Adrie van Griensven
Het zijn zware tijden voor kunstbeurzen, ook voor AF's-H in Den Bosch. De laagdrempelige koopbeurs worstelt met z'n identiteit
Haalt Den Bosch 2012? Voor Jan Roelofs, voorzitter van kunst- en antiekbeurs AF's-H, geen vraag. 'Met de Brabanthallen is net een huurcontract voor twee jaar getekend, plus een optie voor nog twee jaar', stelt hij optimistisch. 'We trekken steeds meer deelnemers uit omringende landen en gaan ons intensiever op België richten. Het valt overigens niet uit te sluiten dat de beurs verhuist: Den Bosch is voor veel Belgen iets te ver. Wel blijven we in Brabant.'
Onder de deelnemers heerst echter een onvrede die maar niet wegebt. Het verloop is ongezond groot - zeventien handelaren kwamen dit jaar niet terug. Eigentijdse figuratieve kunst en lage middenmoot schilderkunst uit de 19de en 20ste eeuw hebben te veel van de opengevallen meters beursvloer ingenomen. En dat doet het wankele evenwicht tussen antiquairs en kunsthandelaren ook geen goed. Dit kan de tweede kunst- en antiekbeurs in ons land - dat wil Den Bosch toch zijn - zich niet permitteren.
Betekent dit dat AF's-H geen goede en mooie beurs meer zou zijn? Beslist niet. De presentatie is geslaagder dan vorig jaar. De kleurstelling van vloeren en wanden, de faciliteiten en de extra evenementen zijn prachtig. De entree is stijlvol en zorgt voor sfeer. De structuur met pleinen met stands aan een centrale gang is verbeterd.
Het aanbod bestrijkt het brede middenklassesegment, met helaas minder uitschieters naar omhoog dan voorheen. Er is een verscheidenheid aan meubelen en objets d'art, van gotiek tot art deco. Remco van Leeuwen Antiquair heeft de mooiste bolpoottafel die er bestaat. Versierd met rijk snijwerk van acanthus, maskers en dolfijnen, wat met de leeuwenklauwpoten wijst op Antwerpse herkomst rond 1620. Het stuk kost euro175.000.
Er zijn schitterende juwelen en glanzend zilver in een scala aan prijsklassen. Ook het fraai Hollands porselein mag gezien worden, evenals fascinerend glas. Bijzonder bij Frides Laméris is de Romeinse blauwgroen glazen urn die bewaard bleef samen met zijn loden vat. Bij Marc Heiremans valt een tomaatrode vaas met meloencraquelé op, een unicum van Copier uit 1931, dat euro12.000 moet opbrengen. Precies die kleur krijgen door toevoeging van wat goud aan de glasmassa - dat is een technisch hoogstandje.
Den Bosch is niet direct de plaats voor oude meesters, maar zowel Richard Polak als Peter Pappot, Kunstzalen A. Vecht en Douwes Fine Art brengen 19de- en 20ste-eeuwse schilderkunst. Bij Douwes hangt een mooie B.C. Koekkoek, Zomers boslandschap met reizigers en vee uit 1850. Als herkomst staat 'Baron van Bentinck, kasteel Amerongen' vermeld, de vraagprijs is euro 850.000.
Galerie Lingier, gespecialiseerd in 20ste-eeuwse kunst, gaf Anna Pavlova van Léon de Smet een prominente plek. Het doek dateert uit 1922, zijn Londense periode. Werk uit die tijd is zeldzaam en de beroemde prima ballerina in actie is eenmalig in het oeuvre van De Smet. De vraagprijs is euro 180.000.
Maar er is meer naast schilderkunst. Kunst uit het Verre Oosten bijvoorbeeld, archeologische vondsten en een overvloed aan sculpturen van middeleeuwen tot barok. Beeldhouwkunst vormt onverminderd de forte van deze beurs.
Onder de nieuwe deelnemers zitten echte aanwinsten. Epoque Fine Jewels uit Kortrijk brengt topjuwelen en bij Ars Medievalis uit Keulen is een ontroerende St. Anna-te-Drieën (Zuid-Nederlands, rond 1480) te koop voor euro 85.000. Nieuw zijn ook de twee stands met fotografie. Eduard Planting exposeert werk van Diana Arbus en Robert Doisneau, Dirk de Herder en Christopher Regis-Gludd. Nico Koster brengt in samenwerking met Lennon-Ono een reeks foto's die gemaakt zijn van genoemd popduo tijdens hun geruchtmakende verblijf in het Amsterdamse Hilton in 1969.
Haalt Den Bosch 2012? Logisch dat deelnemers in minder florissante tijden belangen strikter afwegen. Enkele beurzen zijn gestopt, uitgesteld of ideeën ervoor zijn van de baan. Maar staat het voortbestaan van AF's-H serieus op het spel, zoals sommige (aanstaande) afhakers beweren? De tijd zal het leren. Als het eropaan komt blijken beurzen hét middel om te overleven.
Ook in Den Bosch, maar buiten de beursvloer: Vanderven & Vanderven Oriental Art, handelaar in Chinese kunst in 's-Hertogenbosch, heeft zich uitgebreid met Japanse kunst. Japanoloog Erwin van Pruissen is er de expert op dit terrein. De nadruk ligt op porselein en lakwerk, 17de tot en met 20ste eeuw. Nog tot en met zondag blijft de openingstentoonstelling te zien, verspreid over twee kamers in het fraaie classicistische pand van de firma - het voormalige stedelijk gymnasium. In de ene ruimte staat porselein: arita en kakiemon van de duurdere exportkwaliteit of naar de Japanse smaak. Zoals een kop met schotel, beschilderd met een Hollands landschap in de manier van Frederik van Frytom, de beroemde Delftse plateelschilder. Mooi is ook een wierookbrander in blauw-wit, ajour bewerkt met motiefjes van drie komma's in een cirkel, te koop voor euro 7500. De doosjes, stapeldozen en het presenteerblad in lak zijn klassiek van ontwerp en bijzonder decoratief door de verschillende lagen, die een grillig kleurenpatroon in rood, groen en goud opleveren. Duur? De bladen staan op euro 250 geprijsd.
Art Fair 's-Hertogenbosch
T/m 26 april in de Brabanthallen, Den Bosch
Info: afsh.nl
Openingsexpositie Vanderven& Vanderven: t/m 26 april. Info: www.vanderven-vanderven.com
Beursdebutant Ars Medievalis uit Keulen biedt deze St. Anna-te-drieën (circa 1480) aan voor euro 85.000