneming onder de streep een positief resultaat vanwege de gestegen huurinkomsten en hoge bezettingsgraad.
WDP maakte vrijdagochtend voorbeurs bij de presentatie van de jaarcijfers over 2022 bekend dat het in het vierde kwartaal €407 mln moest afschrijven op het vastgoed. Dat is met name het gevolg van de uitwerking van de hogere rente. Financieren van vastgoed is daardoor duurder, waardoor de prijzen van vastgoed dalen en taxateurs bestaande panden lager waarderen. Over heel 2022 was de waardedaling van 2% geringer, omdat het bedrijf in de eerste negen maanden van het jaar de waarde van de portefeuille zag stijgen.
Het aandeel sloot donderdag op een koers van €28,68.
07.32 uur | Tesla trok alle bekijks
Tesla was een van de blikvangers. gisteren op Wall Street. De producent van elektrische auto’s presenteerde woensdagavond resultaten die op goedkeuring van beleggers konden rekenen. Het aandeel sloot 11% hoger. De koersbeweging in januari is opmerkelijk: daalde de koers op de eerste handelsdag met 12%, inmiddels staat het aandeel op een koersrendement van ruim 30% sinds 1 januari. In vergelijking met de in 2022 geleden koersverliezen is er nog een lange weg te gaan.
Olie- en gasmultinational Chevron deed goede zaken en kreeg er bijna 5% bij nadat het een aandeleninkoopprogramma van maar liefst $75 mrd bekend had gemaakt. Exxon Mobil liftte mee en kreeg er 4% bij. De enorme winstuitkering bij Chevron leidt tot tandengeknars in het Witte Huis. De gulheid van het olieconcern richting de aandeelhouders raakt namelijk aan een gevoelig punt: zij worden rijk van de gestegen prijzen voor olie en gas, terwijl de Amerikaanse consument en kiezer de rekening betaalt.
Aan de andere kant van het spectrum stond verfbedrijf Sherwin Williams. Het bedrijf gaf donderdag een winstwaarschuwing af en werd daarvoor door beleggers afgestraft met een 9% lager slot.
Ook IT-bedrijf IBM gaf terrein prijs. Het bedrijf sloot zich aan bij de golf van ontslagen in de techsector en kondigde aan ongeveer 3900 werknemers te zullen ontslaan. Dat levert een eenmalige kostenpost op van $300 mln om de ontslagkosten van werknemers te betalen.
IBM rapporteerde ook de resultaten over het vierde kwartaal. Die kwamen iets boven de verwachtingen van analisten uit, met een omzet van $16,69 mrd. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $3,60, in lijn met de prognoses van analisten. Beleggers reageerden niettemin teleurgesteld en zetten het aandeel 4,5% lager.
07.22 uur | Aziatische aandelenmarkten vlak
Eigenlijk wisten de Aziatische aandelenmarkten vrijdag geen richting te kiezen. Alleen de Kospi-index in Zuid Korea wist bijna een procent te winnen. Het is de feestweek van het Chinese nieuwjaar: diverse beurzen zijn gesloten.
In Japan reageerden de markten nauwelijks op de nieuwe inflatiecijfers. De consumentenprijsindex (exclusief verse levensmiddelen) is in januari in de Ku-regio, rondom Tokio, met 4,3% gestegen, de grootste stijging sinds midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Zowel de Nikkei-index als de bredere Topix stegen licht.
07.05 uur | Europa leidt, de rest volgt
De Stoxx 600 sloot gisteren op 454 punten. Sinds begin dit jaar staat de pan-Europese index bijna 6% hoger. Daarmee is het grootste deel van het verlies van 2022 al goedgemaakt. Ook op de individuele aandelenmarkten in Europa was het sentiment donderdag positief.
Ook Wall Street was donderdag goedgemutst. Meevallende cijfers over de economische groei in de Verenigde Staten en wegebbend wantrouwen jegens Tesla stuwden de koersen omhoog. Technologiebeurs Nasdaq eindigde op een plus van 1,76%, de S&P 500 dikte 1,1% aan en de Dow Jones sloot met een plus van 0,61%.
In het vierde kwartaal groeide de Amerikaanse economie naar schatting 2,9%, meer dan economen hadden verwacht, maar wel een daling ten opzichte van het derde kwartaal. Voor vandaag staan op macro-economisch terrein de consumentenprijsindex en cijfers over de consumentenuitgaven (public spending/savings) op de agenda.
De beurskoersen op het vaste land van Europa hebben de weg omhoog weer hervonden. Ook de Amerikaanse beleggers hebben het vizier omhoog gericht. De somberheid tijdens de geringe koersdip van 19 januari is alweer afgeschud.
07.00 uur | Goedemorgen!
Ook voor vandaag staan er weer vele persberichten met bedrijfsresultaten van voornamelijk buitenlandse bedrijven in de schijnwerpers. Op het vaste land van China blijft de beurs van Shanghai nog gesloten. Komende maandag vangt daar de handel weer aan, na een week lang feesten vanwege het nieuwe Chinese jaar.
Feestvieren deden de Europese beleggers donderdag ook een beetje. Zoals wel vaker de afgelopen weken deed de heropening van de Chinese economie de hoop op economische voorspoed bloeien, en op het programma stonden Amerikaanse cijfers over de economie. Die cocktail van ingrediënten zorgden voor een hogere opening in bijna alle Europese steden. Maar na die opening bewogen de koersen weinig. In Londen en Frankfurt draaiden de indices vlak, in Parijs en Amsterdam bleef het optimisme zwaarder wegen dan de het pessimisme van het moeten afwachten. En in de tussentijd waren er natuurlijk nog kwartaalcijfers uit binnen- en buitenland om te verwerken.
Toen om 14.30 uur (Nederlandse tijd) de macrocijfers uit de VS kwamen, haalden beleggers opgelucht adem. Ja, de Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal van 2022 weliswaar met 2,9% en dat was meer dan waar economen op hadden gerekend, maar minder dan in het derde kwartaal.

De AEX eindigde de dag in het groen, op 747,2 punten, een plus van 0,8%. Ook in de regionen daaronder was de stemming opperbest: de Midkap en smallcapindex AScX sloten respectievelijk 0,9% en 0,6% hoger.
Onder de hoofdfondsen waren geen hele grote uitschieters te vinden. Prosus sloot 2,4% in de plus nadat de techinvesteerder een grote ontslagronde bekendgemaakt had. Ook Adyen en ASMI eindigden bovenin het lijstje stijgers, maar niet met percentages die heel uitzonderlijk zijn voor de aandelen.

In de heatmap van de Midkap-index zijn wat meer rode velden te zien. JDE Peet’s voerde met een min van 2,1% het lijstje dalers aan, aan de stijgers kant stond Just Eat Takeaway bovenaan met 3,4%.
In de smallcapindex is dat anders. Daar koerste houtveredelaar Accsys op een gegeven moment 10% hoger, al sloot het uiteindelijk op een plus van 4,8%. Het bedrijf had donderdag voorbeurs een omzetgroei van 30% gerapporteerd.
Kantorenbelegger NSI sloot met een min van 0,4% iets lager. Het bedrijf kwam gisterochtend met cijfers waaruit bleek dat de portefeuille in de afgelopen zes maanden 6,2% minder waard is geworden.