Nadat beleggers een forse reeks bedrijfsresultaten en macro-cijfers uit het Verenigd Koninkrijk en de VS hadden verwerkt, vond de Amsterdamse hoofdindex de weg omhoog. Ook in de rest van Europa was het sentiment inmiddels ronduit positief.
Ingang van het beursgebouw in Amsterdamfoto: Ramon van Flymen
18.00 uur | Liveblog gesloten
De beurs is dicht, en dit liveblog ook. Tot morgen!
17.50 uur | Na lang twijfelen kiest Damrak de weg omhoog
Vandaag werd er op het Damrak lange tijd richting gezocht. De algehele tendens was wel positief, maar van echt enthousiasme was niet bepaald sprake. Los van een enorm scala aan bedrijfscijfers uit binnen- en buitenland (waaronder twee Nederlandse hoofdfondsen, twee Midkappers en een smallcapbedrijf) waren er ook macro-cijfers om op te kauwen.
Aan het begin van de handelsdag was dat de Britse inflatie. Die daalde in januari voor de derde maand op rij naar 10,1% en was ook lager dan de 10,3% waar economen op gerekend hadden. De tienjaarsrente op Britse staatsleningen zakte uiteindelijk drie basispunten. Het lijkt erop dat de Britse economie iets afkoelt.
Hoe anders gaat het eraan toe aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Bovenop het hoger dan verwachte inflatiecijfer van dinsdag kwamen gisteren details over de detailhandelsverkopen. En die waren in januari 3% hoger dan in december en 6,4% hoger ten opzichte van januari 2022. De groei was daarmee aanzienlijk meer dan de 1,8% waar economen op hadden gerekend.
Al met al staat de Amerikaanse economie er toch weer sterker voor dan gedacht en dat betekent dat de Fed misschien toch niet, zoals de afgelopen weken breed werd verwacht, eind dit jaar alweer de rente gaat verlagen. Dat besef leidde in de VS in ieder geval tot rode koersenborden bij opening.
Maar in Europa was op dat moment al gekozen voor optimisme en daar werd niet meer van afgeweken. Op het Damrak eindigde de AEX op een plus van 0,9% en de Midkap eindigde 0,8% hoger. De pan-Europese index Stoxx 600 sloot 0,5% hoger.
Onder de 75 geïndiceerde fondsen op het Damrak was er vandaag een die er met kop en schouders bovenuit stak. Dat was Ahold Delhaize. Het supermarktbedrijf maakte voorbeurs bekend in het vierde kwartaal 14% meer winst gemaakt te hebben. Toch wordt 2023 een uitdagend jaar vanwege de aanhoudende inflatie, waarschuwde ceo Frans Muller. 'We moeten de broekriem aanhalen', zei hij, al wilde hij geen bedrag noemen. Het aandeel sloot desondanks met een koerswinst van 8% bovenaan het lijstje stijgers in de AEX.
Ook Midkapper Alfen kwam voorbeurs met cijfers, maar die stelden beleggers dan weer teleur. Met een koersverlies van 7% was het laadpalenbedrijf de grootste daler in de Midkap.
Ook Heineken, Vopak en smallcap-bedrijf CM.com kwamen met cijfers. Vooral het Bredase communicatiebedrijf kon na de presentatie niet op goedkeuring van beleggers rekenen. Het werd door beleggers 12,5% lager gezet na teleurstellende resultaten.
17.15 uur | Turkse aandelenkoersen schieten omhoog, met dank aan de staat
De aandelenkoersen in Istanboel schieten omhoog na vijf sessies zonder handel als gevolg van de verwoestende aardbevingen in het land. Woensdag sloot de belangrijkste graadmeter voor de aandelenhandel in Turkije, de Borsa Istanbul 100 Index (BIST 100), op 4950,47 punten, een winst van 9,88%. Daarmee zijn de koersen alweer bijna terug op het niveau van vóór de aardbevingen. Er wordt echter gevreesd dat de opleving van korte duur zal zijn.
Vorige week werden Turkije en buurland Syrië getroffen door aardbevingen. Tot nu toe hebben die al meer dan 40.000 slachtoffers geëist. In de nasleep van de ramp gingen ook de aandelenkoersen op de Turkse beurs hard onderuit. Daarop werd de beurs in de Turkse miljoenenstad gesloten.
