Banken werken aan alternatief voor AFM-regels om starters tegemoet te komen
Pieter Lalkens
Amsterdam
De Nederlandse banken werken aan een alternatief voor de nieuwe, veel strengere regels voor tophypotheken die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft opgesteld. De banken zeggen hierbij vooral te kijken of starters nog wel een huis kunnen kopen. De zwaardere regels zouden namelijk met name voor hen slecht uitpakken.
Dit stelt Edward Feitsma, adviseur hypotheekbeleid van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), in een gesprek met deze krant. 'Vanaf 1 januari verslechtert de positie van de starters sowieso al door de strengere garantieregeling. Daar moet eigenlijk niets extra's bij komen.'
Volgens Feitsma zal de NVB de komende weken over deze plannen overleggen met het ministerie van Financiën en met de consumentenorganisaties. 'We zijn het in grote lijnen eens met de AFM-regels, maar op dit punt zien wij een alternatief.'
Vorige week kreeg de NVB van minister De Jager de ruimte om via zelfregulering de strengere hypotheekregels in te voeren. Daarvoor kregen zij twee maanden de tijd. AFM-voorzitter Hans Hoogervorst toonde zich hier boos over omdat invoering zo nog langer duurt.
Aanvankelijk zou er alleen een wettelijke regeling komen. Maar Actal, het adviesorgaan dat voor de vermindering van administratieve lasten verantwoordelijk is, heeft de minister in een nog geheim advies zelfregulering geadviseerd. Dat geeft banken de gelegenheid de regels zodanig in te voeren dat een lastenverzwaring van euro 12 mln voorkomen kan worden.
De nieuwe hypotheekregels, die in 2011 moeten ingaan, bevatten onder andere nieuwe regels voor tophypotheken. Bij aanschaf van de woning mag de hypotheek niet meer bedragen dan 112% van de woningwaarde. Bovendien moet de hypotheek in de eerste zeven jaar worden afgelost tot 100% van de aanschafwaarde. Dit 'lening tot woningwaarde'-criterium is nieuw en moet voorkomen dat huizenkopers met een restschuld blijven zitten als ze hun huis verkopen.
De NVB denkt er nu aan de termijn van zeven jaar te laten vervallen voor starters. 'Onze zorgplicht geldt over dertig jaar', aldus Feitsma. 'Het zou dus beter zijn over dertig jaar af te lossen.' Als alternatief stellen de banken voor het percentage van de aflossingsvrije hypotheek te maximeren. Volgens de NVB geeft dit hetzelfde niveau van consumentenbescherming, minder schade voor de woningmarkt en minder administratieve lasten.
Vanaf 1 januari verslechtert de positie van starters al door een strengere garantieregeling