Mathijs Schiffers
Londen
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zal grotendeels vertrekken uit Londen indien de Britten besluiten de Europese Unie te verlaten. Maar de Amerikanen zullen dan niet naar Amsterdam gaan.
Door de plannen van minister Jeroen Dijsselbloem om bankbonussen te maximeren op 20% van het jaarloon, legt Amsterdam het bij voorbaat af tegen Frankfurt en Parijs.
‘Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, moeten we bezien waar we onze Europese “hub” naartoe verplaatsen’, zegt Michael Sherwood, co-ceo van Goldman Sachs International tegen deze krant. Frankfurt en Parijs noemt hij ‘de meest reële opties’.
De bank gaat er prat op zijn medewerkers een relatief laag basisloon te geven en hen middels bonussen extra te belonen. Het is een systeem dat zich niet laat rijmen met de plannen van Dijsselbloem. Frankfurt en Parijs vallen onder de nieuwe Europese regels, die een bonusplafond van 100% kennen, of 200% als aandeelhouders akkoord gaan.
Goldman Sachs beschouwt een Brits vertrek uit de EU niet als een ‘te verwaarlozen risico’. Als het zover komt — de Britse premier David Cameron wil in 2017 een referendum over het EU-lidmaatschap houden — gaat de bank een andere vestigingsplaats zoeken.
Een gedeeltelijke verhuizing naar het vasteland is geen optie. Sherwood: ‘We willen één “hub” voor de grote zaken en ondersteunende diensten. Dat is goed voor het risicobeheer.’