Maandenlang werden de strenge woorden van de Amerikaanse centrale bank niet geloofd door de markten. Keer op keer zeiden de centrale bankiers dat het rentetarief nog geruime tijd hoog zou blijven. Maar keer op keer hoorden de markten wat anders en werd er verwacht dat de Fed vanaf het einde van dit jaar de rente zou verlagen.
Maar nu lijkt het er dan toch op dat de markten beginnen te luisteren. Niet langer verwachten beleggers dat de rente eind dit jaar weer lager zal staan dan nu. En dat is heel anders dan er twee weken geleden naar werd gekeken.
15.38 uur | Wall Street opent in het rood
De beurzen in New York zijn in het rood geopend. De Dow Jones verloor bij opening 0,2%, de Nasdaq 0,5% en de S&P 500 0,6%. Airbnb valt op in de Nasdaq met een koerswinst van 10,5% nadat het gister nabeurs cijfers had gepresenteerd. Airbnb beleefde in 2022 het eerste winstgevende jaar. Het aandeel Kraft Heinz staat 1% lager. De maker van onder meer ketchup wist in 2022 weliswaar de inflatie door te voeren in de prijzen, maar gaf voor 2023 een lager dan verwachte winstvoorspelling af.
14.43 uur | Detailhandelverkopen in VS toegenomen
In januari zijn de detailhandelverkopen in de VS met 2,3% toegenomen ten opzichte van december. Vergeleken met een jaar geleden gaat het om een toename van 3,9%, blijkt uit voorlopige cijfers van het Amerikaanse censusbureau. Volgens persbureau Reuters hadden economen gerekend op een toename van 1,8%.
Gekeken naar consumentenuitgaven in zowel detailhandel als horeca, gaat het om een groei van 3% ten opzichte van december en 6,4% ten opzichte van vorig jaar januari.
Dinsdag kwam het Amerikaanse inflatiecijfer voor januari met 6,4% ook al hoger uit dan waar economen op gerekend hadden (6,2%). Dat zette een uitverkoop van Amerikaanse staatsobligaties in gang, omdat de hoop dat de Amerikaanse centrale bank later dit jaar de rente weer gaat verlagen weer een beetje minder werd.
Na publicatie van de voorlopige cijfers over de detailhandelverkopen stijgen de rentes op de Amerikaanse staatsleningen ook weer. De rente op tienjarige leningen staat een paar minuten na publicatie vier basispunten hoger.
14.30 uur | Wall Street op weg naar lagere opening
De futures wijzen ruim een uur voor het klinken van de bel op Wall Street op een lagere opening. Zowel de Dow Jones, Nasdaq als S&P 500 gaan vermoedelijk 0,4% lager van start.
Een van de aandelen die voorbeurs opvalt is Airbnb. Na het sluiten van de beurzen gisteren liet het boekingsplatform weten dat het over 2022 een nettowinst van $1,9 mrd had behaald, waarmee vorig jaar het eerste winstgevende was voor het bedrijf. In de voorbeurshandel staat het aandeel 10% hoger. Ook concurrent TripAdvisor presenteerde sterke resultaten en kan op enthousiasme van beleggers rekenen. Het aandeel staat voorbeurs 9% hoger.
Voedselconglomeraat Kraft Heinz staat voor aanvang van de handel 2,2% lager. Het bedrijf sprak de verwachting uit dat de winst per aandeel dit jaar tussen de $2,67 en $2,75 zou uitkomen, terwijl analisten op $2,77 hadden gerekend.
14.15 uur | Glencore keert miljarden uit aan beleggers na recordwinst
Glencore zet beleggers in het mijnbouwbedrijf in het zonnetje met miljardenuitkeringen na recordresultaten over het afgelopen jaar. Dat meldt het Zwitserse bedrijf woensdag in voorlopige cijfers over 2022.
Het mijnbouw- en handelsbedrijf wil in totaal $7,1 mrd aan aandeelhouders uitkeren. Het grootste deel daarvan bestaat uit een dividenduitkering van $5,1 mrd. Daar komt een extra uitkering van $500 mln bovenop. Ook kondigt de onderneming een nieuwe aandeleninkoop van $1,5 mrd aan.
