Van onze redacteuren
Amsterdam
Twee clubs uit de eredivisie staan nog steeds onder financieel toezicht van de KNVB. Daar staat tegenover dat een recordaantal van zeven clubs financieel gezond is.
Alleen NAC Breda en FC Twente zijn bij de start van de competitie door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in categorie 1. Clubs in die categorie moeten binnen drie jaar hun financiële huishouding op orde hebben. Grote aankopen mogen bijvoorbeeld alleen na toestemming van de licentiecommissie van de bond.
NAC is al heel lang een zorgenkind van de eredivisie. De club staat sinds mei 2011 onafgebroken onder financieel toezicht, met uitzondering van de meetmomenten tussen december 2012 en augustus 2013. In die laatste maand had de club een lening omgezet in een achtergestelde lening waardoor deze meetelde bij het weerstandsvermogen. Dat maakte de club financieel gezonder. Het heeft op termijn niet geleid tot verbetering, want in december 2013 werd NAC weer teruggezet naar categorie 1.
FC Twente staat sinds begin van dit jaar onder toezicht van de KNVB. De club heeft volgens de voetbalbond een onrechtmatige boekhoudkundige truc toegepast. Toekomstige televisierechten werden al meegenomen in de omzet. De club moest over het seizoen 2012-2013 zelfs een gecorrigeerd jaarverslag deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Het aantal clubs dat in de gezonde categorie 3 zit, groeit echter al jaren. In mei, maar ook bij de start van het nieuwe seizoen, werden voor het eerst zeven clubs financieel gezond bevonden (zie grafiek).
Feyenoord is een club die is begonnen in categorie 1 en langzaam heeft gewerkt aan financieel herstel. Via aandelenverkoop en een gematigd transferbeleid is de club nu schuldenvrij. Door de recente verkopen van onder anderen Stefan de Vrij hebben de Rotterdammers inmiddels sinds jaren weer een positief eigen vermogen.