Hoewel de algehele inflatie snel zal dalen, blijft de zogeheten kerninflatie een probleem voor de Europese Centrale Bank. Met name duurder geworden diensten zijn een grote zorg, terwijl stijgende lonen en winsten ervoor kunnen zorgen dat de inflatie langer hoog blijft. Dat zei Luis de Guindos, vicepresident van de ECB, donderdag ter gelegenheid van de presentatie van het jaarverslag aan het Europees Parlement.
De Guindos benadrukte dat nationale overheden hun eigen rol moeten pakken bij het bestrijden van inflatie. 'Nu de energiecrisis uitdooft, moeten overheden hun steunmaatregelen snel en gecoördineerd terugdraaien om te inflatiedruk op middellange termijn te vermijden', aldus De Guindos. Doen zij dat niet, dan zal de ECB gedwongen zijn de voet verder op het rempedaal te drukken.
Met zijn opmerking is De Guindos in goed gezelschap. Woensdag zei de Europese Commissie iets soortgelijks en donderdag sloot de Franse gouverneur van de centrale bank, François Villeroy de Galhau, zich daar ook bij aan.
Renteverhogingen
Over hoe ver de ECB in zijn ogen zal moeten gaan, liet De Guindos zich niet uit. De ECB zal zich laten leiden door de binnenkomende data en de inschattingen van de vooruitzichten voor de inflatie. Die nog eens worden bemoeilijkt door de zeer onzekere omstandigheden, aldus De Guindos.
Een aantal medebeleidsmakers spreken zich explicieter uit, onder wie Joachim Nagel, de president van de Bundesbank. Hij zei dinsdag in Berlijn dat 'meerdere renteverhogingen' nodig zullen zijn om de inflatie te temmen. Nagel zei zich te realiseren dat dat onpopulaire beslissingen zullen zijn, maar dat monetaire beleidsmakers die nu eenmaal wel eens moeten nemen. 'Het zal hand in gaan met een terugloop van de economische activiteit, anders zou het ook geen restrictief beleid zijn', stelde Nagel.
Zijn Sloveense collega Bostjan Vasle zei donderdag in een interview dat hij ook denkt dat er nog meerdere renteverhogingen zullen volgen. 'Maar ze zullen kleiner zijn dan in het verleden. We naderen het renteniveau dat restrictief genoeg is om inflatie terug te brengen naar 2%', aldus Vasle. Ook hij wees erop dat het monetair beleid hand in hand zal moeten gaan met budgettair overheidsbeleid.