Glencore profiteerde van de Russische invasie in Oekraïne bijna een jaar geleden en de daarop volgende sancties vanuit het Westen. Die oorlog leidde tot enorme instabiliteit en scherpe prijsschommelingen op de mondiale grondstoffenmarkt. 'De ongekende ontwikkelingen op de wereldwijde energiemarkten waren belangrijke drijfveren voor zowel onze handelstak als onze industriebedrijven', aldus ceo Gary Nagle.
Het Britse inflatiecijfer is in januari voor de derde maand op rij iets gezakt. In januari kwam de inflatie uit op 10,1%, meldt het Britse statistiekbureau. Dat was onder de 10,3% waar economen op rekenden en onder de 10,5% die in december geregistreerd werd. Desondanks blijven hoge voedsel- en energieprijzen druk zetten op Britse huishoudens.
In oktober werd het hoogste inflatiepercentage in het Verenigd Koninkrijk in 41 jaar tijd genoteerd.
De kerninflatie, zonder voedsel en energie, kwam in januari uit op 5,3%, tegen 5,8% in december.
12.06 uur | Lunchupdate
Na een paar uur handelen kijkt het Damrak voorzichtig omhoog, al blijft het echte optimisme voorlopig opgeborgen. Rond het middaguur staat de AEX 0,4% hoger, de Midkap 0,2% hoger en de smallcapindex op een licht verlies van 0,1%.
Beleggers verwerken een hele rij aan bedrijfsresultaten die vandaag bekend zijn gemaakt en tellen daar het Britse inflatiecijfer over januari bij op. Die kwam uit op 10,1%, lager dan de 10,5% die in december geregistreerd werd. De kerninflatie, zonder energie en voedsel, kwam in januari uit op 5,3% tegen 5,8% in december.
Qua bedrijfsresultaten steelt Ahold Delhaize de show. Het bedrijf maakte voorbeurs bekend in het vierde kwartaal 14% meer winst gemaakt te hebben. Toch wordt 2023 een uitdagend jaar vanwege de aanhoudende inflatie, waarschuwde ceo Frans Muller. 'We moeten de broekriem aanhalen', zei hij, al wilde hij geen bedrag noemen.
Het aandeel Ahold staat desondanks met 5,3% op een flinke koerswinst en leidt daarmee het lijstje stijgers bij de hoofdfondsen. Met een prijs van €28,20 rond het middaguur is het enthousiasme van beleggers wel weer wat teruggezakt van de €29,29 die er vlak na opening betaald werd.
Ook Midkapper Alfen kwam voorbeurs met cijfers, maar die stelden beleggers dan weer teleur. Met een koersverlies van 7% is het laadpalenbedrijf rond de lunch de grootste daler in de Midkap. Vorig jaar was weliswaar het sterkste financiële jaar van het Almeerse bedrijf tot nu toe, de verwachte omzetstijging voor 2023 is met 23% tot 37% minder dan de stijging die in 2022 werd behaald.
Ook CM.com kwam met cijfers en ook die konden niet op enthousiasme van beleggers rekenen. Het Bredase bedrijf voor communicatiediensten zag de omzet in het vierde kwartaal afzwakken en de brutowinst met 4% dalen. Het wegvallen van covid-gerelateerde effecten en macro-economische omstandigheden dragen bij aan de afname. Beleggers zetten het aandeel in de smallcapindex 9,1% lager.
11.32 uur | Olieprijs zakt iets door oplopende voorraden
De olieprijs zakt donderdag iets. Voor een vat ruwe Brent-olie wordt nu $84,49, 1,3% minder, betaald.
Handelaren maken zich druk om oplopende voorraden en hogere rentetarieven die de wereldeconomie afremmen. Dat doet de vraag afnemen.
De VS kondigden deze week aan 26 miljoen vaten uit de strategische reserves te verkopen. Die staat al op het laagste punt in vier decennia. ‘De VS zwemmen simpelweg in olie’, zegt Stephen Brennock van oliehandelaar PVM tegen persbureau Reuters.
