Van onze redacteur
Amsterdam
Na Sierra Leone heeft ook Liberia de noodtoestand uitgeroepen in de strijd tegen de opmars van het ebolavirus. De Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf zei dat de noodtoestand in het West-Afrikaanse land negentig dagen van kracht zal zijn.
De maatregelen maken het mogelijk om dorpen die zwaar door het virus zijn getroffen, af te grendelen van de buitenwereld en scholen en markten te sluiten, om zo verdere uitbreiding van de ziekte te voorkomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève, de WHO, zijn er tot begin deze week een kleine duizend ebolapatiënten aan de ziekte overleden.
In Sierra Leone blokkeerden de politie en het leger donderdag enkele gebieden waar ebola heerst. Behalve in Sierra Leone en Liberia zijn er ook veel ebolabesmettingen in Guinee. Nigeria, dat geen grenzen met deze drie landen deelt, bevestigde donderdag vijf nieuwe ebolabesmettingen.
In Madrid werd donderdag de gehele derde verdieping van het Carlos III-ziekenhuis gereserveerd voor de behandeling en afzondering van een 75-jarige Spaanse priester, Miguel Pajares, die in Liberia besmet is geraakt met het virus. Pajares werd overgevlogen samen met zijn assistent Juliana Bohi, die niet besmet lijkt te zijn geraakt. Beiden worden in quarantaine gehouden in het ziekenhuis in de Spaanse hoofdstad. Een van de behandelende artsen noemde de toestand van Pajares stabiel.
In Saoedi-Arabië overleed een man die met ebola zou zijn besmet. Hij keerde onlangs terug van een zakenreis naar Sierra Leone.
In Genève hebben experts van de WHO donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag vergaderd over de uitbraak van de ziekte.
Een medicijn tegen ebola is er nog niet, maar medische experts over de hele wereld discussiëren over de vraag hoe er omgegaan moet worden met geneesmiddelen die nog in de experimentele fase zijn. Met het snel groeien van het aantal besmettingen staan onderzoekers onder druk van autoriteiten om hun werk te bespoedigen. De Nigeriaanse minister van volksgezondheid bevestigde deze week dat hij de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten vragen heeft gesteld over de toegang tot experimentele ebolatherapieën.
De WHO zei enkele dagen geleden aankomende week te zullen praten over de ethische aspecten van het gebruik van medicijnen tegen ebola die nog niet vrij zijn gegeven.