Rik Winkel
Brussel
De Europese leiders nemen pas eind dit jaar besluiten over verdieping van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Tegen die tijd moet er ook meer duidelijkheid zijn over een Europees mechanisme voor het redden op opdoeken van banken.
In afwachting van de Bondsdagverkiezingen, die waarschijnlijk op 22 september zullen worden gehouden, hielden de leiders zich bij de gisteren afgesloten top in Brussel braaf aan het consigne om bondskanselier Angela Merkel niet in verlegenheid te brengen. Er lag eenvoudig niets op tafel wat de Duitse belastingbetaler kan alarmeren. Laat dat maar aan raadsvoorzitter Herman van Rompuy over.
De toon werd op de eerste dag gezet, niet op de etage van de chefs, maar elders in de Brusselse krochten. Permanente vertegenwoordigers van de EU-landen bewilligden in een Duits verzoek om een al uitgewerkt akkoord met het Europees Parlement over strengere emissienormen voor personenwagens nog eens nader te bestuderen.
‘We hebben hier dagenlang gepraat over jeugdwerkloosheid. Natuurlijk moeten we het milieu beschermen, maar we moeten ook oppassen dat we onze industriële basis niet ondermijnen’, zo lichtte Merkel de Duitse houding zakelijk toe. De top besloot minstens € 8 mrd vrij te maken voor banen- en opleidingsplannen.
Temporiseren is ook het parool bij de versterking van de Economische en Monetaire Unie. Eind vorig jaar was nog de bedoeling dat er nu al besluiten zouden vallen over coördinatie van economische en sociale hervormingen. De Europese Commissie zou hiervoor contracten moeten opstellen met de lidstaten.
Als regeringen en parlementen zich na echte onderhandelingen aan afspraken verbinden, zullen ze zich dáár beter aan houden dan aan de aanbevelingen die nu uit Brussel komen, zo is de gedachte. Daarbij wordt onder meer gewezen op de verontwaardiging in Frankrijk over de ‘dictaten’ van de Commissie.
Volgens de bondskanselier moeten de regeringen het echter eerst maar een keer eens zien te worden over de randvoorwaarden voor groei en concurrentievermogen. Dat hartige gesprek is gisteren begonnen, maar zal pas bij de volgende top, in oktober, worden voortgezet. Besluiten kunnen dan in december vallen.
Opmerkelijk genoeg toonde de bondskanselier nog het meeste enthousiasme voor de nieuwe opzet. Veel andere leiders zagen vooral haken en ogen. Premier Mark Rutte ziet liever dat landen beter luisteren naar de beleidsaanbevelingen van eurocommissaris Olli Rehn.
Uitbreiding Gesprekken over toetreding Servië kunnen in januari beginnen