In het kort
- Europese banken gaan weer een zeer tumultueuze dag tegemoet.
- De reddingsactie rondom Credit Suisse, door een overname door UBS, heeft geen rust gebracht.
- De aandacht richt zich nu op de miljardenverliezen van obligatiehouders.
Europese banken gaan weer een zeer tumultueuze dag tegemoet. De reddingsactie rondom Credit Suisse, door een overname door UBS, heeft geen rust gebracht. De aandacht richt zich nu op de miljardenverliezen die obligatiehouders bij de Zwitserse bank zullen lijden.
De Zwitserse toezichthouder Finma eiste zondag dat Credit Suisse de risicovolle obligaties, bekend als additional tier 1-obligaties, tot nul afschrijft als onderdeel van de reddingsoperatie. De obligaties zijn na de val van Lehman in 2008 ontworpen om verliezen te nemen in tijden van crisis.
Volgens gegevens van Bloomberg gaat het om een aanzienlijke markt van in totaal $275 mrd.
Op het Damrak opende ING ruim 4% lager, ABN Amro noteerde een verlies van 4%.
Door het besluit van Finma zijn obligatiehouders een stuk slechter af dan aandeelhouders. 'Dit slaat gewoon nergens op', zegt Patrik Kauffmann, portefeuillebeheerder bij Aquila Asset Management, die de obligaties beheert tegenover persbureau Bloomberg. 'Aandeelhouders zouden nul moeten krijgen' omdat 'het glashelder is dat de AT1's een hogere rangorde hebben dan aandelen'.
'Wake-up call'
'Het is een wake-up call voor beleggers dat AT1-obligaties het reële risico met zich meebrengen dat ze in extreme scenario's worden afgeschreven, wat ook het doel is van dergelijke obligaties', zegt Gary Ng, senior economist bij Natixis in Hong Kong tegen de FT. 'Het zal waarschijnlijk leiden tot uitverkoop en risicoherschikking van obligatiebeleggers en -houders van vermogensbeheerproducten in Azië.'
In Azië verloren de bankaandelen maandag al fors: zowel de aandelen van HSBC Holdings als Standard Chartered stonden 6% lager. De AEX-index gaat onder invloed van de nieuwe onrust fors in het rood openen.
Niet alleen de houders van bankaandelen maken zich zorgen, ook houders van achtergestelde bankobligaties — tier 1 en converteerbare obligaties — zien de koers van hun belegging dalen. Oftewel de vergoeding voor het risico loopt verder op.
Op de beurs in Amsterdam is dat te zien aan de 6,5% diep achtergestelde belegging in de Rabobank, de Rabobankcertificaten. Van deze bij particulieren populaire belegging is het couponrendement nu opgelopen tot bijna 7%.
Centrale banken reageren
's Werelds grootste centrale banken hebben al een programma opgezet om ervoor te zorgen dat paniek op de markten niet voor een gebrek aan dollars zorgt. Vanaf maandag zal er dagelijks een veiling plaatsvinden zodat banken aan de Amerikaanse munt kunnen komen. Normaal gesproken gebeuren die veilingen wekelijks.
De Europese Centrale Bank en de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Japan, Canada en Zwitserland komen met het plan omdat zij verstoringen op de markt voor Amerikaanse dollarleningen zien of verwachten.
Zo'n verstoring zou kunnen betekenen dat het voor een Europese bank bijvoorbeeld moeilijker wordt om aan dollars te komen en daarmee een klant een lening in dollars te verschaffen. In dat geval kan deze bank nu bij de ECB aankloppen voor dollarleningen, die de bank krijgt als deze onderpand verstrekt.