Vervuild water in Guiyu, een stad in de provincie Guangdong.
In Xuanwei (Yunnan) komt veel kanker voor. De 11-jarige Xu Li heeft botkanker.
Mensen tussen het afval van het Taixing-chemiecomplex in Jiangsu.
Fotograaf Lu Guang durft paden in te slaan die zijn Chinese collega’s mijden. Hij werkt niet vast bij een krant maar als zelfstandige. Alleen zo kan hij de foto’s maken die in zijn ogen gemaakt moeten worden.
Lu Guang (1961) wil de rauwe werkelijkheid in kaart brengen in het snel industrialiserende China. Dat is de taak die hij zich als documentair fotograaf heeft gesteld. Steeds hoopt hij dat de Chinese overheid door zijn publicaties in actie komt. Vaak gebeurt dat ook. Dan wordt er opeens wél wat gedaan aan het lot van boerenfamilies die besmet zijn geraakt met aids, of aan een metaalfabriek die het drinkwater heeft vervuild.
Afgelopen week kreeg Lu Guang uit handen van Prins Constantijn een van de jaarlijkse Prins Claus Awards uitgereikt. Voor zijn ‘moed, integriteit en onvermoeibare inzet om netelige kwesties in moeilijke omstandigheden aan de orde te stellen’. En omdat de Chinees met zijn werk aantoont dat fotografie een krachtig medium is, dat de maatschappij kan veranderen.
Als 18-jarige werkte Lu Guang voor $ 2 per maand in een textielfabriek waar giftige kleurstoffen werden gebruikt. Tegelijkertijd begon hij met fotograferen. Daarvan maakte hij zijn beroep toen hij een fotoprijs won die 35 keer zijn maandsalaris bedroeg. Samen met zijn vrouw werkt hij sindsdien aan steeds weer nieuwe projecten die de keerzijde van het Chinese groeiwonder laten zien. Over de armoede en het drugsgebruik bijvoorbeeld. Voor zijn serie over aidsslachtoffers werd hij in 2004 bekroond door World Press Photo.
Sinds die tijd is milieuvervuiling zijn hoofdthema. ‘Wij maken producten voor de hele wereld, maar de vervuiling blijft achter in China. We zijn de vuilnisbelt van de wereld geworden’, zegt hij. Chinese kranten en tijdschriften drukken zijn foto’s af. Ook via internet worden die verspreid, tenzij de overheid daar een stokje voor steekt. Ondanks arrestaties en bedreigingen gaat hij door. ‘Ik blijf fotografie inzetten voor een betere planeet.’
Foto’s: Lu Guang www.cpstory.com Zie ook: www.fd.nl/vervuilingchina
Zieke fabrieksarbeider in Wuhai.