Emissiebankiers hebben plotseling weer werk, want het ene na het andere bedrijf kondigt een claimemissie aan. Verleden week waren het buizenmaker Wavin en navigatiebedrijf TomTom. Bouwer Heijmans en staalconcern ArcelorMittal gingen hen voor. En volgens analisten volgt nog een stoet bedrijven in binnen- en buitenland.
De champagne zal echter in de fles blijven, want het zijn geen emissies uit weelde. Stuk voor stuk kampen de bedrijven met een hoge schuldenlast en dalende inkomsten door de crisis. Hierdoor komen de grenzen van de bankconvenanten in zicht. En wanneer deze breken, zijn de bedrijven nog verder van huis, omdat de schuld direct opeisbaar wordt en de rentelasten vaak hard stijgen.
Slaagt een claimemissie, dan ziet het er zonnig uit voor het bedrijven en beleggers. De beurskoers heeft door de problemen vaak al een dip achter de rug. En omdat de onderneming zich weer volledig op de toekomst kan richten, ligt er een potentiële koerssprong in het verschiet.
Ook de banken doen er alles aan om emissies te laten slagen. Zij zien graag dat hun schulden worden afgelost. Zij bouwen daarom allerlei garanties in. Zo maakte TomTom maandag bekend euro 430 mln aan vers kapitaal aan te trekken, deels met een claimemissie en deels met een converteerbare obligatielening aan twee grote investeerders. De vier oprichters, onder wie topman Harold Goddijn, doen mee met de claimemissie, waardoor er nog maar euro 160 mln hoeft te komen van beleggers.
Ook het feit dat er wordt gekozen voor een claimemissie doet de kans van slagen stijgen. Bestaande aandeelhouders krijgen bij deze vorm van aandelenplaatsing namelijk het voorkeursrecht om in te schrijven op de emissie. Willen zij daar geen gebruik van maken, dan kunnen zij deze 'claims' doorverkopen, zodat een belegger die wel interesse heeft kan meedoen.
Maar ondanks dit dwingende karakter kan ook een claimemissie mislukken. Hoewel het niet vaak voorkomt - de laatste keer in Nederland was in 2004 met handelshuis Hagemeyer - denken herfinancieringsspecialisten van consultant KPMG Advisory en advocatenkantoor Allen & Overy dat de komende tijd opnieuw enkele claimemissies afketsen. Veel beleggers kunnen of willen domweg geen nieuw kapitaal meer leveren.
Wanneer de banken zoals bij TomTom de emissie hebben gegarandeerd, krijgt het bedrijf alsnog het benodigde kapitaal. De vooruitzichten voor de belegger zijn een stuk somberder. Hij heeft dan al een forse koersdaling achter de rug, omdat zowel de aandelen als de claims zijn gedumpt door beleggers die niets met de emissie te maken wilden hebben.
Bovendien ligt er een grote hoeveelheid aandelen bij de banken op de plank. De banken zullen elke kleine opleving op de beurs na de emissie aangrijpen om hun stukken te verkopen, waardoor iedere uitbraak van de koers in de kiem wordt gesmoord.
Bartjens@fd.nl