Met stijgende verbazing heb ik kennis genomen van het artikel ‘Kabinet werkt aan plan om groei van zzp’ers in te dammen’ (FD 28 oktober). De vraag die zich voordoet is: welke betrouwbaarheid heeft de overheid? Als ik daar een mening over mag hebben, dan is die volstrekt helder. We dealen dagelijks met een onbetrouwbare overheid. Zzp’er zijn is, net als de spaarloonregeling, door de overheid aangemoedigd. Bij de minste of geringste tegenvaller grijpt men in om het effect te mitigeren. Wat mag je dan verwachten als zzp’er in de strijd met goedkope arbeid vanuit het Oostblok? Zorg dat die mannen en vrouwen iets kunnen verdienen door dat fiscaal te stimuleren. Als alle fiscale stimulansen wegvallen, blijft er voor de zzp’er geen positie meer over.
Piet Hoogeveen AA RV, Beverwijk
Naar aanleiding van het artikel in het FD van 31 oktober over de overname van Bassermann door Struik Foods wil ik graag de volgende reactie geven.
Ik ken Struik Foods al meer dan dertig jaar en heb ervaren dat het een vakkundig geleid bedrijf is dat prima producten maakt en zijn verplichtingen goed nakomt. Terecht is Hans Struik in de jaren tachtig met overnames begonnen teneinde de kosten te verlagen en een groter marktaandeel te krijgen. Daardoor is Struik Foods de grote speler geworden met de gemelde omzet van € 240 mln. Dat is knap werk in de uiterst concurrerende levensmiddelensector.
Door de almaar toenemende macht van retailers worden de fabrikanten zwaar onder druk gezet op alle onderdelen van het contract, zoals prijs, kwaliteit en vooral de laatste tijd de betalingstermijn, die sterk wordt opgerekt.
Natuurlijk werkt dat door op de leveranciers en de rest van de keten tot aan de boer/teler toe. Ik zie in de agrarische sector nu telers die naast het risico van de oogst ook nog extra lang op hun geld moeten wachten, waardoor de voortgang van hun bedrijf in gevaar komt.
Waar eindigt dit? De stabiliteit van de hele supplyketen kan verbeteren met een wettelijk voorgeschreven betalingstermijn.
Wim Quaak, Oud-Beijerland
Vrijdag 31 oktober trad commissaris Kramer van Fugro af nadat bekend was geworden dat hij zijn aandelen had verkocht voordat het bedrijf met slecht nieuws was gekomen, waardoor de aandelen kelderden.
Als er dan al de schijn is van handelen met voorkennis, dan moet je het wél goed doen.
Maar zo niet bij Kramer. Hij verkocht niet alles, maar bezit nog wat aandelen, namelijk 5%. Dit zal voor Fugro onverwacht goed nieuws blijken te worden. Binnenkort ziet ook Kramer in dat de enige wijze waarop hij zijn dubieuze handelwijze kan goedmaken is gelegen in het compenseren van de gedupeerde aandeelhouders. En dat is door zijn resterende aandelen te verdelen onder hen die géén voorkennis hadden. Oftewel een gegarandeerd ‘dividend’ van 5% voor iedereen. Het aandeel zal weer zeer in trek raken, want wie wil zo’n bonus niet? ‘Kramer redt Fugro’... Mooi man!
Erik de Vroom, Leiden
In een zeer lezenswaardig interview met Joanne Kellerman van DNB (FD 1 november), zegt zij dat ‘levensverzekeraars zichzelf opnieuw moeten uitvinden, omdat de traditionele winstbronnen zijn opgedroogd’. Dat is mij uit het hart gegrepen. Zelf was ik afgelopen maand in het hart van wat er op het gebied van moderne technologie te koop is, Silicon Valley. Ik heb daar met eigen ogen gezien wat we op het gebied van nieuwe technologie zoal kunnen verwachten. Innovaties met verstrekkende gevolgen voor traditionele sectoren zoals verzekeringen.
Zo zullen back-officemedewerkers uit de verzekeringssector door robotica weldra een uitstervend ras zijn, moeten schadeverzekeraars op zoek naar andere inkomsten, omdat auto’s geen schade meer rijden, en hebben pensioenverzekeraars lege kassen omdat mensen niet gemiddeld 80 maar wel 100 jaar oud worden. Conclusie voor de beslissers in de verzekeringsindustrie: verzet op tijd de bakens. Anders kan het wel eens te laat zijn.
Olivier Kist, The Executive Network, Wassenaar
ING schrapt korting personeel op hypotheekrente. Dat lijkt mij niet meer dan normaal. Nog normaler is dat ING nu ook nog de 14de en 15de maandsalarissen schrapt. En ten slotte de exorbitante bonussen. Iedereen een basisinkomen wellicht bij ING?
Paul Abma, Ede