Richard Homburg verwacht veel van opknippen vastgoedfonds Homburg Invest
Mathijs Schiffers
Kritiek op gebrekkige transparantie of een wankele financiering van zijn vastgoedbedrijf weerlegt Richard Homburg doorgaans resoluut. Toch grijpt hij nu in.
Soest
Na een bewogen jaar kijkt vastgoedbedrijf Homburg weer vooruit. De eerste vastgoed-cv is alweer geplaatst door Homburg Participaties, het Nederlandse plaatsingskantoor van Homburg. Er is een belang genomen in een internetplatform voor financiële tussenpersonen - Profint-Offertis - waarmee Homburg een bredere basis onder de onderneming legt. En het beursgenoteerde onderdeel Homburg Invest wordt in vijf entiteiten geknipt, waarvan er drie een nieuwe notering krijgen.
Oprichter, naamgever en houder van een meerderheidsbelang Richard Homburg (61) zit nooit lang stil. Al veertig jaar zit hij in het vak, laat hij graag weten. Hij heeft verscheidene dips meegemaakt.
De eigenzinnige vastgoedman, die zichzelf op de kaart zette met de opbouw en verkoop van de portefeuille Uni-Invest, heeft zich geërgerd aan de kritiek op zijn onderneming en de lage beurswaardering van het fonds Homburg Invest die daarmee samenhing. Hij zou niet transparant zijn en riskant gefinancierd. Vooral de aantijgingen van vastgoedadvocaat Dion Bartels waren hem te gortig; hij verzette zich in rechte, wat mede leidde tot schorsing van Bartels. Niet veel later ging het kantoor van de advocaat failliet.
Toch lijkt Homburg niet doof voor de kritiek. In Nederland pleitte Homburg, die ook veel niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingen aanbiedt, voor een vastgoed-cv zonder schuld. Ook meldde Homburg zijn Nederlandse dochter Homburg Participaties aan bij de Stichting Transparantie Vastgoedfondsen. Met dit orgaan, dat is opgezet door branchegenoten en dat vastgoedprospectussen toetst, wilde Homburg aanvankelijk niets te maken hebben.
Het verst gaan de plannen van Homburg met zijn beursfonds Homburg Invest. Dit fonds - dat zowel in Toronto, Canada, als in Amsterdam een beursnotering heeft - heeft een portefeuille met een omvang van C$ 4,1 mrd (euro 2,7 mrd). Er zijn winkels, woningen en bedrijfspanden in ondergebracht, verspreid over Canada, de VS, Nederland, Duitsland en de Baltische staten. Homburg Invest heeft ook een ontwikkeltak.
De combinatie leek lang een voordeel, maar is volgens Homburg uiteindelijk tegen het fonds gaan werken. De beurskoers blijft ver achter bij die van sectorgenoten en daarom grijpt Homburg nu rigoureus in. Het fonds wordt opgedeeld in vijf entiteiten. Drie daarvan, met regionaal georiënteerd vastgoed, krijgen een aparte beursnotering. Voor een vierde entiteit, de ontwikkeltak, wordt een partner gezocht. De vijfde entiteit is Homburg Invest, dat een holdingmaatschappij wordt. In eerste instantie houdt Homburg Invest meer dan 50% van de aandelen in alle onderdelen; op termijn wordt dit tot onder die grens gebracht.
De verschillende entiteiten die moeten ontspruiten uit Homburg Invest zullen nog maar voor zo'n 50% met schuld gefinancierd zijn, tegen bijna 85% nu.
Afgelopen zomer dacht u aan een beursexit voor Homburg Invest. Dat plan lijkt van tafel.
'Ik heb gezegd dat we alle opties zouden bekijken, ook een beursexit. Maar het zou sneu zijn voor onze loyale aandeelhouders om aandelen in te kopen nu deze zo ver onder hun intrinsieke waarde staan. Het aandeel noteert rond de euro 5, terwijl onze vastgoedbezittingen omgerekend euro 20 per aandeel waard zijn.'
Waarom is het nieuwe plan goed voor aandeelhouders?
'Het doet de waarde van de portefeuille meer recht. De som der delen is meer dan het totaal in de huidige vorm. Neem alleen maar Homburg Canada, met louter Canadees vastgoed, dat we in april of mei als eerste aparte entiteit naar de beurs hopen te brengen. Financiële experts die ons helpen zeggen dat dit circa C$320 mln kan opleveren. Dat is twee keer zo veel als de beurswaarde die Homburg Invest nu heeft, en waarvan Homburg Canada maar 25% uitmaakt.'
U denkt ook dat u gaat profiteren van grotere lokale verbondenheid. Leg dat eens uit.
'Wij worden nu gevolgd door twee in Canada gevestigde analisten. Die moeten zich dus ook een mening vormen over ons vastgoed in de Baltische Staten, terwijl ze daar nog nooit geweest zijn. Waarschijnlijk denken zij: het gaat niet goed daar, dus het vastgoed van Homburg Invest zal ook wel slecht zijn. Ik wil ze best eens meenemen, maar dat mag niet, want dan komt hun onafhankelijkheid in het geding. Ze hebben geen geld om zelf te gaan, dus moeten ze zich een mening vormen van achter hun bureau. Door de portefeuille op te delen in meerdere fondsen, elk met een focus op een bepaalde regio, willen we dat veranderen. We willen volgers krijgen die de lokale situatie kennen.'
Vorig jaar kwam u met de perpetual, een obligatie met een looptijd van 99 jaar waarover 9,5% rente wordt betaald, om de balans van Homburg Invest te versterken. Is dat nu niet meer nodig?
'De teller staat nu op euro 25 mln en we mogen nog meer ophalen. Er kan dus nog steeds ingeschreven worden. Maar we zullen geen grote campagnes meer voeren hiervoor. In de richting die we nu opslaan is het niet meer zo nodig inderdaad.'
Wat zijn uw verwachtingen ten aanzien van de vastgoedmarkten?
'De crisis is nog niet voorbij. Ik heb altijd gezegd: we krijgen een dubbele dip. Je ziet nu de overheden in problemen komen, wat gevolgen heeft voor de mate waarin hun nationale banken geld kunnen aantrekken en dus ook voor het vastgoed in dat land. Daarnaast staan er heel veel gestructureerde vastgoedleningen uit, de zogeheten commercial mortgage backed securities, die de komende jaren aflopen. Die worden echt niet verlengd. Bankmedewerkers kregen vroeger bonussen voor het uitzetten van leningen, nu voor het terughalen van geld.'
Recente acties
Homburg
Plaatsingskantoor Homburg Participaties sluit zich aan bij Stichting Transparantie Vastgoedfondsen
Homburg Participaties neemt belang in internetplatform voor financiële dienstverleners
Beursfonds Homburg Invest wordt gesplitst; aparte delen krijgen eigen beursnotering
Richard Homburg: 'De crisis is nog niet voorbij. Ik heb altijd gezegd: we krijgen een dubbele dip.'