Prijs van Brent-olie afgelopen maand.Bloomberg
10.01 uur | Buffett verlaagt belang in TSMC, koers omlaag
Slechts enkele maanden nadat hij liet weten een flink belang te hebben genomen in Taiwan Semiconductor Manufacturing, heeft Warren Buffett dat weer met 86% teruggebracht. Beleggers schrokken van het nieuws, waarop de koers met 3,7% daalde.
TSMC maakte in november een sprong nadat bekend was geworden dat Buffetts Berkshire Hathaway een belang ter waarde van ongeveer $5 mrd had genomen. Ondanks het verlies van vandaag, staat het aandeel nog altijd ruim 40% hoger dan tijdens een dieptepunt in oktober.
09.51 uur | AEX kruipt omhoog
Na een vlakke opening kruipt de belangrijkste index van het Damrak gestaag omhoog. Bijna een uur na opening staat de AEX 0,4% hoger, met supermarktketen Ahold Delhaize als grootste stijger, gevolgd door uitzendbureau Randstad en staalconcern Arcelor Mittal.
De Midkap gaat juist de andere kant op. De begon de dag met een winst van 0,3% en staat een uur later op een plus van 0,1%.
09.38 uur | Rondje Europa
Europese beurzen geven woensdag aan het begin van de beursdag een gemengd beeld. De pan-Europese Stoxx 600 verliest 0,4% met supermarktketens Carrefour en Ahold Delhaize als grootste stijgers. Beide bedrijven beleefden een prima 2022.
Aan de andere kant behoren zakenbank Barclay's en luxeconcern Kering tot de verliezers. De Britse bank rapporteerde een daling van de jaarlijkse winst voor belastingen met 14% als gevolg van een administratieve blunder waardoor de bank te veel effecten verkocht in de Verenigde Staten en transactiekosten verlaagde. Kering zag zijn omzet in het vierde kwartaal met 7% dalen, waarbij vooral vlaggenschip Gucci ondermaats presteerde.
In België opende de Bel20 vlak, terwijl de Duitse Dax 0,2% won. De Franse CAC40 plust vlak na opening zelfs 0,3%. In Londen verliest de FTSE 100 0,1%.
09.09 uur | Vlakke opening Damrak
De AEX-index is woensdag vlak geopend. Grootste stijger is supermarktbedrijf Ahold Delhaize, dat in het vierde kwartaal zijn winst met 14% zag stijgen, gevolgd door Heineken dat in 2022 meer bier verkocht dan in het jaar voor corona.
De Midkap wint vlak na het begin van de handelsdag 0,3%. Daar is laadpalenbedrijf Alfen, dat voorbeurs ook met cijfers kwam, de grootste stijger. Het bedrijf verwacht dit jaar een verdere omzetstijging. In de smallcapindex, die 0,2% wint, is Azerion de grootste stijger. CM.com, het Bredase bedrijf voor communicatiediensten, presteerde beneden verwachting en is de grootste verliezer.
AEX-aandelenfd.nl
Midkap-indexfd.nl
08.57 uur | Turkse beurs opent na vijf dagen sluiting in de plus
De BIST 100, de belangrijkste beursindex van Borsa Istanbul, opende woensdag bijna 6% hoger en staat een uur later ruim 9% in de plus. Dit nadat de Turkse beurs na vijf dagen van sluiting en forse verliezen in de nasleep van verwoestende aardbevingen weer zijn deuren opende. Borsa Istanbul stopte de handel op zijn aandelen- en derivatenmarkten twee dagen na de aardbevingen die meer dan 40.000 levens eisten in Turkije en buurland Syrië.
Om de klap voor de aandelenmarkten in de aanloop naar de heropening van vandaag te verzachten, vaardigden de Turkse autoriteiten dinsdag een reeks regels uit. Zo werd de bronbelasting op het terugkopen van aandelen verlaagd van 15% naar nul, in een poging om bedrijven aan te moedigen aandelen in te kopen om hun marktwaarde op de beurs te stabiliseren.
Ook verhoogden de autoriteiten de verplichte toewijzing van aandelen in het door de overheid gesponsorde deel van de pensioenregeling van 10% naar 30%, waardoor volgens analisten zo'n 8 tot 9 miljard lira naar de beurs kan vloeien.
