Van onze redacteuren
Amsterdam
De wereldwijde vraag naar olie zal de komende anderhalf jaar amper toenemen, ondanks de groei in landen als Brazilië, India en China. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap in een gisteren uitgebracht maandrapport. De Aziatische landen consumeren weliswaar steeds meer olie, maar in Europa daalt de vraag steeds verder door de crisis.
‘De verwachtingen over de vraag zijn opnieuw iets naar beneden bijgesteld ten opzichte van de vorige maand’, aldus een analist van het IEA. De gematigde verwachtingen zijn opmerkelijk aangezien energiedeskundigen de laatste jaren juist waarschuwden voor de groeiende vraag naar olie in Aziatische landen.
Hoewel het IEA nooit voorspellingen doet over de prijsontwikkeling van olie, zegt de analist dat de prijs eerder zal dalen dan stijgen. ‘Maar dat hangt van meer zaken af, zoals het aanbod van olie door Opec-landen.’ De olieprijs is de afgelopen maanden hard gestegen tot ongeveer $ 115 per vat.
Een dalende olieprijs betekent dat de prijzen van benzine en diesel aan de pomp mee zullen dalen. ‘Ik denk dat we nu op een piek zitten’, zegt Paul van Selms, oprichter van consumentencollectief United Consumers. Hij analyseert en publiceert dagelijks de Nederlandse brandstofprijzen. ‘Het is niet logisch dat de prijzen nog verder stijgen. Als dat gebeurt, zouden oliefabrikanten zichzelf uit de markt prijzen.’
Nu al mijden Nederlanders de tankstations, stelt Van Selms. In april tankten automobilisten 2,5% minder diesel dan een jaar geleden, en bij benzine is de daling zelfs 4%, zo blijkt uit cijfers van Nové, de vereniging van kleine pomphouders. ‘Dat krijg je met deze prijzen. Consumenten kiezen voor steeds zuinigere auto’s, en fabrikanten spelen daar op in. Het is opmerkelijk hoeveel zuiniger auto’s in paar jaar tijd zijn geworden. Dat gebeurt hier, en dat zal ook in Azië gebeuren.’
IEA: minder vraag