Klaas Broekhuizen
Den Haag
Nederland zal zich net als drie jaar geleden hevig verzetten tegen plannen van de Europese Commissie om Brusselse zeggenschap te eisen over strategische gasvoorraden voor noodsituaties.
Dit zei minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken vrijdag in reactie op een bericht in deze krant over de nog geheime plannen van de Europese Commissie.
'We praten er nog over, maar Nederland heeft als gasproducerend land een bijzondere positie. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de Europese Commissie iets te zeggen krijgt over de gasvoorraad van Nederland. Dat verzet is net zo hard als enkele jaren geleden en dat blijft het ook', aldus de minister.
Van der Hoeven wil van geen compromis weten over de beslissingsbevoegdheid. Bij hoge nood, als Rusland Oost-Europa weer eens in de kou mocht laten staan, zegt de minister opnieuw graag te willen bijspringen, maar dat besluit kan volgens haar alleen maar in Den Haag genomen worden.
Van der Hoeven verwacht dat het onderwerp in de loop van het komende halfjaar tot een kookpunt komt. 'Nederland is eigenlijk het enige gasproducerende land, dus ik wil een uitzonderingspositie', zegt de minister.
De Europese Commissie werkt aan een ontwerp-verordening waarbij in noodgevallen die de hele Unie treffen, een EU-lidstaat bevolen kan worden zijn strategische gasreserve vrij te geven om andere lidstaten te helpen. De verordening heeft als doel de voorzieningszekerheid van gas in de Europese Unie te verbeteren. De diensten van de Commissie overleggen momenteel over de voorstellen.
De Europese Commissie probeerde in 2006 ook al Brusselse controle over aardgasreserves van lidstaten te introduceren. Dat mislukte, nadat Nederland zich fel had verzet. Nederland stelde toen dat lidstaten 'zelf verantwoordelijk moeten blijven voor beheer van eigen energiebronnen inclusief noodvoorraden'.
De Europese Commissie kondigde vorig najaar aan de huidige EU-regels voor zekerheid van gasleverantie te vernieuwen. De gascrisis van begin 2009, waarbij een commercieel geschil tussen Rusland en Oekraïne leidde tot grote energieproblemen in Midden- en Oost-Europa toen Moskou de gaskraan dichtdraaide, heeft de discussie over herziening van de Europese regels versneld.
'Het kan niet zo zijn dat de Commissie
iets te zeggen krijgt over de gasvoorraad van Nederland'