Miljardenimpuls geeft tienvoudige verhoging van investeringen
Economisch is het veel beter een miljardenimpuls aan de huursector te geven dan de bestaande fiscale bevoordeling van de eigen woning van euro 15 mrd nog met euro 3 mrd extra te verhogen door bijvoorbeeld de afschaffing van overdrachtsbelasting. Eenzelfde bedrag heeft - zeker als daar afspraken over gemaakt worden - veel meer effect in de huursector.
Jaarlijks euro 3 mrd extra besteden voor de huursector wordt gerealiseerd met de afschaffing van de vennootschapsbelasting voor corporaties, het niet doorgaan van de eenzijdige heffing op verhuurders en gerichte subsidies voor bijvoorbeeld energiebesparing, bestrijding krimpproblematiek en nieuwbouw. Deze impuls leidt tot bijna een tienvoudige verhoging van het jaarlijkse investeringsniveau, dus euro 25 tot euro 30 mrd. Dat zie ik in de koopsector niet gebeuren.
Ook de door makelaar Peter Broekman veronderstelde levensvreugde van mensen met koopwoningen (FD 6 januari) valt nogal tegen. Koopwoningen leiden tot afnemende mobiliteit, niet alleen vanwege de overdrachtsbelasting, maar ook door allerlei bijkomende kosten. De levensvreugde bij kopers is volop aanwezig als de koopprijzen stijgen, maar volledig verdwenen als de prijzen dalen. Ten slotte hebben veel kopers kopzorgen over het onderhoud van hun woning.
Kortom, zowel economisch, sociaal als uit oogpunt van levensvreugde is het veel beter om de huursector extra te stimuleren. Zoals de afgelopen jaren is gebleken, is de huursector veel beter dan de koopsector in staat om de crisis op te vangen en de bouwproductie nog een beetje op peil te houden.
Onze huizenmarkt is simpelweg te duur. De huizenprijzen gaan hoe dan ook kelderen en veel meer dan menigeen verwacht. Probeer niet te denken dat de huizenmarkt maakbaar is. Het is blijkens de historie zeer gebruikelijk dat ook op de huizenmarkt eens in de zoveel tijd heel forse correcties plaatsvinden. Laat de markt alsjeblieft onderuitgaan, het gaat namelijk toch gebeuren. Dat zal bij velen tot tranen leiden, maar het is wel de uiteindelijke oplossing.
Volgens het Bureau Krediet Registratie heeft een kwart van alle Nederlandse huishoudens in 2010 een betalingsachterstand. In 711.000 gevallen was er sprake van problematische schulden. Dat is niet echt een stevige basis om de consumptie aan te jagen. Bij het woord consumptie krijg ik trouwens steeds meer negatieve associaties - met vette hamburgers, kiloknallers, overwaarde van het huis opsouperen, zinloze reizen naar verre toeristenoorden. Voor een gezonde economische opleving zullen eerst de overheidsschulden en de particuliere schulden - niet te vergeten de hypotheekschuld - drastisch omlaag moeten.
Ronald Paping, Voorburg
Laat de huizenmarkt alsjeblieft onderuit gaan, dat gaat anders met forse correcties toch gebeuren