Bert van Dijk
Sjanghai
De Chinese president Hu Jintao brengt deze week een bezoek aan de Verenigde Staten, op een moment dat China blaakt van het zelfvertrouwen. In een paar jaar tijd is er veel veranderd.
Tijdens zijn eerste staatsbezoek aan de VS in 2006 moest Hu het nog doen met een lunch op het Witte Huis. Deze week is dat anders. Hu is eregast tijdens een officieel staatsbanket in het Witte Huis. 'De Verenigde Staten rollen de rode loper uit voor het bezoek van Hu', jubelde de staatskrant Shanghai Daily.
Sinds Hu's eerste bezoek vier jaar geleden heeft de financiële crisis de Verenigde Staten in grote problemen gebracht, terwijl de economie in China gewoon doordenderde en Japan voorbijstreefde als tweede economie ter wereld. De Chinezen zijn zich terdege bewust van hun sterke positie.
De VS mogen dan in de ogen van China de rode loper uitrollen, de relatie tussen beide landen is allerminst op een hoogtepunt beland. Tijdens het staatsbezoek dat de Amerikaanse president Barack Obama ruim een jaar geleden aan China bracht, spraken de twee landen nog af te werken aan het onderlinge vertrouwen, maar een reeks kwesties heeft juist tot meer wantrouwen geleid.
De Verenigde Staten klagen over de in hun ogen zwaar ondergewaardeerde Chinese munt, die China een oneerlijk concurrentievoordeel geeft, en willen dat China meer doet om Iran en Noord-Korea in toom te houden. Ook wil Washington dat China meer werk maakt van het beschermen van intellectueel eigendom in China en Amerikaanse bedrijven niet achter stelt.
China is op zijn beurt gepikeerd over wapenleveranties aan Taiwan en is bezorgd over de toenemende handelsprotectie in de Verenigde Staten. Verder rekent Peking op een verzekering dat de $ 2850 mrd aan Amerikaanse valutareserves die China in handen heeft, niet in gevaar komen.
Hu zal volgens Chinese staatsmedia benadrukken dat China en de VS nog beter moeten samenwerken en dat beide landen belang hebben bij een stabiele verhouding. De onderlinge economische band is ook intensief: het handelsvolume tussen beide landen is bijna euro 400 mrd groot. Bovendien studeren tienduizenden Amerikanen in China, net als dat er een groot aantal Chinezen in de VS studeert.
China heeft de VS ook hard nodig. Zeker nu de lonen in China in veel sectoren sneller stijgen dan de arbeidsproductiviteit, moet China zijn economie meer investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat kan niet zonder de hulp van westerse bedrijven. Niet voor niets benadrukte Hu, in reactie op vragen van The Washington Post en The Wall Street Journal, dat hij graag meer samenwerking ziet op het gebied van onder andere schone energie, infrastructuur, lucht- en ruimtevaart.
Hu Jintao
Foto: Reuters