08.43 uur | ASML verwacht in 2023 geen impact van nieuwe beperkingen op de export naar China
Chipmachinefabrikant ASML verwacht niet dat nieuwe beperkingen op de export naar China van invloed zullen zijn op zijn inkomsten voor 2023. Dat zei het bedrijf woensdag in haar jaarverslag.
ASML heeft sinds 2019 te maken met restricties van de Nederlandse overheid die het bedrijf verhinderen om zijn meest geavanceerde machines aan China te verkopen. Als het aan de Verenigde Staten ligt, komen daar nog meer beperkingen bij. Nederland en de VS zouden daar eind januari een akkoord over hebben bereikt.
In het jaarverslag laat ceo Peter Wennink weten dat ASML begrijpt dat er een akkoord is, maar dat er geen details openbaar zijn gemaakt en dat het maanden zal duren om nieuwe beperkingen op te stellen en in te voeren. 'We begrijpen dat er stappen zijn genomen die betrekking hebben op geavanceerde lithografietools en andere soorten apparatuur', zei hij. 'We verwachten niet dat deze maatregelen een materieel effect zullen hebben op onze verwachtingen voor 2023.'
Vorige maand voorspelde ASML voor 2023 een omzetstijging van 25%, waarbij de verkoop aan China stabiel zou blijven op ongeveer €2,2 mrd, of 14% van de omzet.
08.07 uur | Europa op weg naar lagere start
Europese aandelen lijken een uur voor het begin van de handel richting een lagere opening te gaan. De futures op de belangrijkste Europese indices staan vrijwel allemaal in de min. Uitzondering is de AEX, die tamelijk vlak lijkt te gaan openen.
08.04 uur | Ahold Delhaize maakt 14% meer winst in vierde kwartaal
Supermarktbedrijf Ahold Delhaize wist in het laatste kwartaal van 2022 veel meer winst te behalen. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Bol.com en Etos zag zijn onderliggende winst in het vierde kwartaal met 14% toenemen (bij constante wisselkoersen) naar €1 mrd.
De omzet kwam uit op €23,4 mrd. De onderliggende operationele winstmarge bedroeg net als in het vorige kwartaal 4,4%. De resultaten zijn beter dan analisten hadden verwacht. Over heel 2022 behaalde het bedrijf een omzet van €87 mrd. De onderliggende winst steeg naar €3,7 mrd, met een winstmarge van 4,3%.
Tussen al het Nederlandse cijfergeweld zouden we bijna vergeten dat Airbnb gisteren na het sluiten van de Amerikaanse beurzen met cijfers kwam. De verhuurder van vakantiehuizen liet weten dat het over 2022 een nettowinst van $1,9 mrd in de boeken heeft geschreven, waarmee vorig jaar het eerste winstgevende was voor het bedrijf. 'Klanten steken weer meer de grens over en bezoeken weer steden', laat het bedrijf weten in een brief aan aandeelhouders.
In het vierde kwartaal rapporteerde Airbnb een omzetstijging van 24% tot $1,9 mrd, waarmee het de gemiddelde prognose van analisten van $1,86 mrd overtrof. De winst per aandeel bedroeg 48 cent. Ook in het eerste kwartaal van 2023 verwacht het bedrijf de verwachtingen van analisten te overtreffen. Het aandeel won nabeurs bijna 10%.
07.49 uur | IJkpunten voor beleggers
De euro verliest op woensdagochtend ten opzichte van de dollar. Gistermiddag nog een fixing op 1,0759, nu wordt er gehandeld op 1,0707 (eur/usd).
De Amerikaanse rente (rendement T-bond met looptijd 10 jaar) blijft op het hogere niveau van 3,74%. Sinds 1 februari ligt de rente bijna een kwartprocentpunt hoger.
Voor goud betaalt u woensdagochtend $1844,20 per troy ounce (31,1 gram) op de spotmarket. Sinds 2 februari noteert het edelmetaal weer onder de $1900.
Brent-olie noteert iets lager ten opzichte van de prijs van gisteren. Woensdagochtend kost een barrel uit de Noordzee $84,85. In afgelopen dagen lag de prijs boven de $85 per vat van 159 liter.
