Van onze correspondent
Brussel
Daf Trucks is met verscheidene andere vrachtwagenfabrikanten onderwerp van een groot kartelonderzoek van de Europese Commissie. Dat heeft het bedrijf gisteren bevestigd.
Woordvoerder Ron Appels erkende dat Daf Trucks dinsdag inspecteurs van de Europese Commissie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de vloer heeft gehad. Daf werkt volledig aan het onderzoek mee, aldus Appels. Verdere verklaringen wil het bedrijf niet afleggen. Appels: 'Wij kennen de reikwijdte van het onderzoek ook niet.'
Naast bij Daf Trucks zijn dinsdag ook inspecties verricht op de hoofdkantoren van Volvo en Scania in Zweden, bij de Duitse truckmakers MAN en Daimler Benz, en bij het Italiaanse Iveco.
Alle concerns zeggen met de Europese Commissie mee te werken. MAN stelde daarbij in een verklaring dat 'we er op dit moment niet van uitgaan dat onze klanten zijn benadeeld. MAN tolereert geen inbreuk op de complianceregels en duldt ook geen corruptie of schending van concurrentieregels', stelt de fabrikant.
Voor gebruikers van vrachtwagens komt het kartelonderzoek als een verrassing. 'Wij hebben geen signalen van onze leden ontvangen over illegale afspraken', zegt beleidsadviseur Joost van Doesburg van de verladersorganisatie EVO. 'Maar het is altijd goed dat dit soort onderzoeken plaatshebben.'
De Europese Commissie wilde gisteren verder geen informatie over het lopende onderzoek geven. Het is daardoor onduidelijk naar welke markten en naar welke periode Brussel kijkt, en of klanten van de fabrikanten hebben geklaagd over prijsafspraken. De Commissie benadrukt dat het feit dat er inspecties hebben plaatsgehad, niet betekent dat de bezochte bedrijven in kwestie de concurrentieregels hebben overtreden.
De meeste kartelonderzoeken komen de laatste jaren overigens aan het rollen doordat één van de deelnemers zich opstelt als klokkenluider en het bestaan van de illegale afspraken onthuld. Degene die het eerst aan de bel trekt, krijgt doorgaans geen boete uit Brussel.
Het Brusselse onderzoek en dat van de nationale mededingingsautoriteiten, volgt op een onderzoek dat de Britse Office for Fair Trading (OFT) vorig najaar deed naar een truckkartel op de Britse markt. De OFT viel toen binnen bij Daimler Benz UK, en liet directeur Ian Jones oppakken. Dit onderzoek, waarbij de OFT feitelijk dezelfde bedrijven op de korrel heeft genomen als Brussel deze week, loopt nog. Het is volgens de Europese Commissie niet de bedoeling om het Britse onderzoek bij het Europes onderzoek te voegen.
De trucksector is net bezig uit een diep dal te komen. De verkoop van vrachtwagens herstelde zich vorig jaar ietwat van de dramatische val in bestellingen in 2009.
Boete uit Brussel?
Truckonderzoek EU
Brussel kan overtreders van de mededingingsregels een boete opleggen van maximaal 10% van de omzet. In de praktijk komt dat zelden voor. Een sanctie, hoe hoog ook, komt de bedrijfstak wel slecht uit; 2009 was door de neergang van de economie een rampjaar. Het duurt nog jaren voor bedrijven weten waar ze aan toe zijn; onderzoeken van de EU nemen vaak veel tijd in beslag.