Andy Langenkamp
De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft opnieuw grote blunders begaan. Eerst liep hij veel te hard van stapel in zijn veroordeling van president Barack Obama’s reactie op de onlusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vervolgens schoffeerde hij de helft van de kiezers door ze neer te zetten als profiteurs die geen belasting betalen en graag afhankelijk zijn van de overheid. Gooide Romney definitief zijn eigen glazen in?
Opiniepeilingen en voorspellingen stemmen de Republikeinen pessimistisch. Volgens voorspellers als de universiteit van Princeton en het fameuze blog Fivethirtyeight van Nate Silver behaalt Obama met gemak de meeste kiesmannen (Amerikanen kiezen niet rechtstreeks de president, maar 538 kiesmannen die op hun beurt de president kiezen). Silver geeft de president een kans van 76% op de overwinning.
De geschiedenis schenkt Romney weinig hoop. In de afgelopen vijftien verkiezingen hebben presidentskandidaten een achterstand na de partijconventies — die de afgelopen weken plaatsvonden — niet meer goedgemaakt.
We moeten terug tot 1948 voor een sprankje hoop voor Romney. De zittende president Harry Truman stond in alle negen Gallup-opiniepeilingen na de conventies achter, maar uiteindelijk versloeg hij de Republikein Dewey met 49,6% tegenover 45,1% van de stemmen. Daarbij profiteerde Truman van de Berlijnse luchtbrug die hem wederom het imago verschafte van een daadkrachtig wereldleider en van een economisch herstel dat inzette na een aantal zware jaren.
Er is nog een handjevol andere reddingsboeien voor de Republikeinen. Zo is hun campagnepot dit keer wel enorm veel groter dan die van de Democraten. Het echte campagnegeweld moet nog losbarsten en de zogenoemde Super PACs brengen hun geschut van honderden miljoenen in stelling.
Daarbij worden alle pijlen gericht op de nog geen tien staten waar de verkiezingen beslist worden. Met de benoeming van Paul Ryan als vicepresidentskandidaat heeft Romney ‘swing state’ Wisconsin — waar Ryan vandaan komt — weer binnen handbereik.
Romney moet verder hopen dat Obama via een drievoudige combi alsnog gevloerd wordt: aanzienlijk verslechterende economische cijfers; uit de hand lopende onlusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die het idee geven dat Obama de regie kwijt is; en een zwaar teleurstellende Obama bij de komende debatten.
Voor dat laatste kan Romney misschien wat advies vragen bij PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom. Gecombineerd met de vechtlust van Truman, maakt hij dan misschien nog een kans. De ‘linkse’ politici Truman en Samsom deden verkiezingen in de laatste etappe kantelen.
Andy Langenkamp is politiek analist bij ECR research en Interest & Currency Consultants.