De futures op de belangrijkse Europese aandelenindices staan woensdagochtend iets lager.
07.42 uur | Laadpaalproducent Alfen verwacht voor dit jaar verdere omzetstijging
Producent van elektrische laadpalen en transformatorstations Alfen verwacht dit jaar een omzetstijging in de bandbreedte van 23% tot 37%. Het bedrijf uit Almere profiteert naar eigen zeggen van de aanhoudende overgang van fossiele energie naar elektriciteit.
Deze verdere toename van de omzet heeft Alfen woensdag bekendgemaakt bij de publicatie van de resultaten over 2022. De omzet zal dit jaar uitkomen op een bandbreedte van €540 mln tot €600 mln.
De voor 2023 verwachte toename is lager dan de stijging die over 2022 werd geboekt. Over vorig jaar kwam de toename uit op 76%, naar €439 mln. De consensus onder door persbureau Bloomberg gepolste analisten ging eveneens uit van €439 mln, met €450 mln als hoogste schatting.
07.31 uur | Bierverkoop Heineken is de coronapandemie te boven
Heineken heeft afgelopen jaar meer bier verkocht dan voor het uitbreken van de coronapandemie. Bovendien verdient de bierbrouwer daar meer aan dan in 2019, het laatste volledige jaar zonder lockdowns.
Dat maakte Heineken woensdagochtend voorbeurs bekend. Het AEX-bedrijf verkocht vorig jaar 256,9 miljoen hectoliter bier, goed voor een autonome stijging van 6,9%. Daarmee is de brouwer de 241,4 miljoen hectoliter bier voorbij die hij in 2019 afzette.
Heineken
2022
2021
groei**
volume bierverkopen
West-Europa*
81,2
77,5
4,6%
Amerika*
88,5
85,4
3,7%
Azië-Pacific*
48,0
29,4
+29,3%
Afrika, Oost-Europa, MO*
39,2
38,9
+1,5%
Totaal volume*
256,9
231,2
+6,9
Bron: FD Research
*=volume in mhl **=organisch
Het einde van de lockdowns betekent een sprong in de winst en omzet van Heineken. Het bedrijf zette vorig jaar €28,7 mrd om, een autonome groei van 21,2% ten opzichte van 2021. Daarop behaalde het bedrijf een operationele winst van €4,5 mrd (+24%). Zowel de winst als de omzet zijn hoger dan voor de coronapandemie, onder meer door een kostenbesparingsprogramma.
CM.com, het Bredase bedrijf voor communicatiediensten, heeft een jaaromzet onder de eigen prognose behaald. De omzet kwam uit op €283,2 mln en zwakte in het vierde kwartaal af. De brutowinst daalde met 4% naar €17,5 mln. Het bedrijf zegt dat de afname van de groei te wijten is aan het wegvallen van covid-gerelateerde effecten en macro-economische omstandigheden.
CM.com helpt bedrijven met het onderhouden van hun klantcontact via telefoon of chat, maar handelt ook de verkoop van entreebewijzen af, net als online betalingen. Het bedrijf had over heel 2022 een omzet verwacht van minstens €290 mln, zo meldde het bij de derdekwartaalcijfers in oktober.
In het vierde kwartaal behaalde het bedrijf een omzet van €78,4 mln, een groei van 17%. Over heel 2022 kwam de omzet 19% hoger uit dan in het voorgaande jaar. Het bedrijf, dat als klanten onder meer Vattenfall, Parkmobile en Coca-Cola heeft, herhaalt de verwachting dat het eind dit jaar structureel winstgevend zal zijn op ebitda-basis.
07.24 uur | Vopak krikt resultaten iets op vierde kwartaal
Dankzij het herstel van de oliemarkten, groeiprojecten en valutawinsten heeft op- en overslagconcern Vopak het geschoonde bedrijfsresultaat het vierde kwartaal op weten te voeren naar van €207 mln in 2021 naar €226 mln in 2022. De winst ging omhoog van €69 mln naar €86 mln. Dat is wel minder dan de €98 mln waar analisten op rekenden.
