Meest gelezen

3 reacties

Een volstrekt juiste analyse van wat er op dit moment gaande is op het mesaniveau van de Nederlandse economie.Vooral de sociale innovatie en daarvan de component levenslang leren komt niet van de grond door de beroerde verdeling van de arbeid. Een groot deel van het arbeidspotentieel zit op de bank en leeft van de voedselbank en het andere deel heeft nauwelijks tijd voor andere zaken doordat het grootste deel van de tijd opgaat aan werk en het verblijf in de file.In het eerste geval ontbreken de middelen en in het tweede geval de tijd om het concept levenslang leren in te kunnen vullen.De echte oplossing komt van een radicale arbeidstijdverkorting met als gevolg daarvan een betere verdeling van het beschikbare werk en een betere verdeling van de beschikbare tijd waardoor niet alleen het levenslang leren tot de mogelijkheden gaat behoren maar ook contact met het beroep en daarmee het behoud van vakmanschap weer tot de mogelijkheden gaat behoren.Het verlies aan kwaliteit door de uitstoot van ook geschoolde arbeid tijdens conjunctureel neergaande bewegingen is een kostenpost die geen enkele moderne samenleving meer kan vol houden.

AJ Koornneef

Het ligt een beetje aan de ideologische veren waaraan de minister zijn optimisme ontleent.
Een deel van zijn achterban zal er weinig last en waarschijnlijk zelfs profijt van hebben dat ze arbeid kunnen verplaatsen. Een belangrijk en groeiend deel van z'n achterban moet er wel oog voor gaan krijgen want niet al hun nakomertjes zijn getalenteerd of voorzien van het juiste netwerk. Die moeten zich maar eens beraden of ze achter dezelfde dixieland-muziek moeten blijven lopen.
@ Hr. Koornneef, u bent een positief mens want u wilt een moderne samenleving. Het probleem is echter dat we te maken hebben met sterke krachten gedreven door mensen die zelf modern willen leven, met alle luxe en bijbehorende financiële middelen, maar daarvoor een steeds grotere groep medeburgers dat helaas moeten ontnemen.

J.M. Luster

@Hr Koornneef, er bestaat niet zoiets als een 'beschikbare hoeveelheid werk' die verdeeld zou moeten worden. Economisch gezien is er een onbeperkte hoeveelheid werk, er is hooguit een beperkte hoeveelheid werknemers, kapitaal en grondstoffen. Dat er hier en in andere landen een hoge werkloosheid is komt voornamelijk door achterhaalde regelgeving die verhindert dat vraag en aanbod van arbeid bij elkaar kunnen komen. Arbeidstijdverkorting zal niks opleveren, het moderniseren van de regelgeving wel. Zolang de politiek en de sociale partners de starre regels niet willen aanpakken verliezen we werkgelegenheid aan het buitenland.
Een ander zwak punt in de Nederlandse (en Europese) economie is de bereidheid tot ondernemen. De neiging om inkomens te nivelleren is op z'n zachtst gezegd niet echt stimulerend voor het ondernemersklimaat, jongeren worden liever ambtenaar dan dat ze een eigen bedrijf beginnen. De behoefte onder studenten om te excelleren is er niet, succes word je immers niet gegund in dit land, verdien je eenmaal wat meer dan gemiddeld, dan mag je meer dan de helft inleveren. Leuk vooruitzicht.

Dhr. Zwakenberg

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen