Heiko Jessayan
Amsterdam
Transdev, de Franse moeder van Connexxion, heeft zich verslikt in zijn Hilversumse branchegenoot. Dat is de voornaamste reden waarom grootaandeelhouder Caisse des Dépôts et Consignations (CDC) van Transdev af wil. Dat stellen bronnen in de financiële wereld en betrokkenen op voorwaarde van anonimiteit.
CDC maakte donderdag bekend dat het exclusieve gesprekken is aangegaan met vervoersbedrijf Veolia over verkoop van Transdev. De bedoeling is nog voor het eind van dit jaar 50% van de nieuwe combinatie naar de beurs te brengen.
Directeur-generaal Augustin de Romanet van de financiële staatsinstelling liet weten dat 'de toenadering tussen Transdev en Veolia moet bijdragen tot de creatie van een mondiaal vervoerskampioen'.
Het steekt volgens ingewijden de CDC-topman vooral dat - in navolging van de succesvolle alliantie Air France-KLM - het bestuur van Transdev de overname van Connexxion nog niet tot succes heeft weten te maken. Integendeel: het mist zelfs de controle over de onderneming. 'Gezien mijn eigen ervaringen met het Franse management verbaast dit niet', zegt een oud-commissaris bij Connexxion.
Na de overname vertrokken vier bestuurders bij het Hilversumse busbedrijf dat nagenoeg even groot is als Transdev, maar dat veel efficiënter opereert.
De raad van commissarissen van Connexxion heeft geprobeerd te bemiddelen in de governance-problemen met Transdev. Vooral de rol van Frédéric Gagey, cfo bij KLM, viel daarbij in positieve zin op. Maar de interventies hebben tot dusver niet tot de gewenste resultaten geleid, aldus ingewijden.
Verder zit CDC dwars dat andere aandeelhouders, RATP (25,6%) en Sanpaolo IMI (4,8%), niet meebetalen aan de overname van Connexxion. De Staat verkocht in oktober 2007 een belang van 66,7% in Connexxion aan een consortium van Transdev en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). De verkoop van Connexxion leverde de schatkist tot dusver euro 244 mln op, waarvan euro 25 mln aan superdividend uit de onderneming en euro 219 mln uit de transactie met Transdev/BNG. De Fransen zijn verplicht voor eind 2012 het resterend belang van 33,3% te kopen voor euro 110 mln, exclusief rente.
Als Veolia Transdev overneemt, ontstaat er een te grote marktconcentratie op zowel de Franse als de Nederlandse vervoersmarkt. Vanwege de te verwachten bezwaren van de mededingingsautoriteiten wordt in de financiële wereld nu al geanticipeerd op een herschikking van de Europese vervoersmarkt omdat delen van Transdev en wellicht Connexxion als geheel weer moeten worden verkocht. De alliantie Transdev-Connexxion is in omvang de vierde private personenvervoerder in Europa.
In de markt wordt dan ook gespeculeerd dat Britse vervoerders als Arriva en FirstGroup een grote kans maken in de consolidatie van de Europese vervoerssector. Met name Arriva wordt getipt als grote kanshebber om Transdev-Connexxion te kopen omdat het al ervaring heeft op het Europese vasteland en vanwege het geringe marktaandeel in Nederland en Frankrijk.
Transdev laat weten dat het 'nog te prematuur' is voor mededingingskwesties. 'Als er eind dit jaar een akkoord komt, zal dat worden voorgelegd aan de Franse en Europese mededingingsautoriteiten. Uiteraard zullen wij hun oordeel in dezen respecteren en daar gehoor aan geven', aldus een woordvoerder van Transdev.
Ook Deutsche Bahn, het Franse Kéolis en NS zouden Connexxion al dan niet deels kunnen kopen. Bij NS laat een woordvoerder weten niet in te gaan op marktspeculaties. Ingewijden vermoeden dat bij NS bezwaren leven om Connexxion te kopen vanwege de deelname in QBuzz en de bestuurlijke chaos in Hilversum na het gedwongen vertrek van topman Peter Kortenhorst. In diens kielzog vertrokken nog drie bestuurders.
'Na het vertrek van Kortenhorst werd de strategie gewijzigd. Connexxion ging tegen de afspraken in een Frans filiaal worden', zegt oud-vervoersdirecteur Jan Willem van de Wetering die daarna vertrok.
Vertrek Peter Kortenhorst (foto) stort Transdev in crisis.