PAKHOED AAST IN VS OP CHEMISCHE OPSLAGBEDRIJVEN PAKHOED AAST OP OVERNAME VAN EEN REEKS OPSLAGBEDRIJVEN VOOR CHEMICALIEN IN DE VERENIGDE STATEN. DAARNAAST ONDERZOEKT HET ROTTERDAMSE OPSLAG- EN DISTRIBUTIECONCERN DE MOGELIJKHEDEN VOOR HET OPZETTEN VAN EEN EUROPESE KETEN VAN DISTRIBUTIEBEDRIJVEN DIE EVENEENS GESPECIALISEERD ZIJN IN CHEMICALIEN.
Dit zegt drs g. verhagen, vice-voorzitter van de directie van pakhoed, in een gesprek met deze krant. pakhoed kan voor deze expansieplannen putten uit de cash flow van hfl. 70 mln per jaar. daarnaast kan de opbrengst van de recente claimemissie (hfl. 61 mln) worden aangewend, hetzij direct, hetzij indirect omdat door versterking van het eigen vermogen de leencapaciteit van pakhoed toeneemt.
Met de beoogde uitbreiding van het concern wordt het zwaartepunt verder verlegd van de olie-naar de chemicalienactiviteiten. gemiddeld verdient pakhoed circa 60% van het bedrijfsresultaat in de aan chemie gerelateerde activiteiten. in 1982 was dat nog 35 a 40%. deze accentverschuiving heeft vooral in de vs gestalte gekregen. de onderneming beschikt in dit land over acht chemieterminals, alsmede een belang van 35% in univar, een opslag- en distributiebedrijf voor chemische produkten dat alle amerikaanse staten bestrijkt.
De expansie in de vs is vooral gericht op de westkust, waar pakhoed nog ondervertegenwoordigd is met opslagfaciliteiten. overnemingen van opslagbedrijven zullen hoofdzakelijk in dit gebied plaatsvinden. de aandacht in europa concentreert zich op dientverlening in de chemicaliensector. naar het voorbeeld van univar overweegt pakhoed zich in europa zich intensief te gaan bezighouden met chemicaliendistributie, waartoe een reeks van gespecialiseerde bedrijven zou kunnen worden overgenomen.
Pakhoed is zeer gebrand op een europees evenbeeld van univar, gezien de goede resultaten die in de vs worden behaald. univar heeft in de eerste helft van het boekjaar 1988/89 (de maanden februari tot en met augustus) een winst geboekt van $ 10,1 mln, tegenover $ 6,4 mln in de vergelijkbare periode van het voorgaande jaar. dit betekent een stijging van de winst per aandeel van$ 0,73 tot $ 1,15. 'met drie miljoen aandelen in ons bezit levert dat een zeer belangrijke bijdrage aan de concernwinst', zo zegt verhagen.
Behalve op de vs en europa heeft pakhoed de blik gericht op het verre oosten. te zamen met een van haar grootste concurrenten, het amerikaanse bedrijf gatx, gaat de nederlandse onderneming een nieuw olieopslagbedrijf exploiteren in singapore. beide ondernemingen nemen daarin voor 40% deel. de resterende 20% komt in handen van de aannemer van dit project, chicago bridge & iron. pakhoed zal hfl. 25 mln in de nieuwe terminal steken. de financiering vindt plaats met eigen middelen.
In de transportdivisie van pakhoed wordt de investeringsruimte deels aangewend voor de containeroverslag. het stuwadoorsbedrijf unitcentre krijgt een tweede pier om de aanzwellende containerstroom te verwerken. unitcentre bezet de tweede plaats in de rotterdamse haven, na ect. dit jaar worden naar verwachting 385.000 containers verwerkt, hetgeen neerkomt op een marktaandeel van 20%.
Het zusterbedrijf multi terminals (stukgoed) verkeert nog in de rode cijfers, maar er tekent zich in de resultaten wel een duidelijk herstel af. 'het zou me tegenvallen als multi terminals in 1990 niet uit de verliezen zou zijn', zo zegt verhagen. het ladingvolume overtreft de prognoses, maar de arbeidskosten drukken nog zwaar op de exploitatierekening. multi terminals moet meebetalen aan de arbeidspool in de rotterdamse haven, waarvan het een onevenredig gebruik maakt. pas op termijn kan daarop een besparing worden bereikt, die kan oplopen tot hfl. 1 mln per jaar.
Pakhoed heeft externe deskundigen in de arm genomen om multi terminals door te lichten. 'we willen de kansen en bedreigingen van dit bedrijf diepgaand onderzocht zien', aldus verhagen.