Jule Hinrichs
Amsterdam
Ondernemers in Nederland en Duitsland zitten steeds beter in hun vel. Vooralsnog lijken ze weinig acht te slaan op de berichten over toenemende problemen in de opkomende economieën.
Dinsdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat ondernemers in de Nederlandse industrie in augustus minder somber waren dan in juli. Het producentenvertrouwen steeg van -3,5 naar -1,6. Dat is nog steeds een negatieve score, die er dus op duidt dat de dynamiek bij de bedrijven nog slinkt. Het is echter wel de vierde verbetering op rij en de hoogste score in anderhalf jaar. Medio 2011 waren ondernemers voor het laatst per saldo positief.
In augustus waren er bovendien meer ondernemers die dachten dat het economische klimaat voor hun onderneming de komende drie maanden verbetert, dan ondernemers die dachten dat het economische klimaat zal verslechteren. In de voorafgaande maanden waren de verwachtingen voor de komende paar maanden nog erg negatief.
In buurland Duitsland is er wel volop groei bij het bedrijfsleven. Dat ondernemers groot vertrouwen in het economisch klimaat hebben, bleek gisteren uit de stijging van de zogenaamde Ifo-index van 106,2 in juli tot 107,5 voor deze maand. Dat was beter dan analisten hadden voorzien en net als in Nederland de hoogste score in anderhalf jaar. De analisten gingen uit van een waarde van 107 voor deze maand. Een score van boven de 100 duidt op een positieve stemming.
De deelindex van het Ifo-instituut voor de huidige economische omstandigheden steeg van 110,1 naar 112,0, die voor de verwachtingen voor het komende halfjaar van 102,4 in juli naar 103,3.
De Duitse en Nederlandse ondernemers lijken vooral oog te hebben voor de zonzijde van de economie. Analisten in Europa zijn onzekerder. Als positief wordt gezien dat het tweede kwartaal voor de eurozone beslist niet tegenviel. Met name de groei in Duitsland was hoopgevend. Daar zouden andere Europese landen zich aan kunnen optrekken.
Daar staat tegenover dat de opkomende economieën veel van hun vaart verliezen. Uit recente cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat met name in Azië de buitenlandse handelsstromen in rap tempo omslaan van zeer dynamisch naar een stevige krimp. En er is de vrees dat de verkrapping van het Amerikaanse monetaire beleid tot een kapitaaluitstroom leidt in de opkomende economieën. Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt dat dit de groei ook mondiaal onder druk kan gaan zetten.
Uit de Duitse cijfers komt naar voren dat de binnenlandse economie en de exportmarkten het aardig doen. Nederland staat op grote achterstand, doordat de binnenlandse vraag krimpt. Volgens een woordvoerder van het CBS komt dat verschil tot uiting in de verwachtingen van ondernemers. ‘We zien dat de deelindex voor de verwachtingen voor op exportgeoriënteerde branches als de elektro- en machine-industrie, de raffinaderijen en chemie duidelijk boven de grenswaarde van nul zitten. Voor de hout- en bouwmaterialenindustrie is de score juist onder het gemiddelde.’
Uit niet voor het seizoen gecorrigeerde cijfers blijkt dat de elektro- en machine-industrie in augustus al op een plus van 8,5 zit, terwijl er bij de hout- en bouwindustrie een score van -13,5 is.
Europa Groei tweede kwartaal eurozone valt mee, situatie in Duitsland is hoopgevend