Over heel 2022 maakte het Rotterdamse tankopslagbedrijf iets minder winst dan een jaar geleden. In totaal kwam de winst uit op €294 mln winst, dat is ook iets minder dan de verwachtingen van analisten.
Ook in Azië leken de hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers en de mogelijke gevolgen voor de rente door te werken op de beursvloeren. In Hongkong verliest de Hang Seng ruim 1,5% terwijl de Japanse Nikkei 225 bijna een 0,5% verliest. Ook in Shanghai zijn rode cijfers te zien.
07.07 uur | Wisselend beeld op Wall Street
De belangrijkste indices van de Amerikaanse aandelenbeurzen lieten dinsdag een wisselend beeld zien, op een handelsdag die in het teken stond van de Amerikaanse inflatiecijfers. De Dow Jones zakte met 0,46%, terwijl de S&P500 niet pluste en niet daalde. De Nasdaq won daarentegen met 0,57%.
De inflatie in de VS daalde iets minder dan verwacht: met 6,4% in plaats van de 6,2% waar analisten op rekenden. Het leidde tot weinig beroering onder beleggers. Wat voor meer consternatie zorgde, was de megaorder die India Air plaatste bij Boeing. Het Indiase luchtvaartbedrijf bestelde 220 vliegtuigen bij de vliegtuigmaker. Financiële details werden niet bekendgemaakt, maar naar schatting zijn er tientallen miljarden dollars mee gemoeid. De aankondiging hing al even in de lucht, maar de aandelenkoers van Boeing pluste toch — met 1,3%.
Dat gold niet voor de koers van Ford Motors. De autofabrikant maakte bekend 3800 banen te gaan schrappen in Europa. Het bedrijf moest 0,9% van zijn beurswaarde inleveren. Verder was er nieuws over de Opec. De club van olie-exporterende landen verwacht dat de vraag naar olie in 2023 met 2,3 miljoen vaten per dag groeit. Dat zijn 100.000 vaten meer dan het kartel een maand geleden nog voorzag. Het oliebedrijf Chevron (+0,8%) profiteerde van het nieuws.
De aandelenkoers van Tesla steeg eveneens, met maar liefst 7,1%. Bloomberg publiceerde een rapport over de mondiale verkoop van elektrische voertuigen voor passagiers. In 2022 werd er $388 mrd uitgegeven, terwijl dat bedrag in het huidige jaar naar verwachting de $500 mrd zal overschrijden.
Europese beleggers hadden het dinsdag prima naar hun zin, totdat om half drie de Amerikaanse inflatiecijfers over januari werden gepubliceerd en de futures op de Dow Jones en de S&P500 omlaag doken. Daarop werd een deel van de eerder geboekte winst prijsgegeven. De zeshonderd belangrijkste Europese aandelen eindigden de dag gemiddeld 0,2% hoger.
Naast dat macro-economische inflatiecijfer kon de markt zich ook weer buigen over een stortvloed aan bedrijfscijfers. Van de beursgenoteerde Europese ondernemingen die inmiddels hun resultaten over het vierde kwartaal hebben gepubliceerd, heeft bijna twee derde het beter gedaan dan verwacht. Exclusief de energiesector meldden de bedrijven gemiddeld genomen een 10% lagere winst.
Volgens hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen slagen Europese, noch Amerikaanse bedrijven erin hogere omzetten te vertalen in meer winst. ‘Met andere woorden: de winstmarges staan onder druk.’ Aben noemt de winstcijfers tot dusver weinig inspirerend voor aandelenbeleggers. ‘Maar bedrijven die verrassen met hogere dividenden en/of meer aandeleninkoop prikkelen juist meer de fantasie en blijven geliefd.’
Op Beursplein 5 bereikte de AEX-index op 770,7 punten de hoogste stand sinds januari vorig jaar. Maar de graadmeter wist die piek niet vast te houden. Uiteindelijk sloten de 25 hoofdfondsen slechts 0,04% hoger, waarmee de AEX op nagenoeg 763 punten eindigde. Wat handelsomzet betreft was er niet echt een aandeel dat opviel.
