Minder aandelen verhandeld op de Amsterdamse beurs
Effectenhandelaren op de Amsterdamse beurs gaan gebukt onder lage omzetten. Waar januari traditiegetrouw een topmaand is, blijft de handel nu sterk achter bij voorgaande jaren.
Effectenhandelaren op de Amsterdamse beurs gaan gebukt onder lage omzetten. Waar januari traditiegetrouw een topmaand is, blijft de handel nu sterk achter bij voorgaande jaren.
Volgens marktpartijen zijn beleggers terughoudend. Na maart vorig jaar zijn de koersen omhoog geschoten. 'Met de toenemende onzekerheid over het economische herstel, houden veel beleggers zich nu even rustig', aldus een handelaar.
Amsterdamse handelaren lopen daarnaast omzet mis doordat institutionele beleggers steeds vaker gebruik maken van alternatieve beurzen, waar veel handelaren geen toegang toe hebben. Het grootste alternatieve platform, Chi-X, heeft nu een marktaandeel van 22% bij de AEX-fondsen.
Twee jaar geleden was dat nog minder dan 6%. Dinsdag was Chi-X zelfs de op een na grootste beurs van Europa, vlak voor NYSE Euronext. Chi-X wordt vooral gebruikt door grote Amerikaanse zakenbanken.
Blijvend dunnere handel
Volgens sommige handelaren is er sprake van een blijvend dunnere handel. Dit komt door het proces van 'deleveraging'. In de nasleep van de kredietcrisis wordt minder met geleend geld belegd, waardoor de omzet onder druk staat.
Ook is de handel voor eigen rekening door banken, het zogeheten 'proprietary trading', sterk verminderd. Tot slot is een aantal grote en actief handelende hedgefondsen weggevallen.
Handelsvolume in de AEX
Volgens gegevens van persbureau Bloomberg zijn er in de eerste drie weken van dit jaar op Euronext 1,2 miljard stukken in de AEX verhandeld. Dat is een vijfde minder dan de 1,5 miljard een jaar eerder. In het topjaar 2008 ging het nog om 2 miljard stukken.
NYSE Euronext zegt zich niet te herkennen in het beeld van een rustige beurs. Gemeten naar het aantal transacties is er geen sprake van een daling. In de eerste drie weken van dit jaar zijn er zelfs meer transacties uitgevoerd dan in heel januari 2009, zo blijkt uit gegevens van de beursorganisatie. 'Het is niet zo dat de omzet terugloopt', zegt een woordvoerder.
Computergestuurde handel
Het verschil laat zich echter verklaren doordat Bloomberg het aantal aandelen als uitgangspunt neemt, en NYSE Euronext het aantal transacties. Door de toename van de computergestuurde handel blijft het aantal transacties op peil, maar daalt het aantal verhandelde aandelen per order.
Beurs met record naar kerst
24 december 2009
Euronext maakt het makkelijker om schuldpapier te verhandelen9 januari 2010
Mager beursjaar in verschiet 7 januari 2010