
De Britse centrale bank heeft donderdag voor de elfde opeenvolgende keer de rente omhooggebracht. Terwijl de onrust rond banken voortduurt en het Britse inflatiecijfer hardnekkig hoog blijft, trekt de Bank of England (BoE) de beleidsrente met 25 basispunten op naar 4,25%.
De renteverhoging was in lijn met de verwachting, al stonden de Britse centrale bankiers door de onvoorspelbare economische omstandigheden ditmaal voor een lastige keuze. Aan de ene kant is de crisis rond de Silicon Valley Bank en Credit Suisse een argument om de economie niet verder af te knijpen, ook omdat banken waarschijnlijk zelf al voorzichtiger zullen worden met het verstrekken van leningen, wat een verkrappend effect heeft.
Aan de andere kant blijft de inflatie voor hoofdbrekens zorgen in het Verenigd Koninkrijk. De Bank of England had verwacht dat de geldontwaarding in de voorbije maanden zijn piek had bereikt en inmiddels zou terugvallen. Maar woensdag bleek dat de Britse inflatie in februari juist was gestegen van 10,1% naar 10,4%. Het VK is de enige grote economie waar de inflatie nog in de dubbele cijfers is. Ook de kerninflatie is er hoger dan bijvoorbeeld in de VS.
Reden voor optimisme
De Bank of England bespeurt in de onderliggende economische data evenwel enige reden voor optimisme. De verwachte economische krimp blijft voorlopig uit, en de maatregelen in de vorige week gepresenteerde Britse begroting leveren naar verwachting een plus op van 0,3% voor de economie. Dat biedt iets meer ruimte om via een hogere beleidsrente de inflatie te bestrijden. Ook de loonstijgingen in de private sector zijn met 7% iets minder stevig dan verwacht.
De Britse centrale bank begon eerder dan andere grote centrale banken met het optrekken van de rente, en lijkt nu zeer dichtbij het eindpunt te zijn gekomen. Eerder deze week, voor de publicatie van het verrassend hoge inflatiecijfer, werd er al serieus rekening mee gehouden dat de BoE nu pas op de plaats zou maken. De centrale bank zei donderdag dat voor verdere rentestappen meer tekenen van aanhoudende inflatiedruk nodig zijn. De verwachting is dat de inflatie in het tweede kwartaal 'significant' terugvalt, aldus de BoE.
Intussen rekent de centrale bank er niet op dat de bankencrisis voor serieuze problemen in het VK zal zorgen. De Britse banken zijn robuust gekapitaliseerd en beschikken over ruime liquiditeitsposities, zo oordeelt de BoE.
Op de financiële markten liep de koers van het Britse pond een fractie op ten opzichte van de euro. Direct na het rentebesluit was de Britse munt €1,132 waard.