Bouwsector verwacht dat pas na 2012 de bouw van nieuwe huizen flink aantrekt
Jeroen Koot
Amsterdam
De Nederlandse bouw gaat twee zeer zware jaren tegemoet. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Volgens het instituut krimpt in 2010 en 2011 de vraag naar nieuwe woningen en kantoren behoorlijk. Pas in 2012 komt er een inhaalslag en in 2015 zullen er juist meer huizen worden gebouwd dan nodig.
Dit meldde het instituut gisteren in de jongste ramingen. Volgens het EIB herstelt de Nederlandse economie zich op onderdelen, maar daar merkt de bouwsector nog niets van. 'De bouw heeft nu nog niets aan economisch herstel', zegt EIB-directeur Taco van Hoek. 'Pas als de economie hersteld ís, zal de bouw dat merken. Een bedrijf dat net de helft van zijn personeel heeft moeten ontslaan, vraagt niet meteen om een nieuw kantoor als de markt zich verbetert. Eerst moet er nieuw personeel worden aangenomen. Daarom duurt het altijd even voordat de bouw herstel merkt.'
Door de crisis telt de sector eind 2011 ongeveer 45.000 minder voltijdbanen; dat is een teruggang van ongeveer 9%. Vooral de utiliteitsbouw krijgt een klap. Maar ook de bouw van nieuwe woningen zal tegenvallen. Het ministerie van VROM ziet graag dat er de komende jaren 80.000 nieuwe woningen per jaar worden bijgebouwd. Maar volgens het EIB gaat dat niet lukken. De economen verwachten dat bouwbedrijven in 2010 en 2011 jaarlijks maar 62.000 nieuwe huizen opleveren. Pas daarna stijgt het aantal langzaam tot 73.000 in 2015. 'De 80.000 zullen we niet meer halen', zegt Van Hoek. 'Maar ik denk dat daar ook helemaal geen vraag naar is. Volgens mij is 70.000 woningen per jaar genoeg.'
Nico Rietdijk, directeur van projectontwikkelaarsvereniging NVB, is nog pessimistischer over de komende jaren. 'Zestigduizend woningen, was dat maar waar', verzucht hij. 'Ik denk dat het EIB dit over een halfjaar al moet herzien. De situatie is nu namelijk zo uitzonderlijk, dat je geen schatting kunt maken op basis van het verleden. Wij hebben de cijfers van projectontwikkelaars, en op basis daarvan verwachten we 55.000 nieuwe woningen dit jaar en 43.000 in 2011.' Volgens de organisatie zal de bouw daarna wel flink aantrekken.
Ook het ING Economisch Bureau is somberder dan het EIB. Afgelopen vrijdag lieten vastgoed-economen bij de bank weten dat de bouwproductie slecht zal blijven tot 2017. Pas daarna komt het bouwniveau uit op dat van topjaar 2008. De bank wijt dit vooral aan de utiliteitsbouw. De bouw van koopwoningen en huurwoningen verbetert juist in 2011.
Bouwbedrijven in de grond-, weg- en waterbouw zijn de enige die de dans lijken te ontspringen. Deze sector bleef vorig jaar overeind en zal dat ook in de komende jaren doen, verwacht het EIB. Dat komt doordat de overheid blijft investeren in bouwprojecten.
Maar in de hele bouwsector hebben alle stimuleringsmaatregelen van de overheid ondertussen maar een beperkt dempend effect. 'Gemeten over de jaren 2009, 2010 en 2011 is er hierdoor sprake van 15% minder terugval', aldus Van Hoek.
'De bouw heeft
nu nog niets
aan economisch
herstel'