BUITENLANDSE BEURZEN VERRE OOSTEN TOKYO:
index -258,09
De aanhoudende zorgen over het financiele stelsel in Japan en de daling op Wall Street zorgden vrijdag voor donkere wolken boven de beurs van Tokyo. De Nikkei 225-index liet 258,09 punten, oftewel 1,7%, liggen op 15.123,93. Zonder het herstel op enkele andere Aziatische markten en de duurdere yen was het verlies nog groter geweest, verklaarden handelaren.
Handelaren zeiden dat beleggers de komende weken een schuin oog gericht blijven houden op de yen en de buitenlandse aandelenmarkten. Velen verwachten dat de koersdalingen zich zullen voortzetten, waarbij het handelsvolume zal toenemen. Komende week keren een groot aantal Japanners terug van hun traditionele 'obon' zomervakantie.
HONGKONG:
index +564,27
Door ingrijpen van de Hongkongse Monetaire Autoriteit stevende de Hang Seng-index op de aandelenbeurs af op een winst van 8,5%, waarmee de slotstand van de beursindex op 7224,69 belandde. De autoriteiten van de vroegere Britse kroonkolonie besloten voor de eerste keer aandelen en futures te kopen om de aanval op de Hongkongse dollar af te wenden. Volgens handelaren pompte de overheid circa HK$ 3 mrd (hfl. 780 mln) in de markt. Het leverde de grootste koersstijging in zes maanden op.
Minister van financien Donald Tsang verklaarde dat twee beleggingsfondsen van de overheid aandelen kochten om 'hedge funds' (beleggingsfondsen van veelal vermogende particulieren) het leven zuur te maken. Volgens Tsang hebben deze hedge funds grote hoeveelheden Hongkongse dollars van de hand gedaan in een poging een ontkoppeling met de Hongkongse munt met de Amerikaanse dollar te forceren.
De monetaire autoriteiten hebben nog voor $ 96,5 mrd in kas zitten om op de aandelenmarkt te intervenieren. Tsang zei het niet na te laten weer in te grijpen als de speculatie rondom de Hongkongse dollar doorgaat. Met de stap van vrijdag doorbreken de autoriteiten de traditie om de handen van de aandelenmarkt af te houden. Tot gisteren zetten de monetaire instanties alleen voet in de valutamarkt. Marktpartijen toonden zich sceptisch over de ingreep. Voor hun is het een bewijs dat de overheid niet meer in staat is de munt alleen via de valutahandel te controleren. Maleisie en Thailand namen in de afgelopen twee jaar dezelfde maatregel, die niet succesvol bleek te zijn.
SINGAPORE:
index +8,37
Na de zware klappen van eerder in de week boekte de Singaporese effectenbeurs vrijdag weer een licht herstel. De Straits Times-index won 8,37 punten op 974,11. Sinds vorige week vrijdag heeft de beursindex echter 9,4% verloren.
De grootste winnaar was het media- en vastgoedconcern Singapore Press Holdings, dat 2,4% duurder werd op S$ 12,70. Volgens een analist van een Europese effectenbank profiteerde Singapore Press van een programma van het concern om eigen aandelen in te kopen. Een andere forse stijger was Singapore Land met een koerswinst van 5,1% op S$ 2,68.
SYDNEY:
index +27,8
Handelaren in Sydney keken vrijdag met enige verbazing naar de voortvarendheid waarmee de koersen omhoog gingen. De All Ordinaries-index klom met 27,8 punten (1,1%) naar 2569. Beurspartijen verklaarden dat het pessimisme nog steeds overheerst voor de toekomst van de aandelenmarkt, maar dat beleggers door de koerswinsten op enkele andere beurzen in Azie werden verleid in de markt te stappen.
Het bedrijfsnieuws werd bepaald door de gepresenteerde jaarcijfers van verzekeraar GIO Australia. Het concern meldde dat er in het boekjaar 1997/1998 een verlies werd behaald van A$ 27 mln, terwijl analisten hadden gerekend op een winst van A$ 160 mln. Beleggers reageerden dan ook geschokt en schoven het aandeel massaal opzij. GIO kelderde met ruim 5% naar A$ 4,07. Elders spoot Woodside Petroleum 8% omhoog naar A$ 7,90 als gevolg van de hogere olieprijs en het nieuws van een strategische alliantie met Koninklijke Olie. Het Brits-Nederlandse olieconcern heeft een belang van 34,3% in Woodside.