ADB optimistischer over groei, maar waarschuwt voor terugval als landen stimuleringen terugdraaien
Van onze redacteur
Amsterdam
Azië slaagt er als eerste in om de economische crisis achter zich te laten. Het herstel in de opkomende economieën zal ook sterker zijn dan eerder dit jaar wordt aangenomen. Dit bleek dinsdag uit een nieuwe analyse van de Asian Development Bank (ADB).
De groep Aziatische landen zonder Japan zal dit jaar een economische groei kennen van 3,9%. In maart werd nog een gemiddelde toename van het bruto binnenlands product voorspeld van 3,4%. Op dat moment betrof het een forse neerwaartse bijstelling, de eerdere prognose was een toename van ruim 7%. Voor 2010 wordt nu een expansie voorzien van 6,4%, tegen 6% in maart van dit jaar.
De Aziatische ontwikkelingsbank zegt in haar 'update' van de Asian Development Outlook 2009 uit maart dat het onverwacht sterke herstel vooral is toe te schrijven aan een krachtig optreden van de overheden. 'Belastingverlagingen, extra overheidsuitgaven, doelgerichte steun en een soepel monetair beleid hebben de consumptie en de investeringen aangejaagd', zo heet het in het rapport.
Tegelijkertijd waarschuwen de samenstellers dat als de stimuleringsmaatregelen te vroeg worden teruggedraaid, het herstel kan worden onderbroken. De opleving is daarvoor nog te broos en er zijn nog te veel risico's, menen zij. 'Het wegtrekken van het tapijt van fiscale en monetaire ondersteuning voordat het herstel een vaste basis heeft, kan leiden tot een dubbele dip in de economie, in plaats van een verwacht V-vormig herstel.' Een andere bedreiging is een terugval in het economische herstel in de geïndustrialiseerde landen.
De Chinese economie groeit dit jaar naar verwachting met 8,2%, ruim 1 procentpunt meer dan de bank in maart voorspelde. In 2010 kan de groei zich versnellen tot 8,9%. Voor India wordt nu een groei van 6% voorspeld, in plaats van de eerdere raming van 5%. Volgend jaar zou de Indiase economie met 7% kunnen toenemen.
Veel Aziatische landen hadden hun hoop gevestigd op India en vooral China. Een krachtig herstel in China zou de afname van de vraag naar Aziatische producten in de Verenigde Staten en Europa kunnen compenseren.
De groeivoorspelling voor dit jaar is de laagste sinds de financiële crisis in Azië in 1998. Het groeitempo kan op een hoger niveau komen als ook in de rest van de wereld het herstel doorzet, aldus de ontwikkelingsbank. 'De opkomende economieën in Azië zullen alleen terugkeren op het pad van hoge groei als de wereldeconomie weer trendmatig groeit.'
Om de economie beter te beschermen tegen toekomstige schokken moet de handel tussen Aziatische landen sterker worden bevorderd, adviseert de ADB. Een sterkere economische samenhang, met een grotere rol voor de eigen consumenten, kan volgens de bank leiden tot een snelle, maar stabiele groei in de regio.
Niet alle Aziatische economieën staan er goed voor. Zo zijn de vooruitzichten minder rooskleurig voor Zuidoost-Azië, waar dit jaar een gemiddelde groei van slechts 0,1% wordt voorzien. Vooral Thailand en Maleisië staan er slecht voor. Met Indonesië en Vietnam gaat het aanmerkelijk beter.
De groeivoorspelling voor Centraal-Azië werd met ruim 3 procentpunt verlaagd tot 0,5%. De landen in deze regio worden getroffen door lagere grondstoffenprijzen en een sterke krimp in Rusland.
Het gevaar van een snel oplopende inflatie is volgens de ADB nog niet groot. De voorspelling voor dit jaar is een prijsstijging van 1,5%. Voor 2010 houdt de bank rekening met een inflatie van 3,4%.
Meer groei
Maar risico's blijven
De opkomende economieën in Azië groeien snel en nemen de leiding bij het herstel van de wereldeconomie. Ze hebben dit onder meer te danken aan de stimuleringspakketten en aan een bankensector die na de regionale crisis van eind jaren negentig ingrijpend werd gesaneerd en nu robuust blijkt te zijn. Maar er zijn nog risico's. Daarom pleit de ADB voor structurele hervormingen, die de gezinsconsumptie kunnen stimuleren en de afhankelijkheid van de export kunnen verminderen.