Onder de hoofdfondsen verloor Randstad uiteindelijk 0,9% tot €59,16. De uitzender stelde voorbeurs dat het vorig jaar een 'uitstekend jaar' heeft beleefd. De aanhoudende roep om personeel en de krapte op de arbeidsmarkt die niet afnam, zorgden voor een 12% hogere omzet. Randstad kondigde aan dat de aandeelhouders, net als vorig jaar, extra dividend kunnen verwachten. Desondanks heeft KBC het aandeel Randstad van de kooplijst gehaald, al werd het koersdoel op €57 gehouden.
In de AMX viel Oci negatief op met een min van 5,6% op €29,20 bij een bovenmatig hoge handelsomzet. De kunstmestproducent stelde teleur met de boekeninzage. In het vierde kwartaal schoot de brutowinst van het kunstmestbedrijf 'duidelijk tekort', stelde analist Frank Claassen van Degroof Petercam. Hij verlaagde het koersdoel voor OCI met €5 naar €35. De Midkap zelf verloor 0,3% aan waarde.
Bij de kleinere aandelen - de smallcapindex eindigde onveranderd - viel de koerswinst op van SIF Holding. De beursgenoteerde producent van funderingspilaren voor windmolens, investeert €328 mln in een fabriek in Rotterdam. Het is de bedoeling om in april te beginnen met de bouwwerkzaamheden. Vanaf de eerste helft van 2025 moet de fabriek vol in bedrijf zijn. Het ministerie van Economische Zaken vreest dat de bouw van windmolenparken op zee in gevaar komt zonder deze fabriek, en heeft investeringsvehikel Invest-NL opdracht gegeven Sif 'terstond' €65 mln te lenen. Het aandeel steeg met ruim 10%. De handelsomzet in het aandeel lag vijf keer hoger dan op een normale beursdag voor SIF Holding.
Agenda:
Datum:
Bedrijf/land:
Betreft:
15 feb.
Siemens Healthineers
jaarvergadering
15 feb.
ASML Holding
jaarverslag
15 feb.
ASML Holding
dividendbetaling
15 feb.
Kering
jaarcijfers
15 feb.
Ahold Delhaize
jaarcijfers
15 feb.
Glencore Int.
voorlopige jaarcijfers
15 feb.
Mowi
jaarcijfers
15 feb.
Alfen
jaarcijfers
15 feb.
Heineken
jaarcijfers
15 feb.
Heineken Holding
jaarcijfers
15 feb.
Vopak
jaarcijfers
15 feb.
Cisco Systems
halfjaarcijfers
15 feb.
Kraft Heinz
jaarcijfers
15 feb.
Barclays
jaarcijfers
15 feb.
CM.com
jaarcijfers
15 feb.
CBS
ondernemersvertrouwen
15 feb.
Verenigd Koninkrijk
inflatiecijfers
15 feb.
Verenigd Staten
detailhandelsverkopen
16 feb.
Telenet
jaarcijfers
16 feb.
Ordina
jaarcijfers
16 feb.
Commerzbank
jaarcijfers
16 feb.
Shell
notering ex-int. dividend Q4
16 feb.
Repsol
jaarcijfers
16 feb.
Shell
outlook update LNG
16 feb.
RELX
jaarcijfers
16 feb.
Nestlé
jaarcijfers
16 feb.
Air Liquide
jaarcijfers
16 feb.
OCI
buitengewone aandeelhoudersvergadering
16 feb.
Infineon
jaarvergadering
16 feb.
Arcadis
jaarcijfers
16 feb.
DoorDash
jaarcijfers
16 feb.
Vastned
jaarcijfers
16 feb.
Umicore
jaarcijfers
16 feb.
BAM Groep
jaarcijfers
16 feb.
Applied Materials
eerstekwartaalcijfers
16 feb.
DSM
jaarcijfers
16 feb.
Orange Belgium
jaarcijfers
16 feb.
NN Group
jaarcijfers
16 feb.
Orange
jaarcijfers
16 feb.
Seadrill
jaarcijfers
16 feb.
Verenigd Staten
producentenprijzen
16 feb.
Verenigd Staten
bouwvergunningen
16 feb.
CBS
werkgelegenheid
*=voorlopige datum kijk voor de uitgebreide agenda in het FD van maandag