Van onze redacteur
Amsterdam
Entrepreneur Bas Kardol (53) is druk. Terwijl Nederland massaal zomervakantie viert, is het kerstpakkettenseizoen begonnen. Het is alle hens aan dek bij Baka Verpakkingen in Soest (4 medewerkers, omzet euro 1,9 mln). 'Het aantal medewerkers is tijdelijk uitgebreid tot zeven.' Kardol haalt 90% van de omzet uit verpakkingen voor kerst- en relatiegeschenken, een markt die hij op euro 5 mln schat.
Zijn de kerstpakketten niet in gevaar in crisistijd? Volgens Kardol valt dat reuze mee. 'Nu de reguliere beloning van werknemers tijdelijk tegenvalt, blijkt het kerstpakket een relatief goedkope manier om medewerkers te waarderen.' Een gemiddeld pakket kost euro 30 tot euro 50.
En als de werkloosheid nu eens met 5% stijgt? 'Dan betekent dit enerzijds 5% minder kerstpakketten', erkent Kardol. 'Maar anderzijds zijn er bedrijven die in 2008 geen kerstpakketten gaven en dat nu wel doen.'
Kardol zegt voorheen veel last te hebben gehad van een aanscherping van het fiscale regime voor kerstpakketten. 'Dit heeft ons een derde van de omzet gekost.' Maar de maatregelen zijn inmiddels weer grotendeels teruggedraaid.
Tegenwoordig tikken de uitgaven voor kerstpakketten niet meer door in het vakantiegeld, het pensioen en de sociale lasten. Er is wel een eindbelasting over kerstpakketten verschuldigd van 20%.
Het optimisme van Kardol wordt gedeeld door het landelijke Platform Promotional Products (PPP). 'Ondanks de crisis bezuinigen werkgevers niet op kerst- en eindejaarspakketten', aldus de branchevereniging.
Rond deze tijd hebben de leveranciers van kerstpakketten - bedrijven als Hanos, Makro en Sligro - hun brochures samengesteld en druppelen de eerste bestellingen daar binnen. Deze timing is een vereiste. Kerstpakketten bevatten ook non-foodproducten die vaak uit verre landen komen. Producten uit China hebben een levertijd van enkele maanden.
Kerstpakket is een goedkope manier om personeel in magere tijden te waarderen