Henk Engelenburg
Oss
Zeven farmaconcerns gaan een deel van hun onderzoek naar nieuwe medicijnen samenbrengen in het Life Sciences Park Oss, het voormalige Organon. De concentratie van research naar nieuwe geneesmiddelen is de kern van een Europees innovatieproject met een waarde van € 196 mln.
Ongeveer een derde van het onderzoeksbudget belandt in Nederland. Het Life Sciences Park in Oss vervult een spilfunctie. Verder profiteren twee mkb-bedrijven en vijf academische instellingen. De toewijzing wordt vandaag officieel bekendgemaakt.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken reageert verheugd. ‘Dit zorgt niet alleen voor innovatie, maar ook voor inkomsten en banen.’
Het project wordt gelanceerd en gefinancierd door het Innovative Medicines Initiative (IMI) van de EU en de brancheorganisatie van farmabedrijven in Europa, Efpia. De aanbesteding is gewonnen door een internationaal consortium onder leiding van topinstituut TI Pharma in Leiden.
Het initiatief is een opsteker voor de Nederlandse farmasector, die is aangetast door de sanering in 2011 van de afdeling onderzoek en ontwikkeling van Organon. De Amerikaanse moeder Merck & Co wilde de afdeling helemaal sluiten, maar werkte uiteindelijk wel mee aan een doorstart in de vorm van het Life Sciences Park.
Het nieuwe project richt zich op het vinden van stoffen die in het lichaam het aangrijpingspunt van een ziekte beïnvloeden. Zoals een enzym dat de aanmaak van cholesterol remt, stoffen die bij kanker de permanente celdeling stilzetten of bij reuma een bepaalde celreactie afremmen.
De farmabedrijven hebben voor dit onderzoek ruwweg 300.000 stoffen verzameld in een bibliotheek om ze te ‘screenen’ op een ‘match’ met een ziekte. De verzameling is hun kroonjuweel, omdat werkzame stoffen een nieuwe kaskraker kunnen voortbrengen. De gezamenlijke aanpak is nodig, omdat innovaties worden vertraagd door hoge ontwikkelingskosten.
De bibliotheek wordt nog aangevuld met 200.000 stoffen van chemiebedrijven en academische instellingen. Daarnaast hebben academische groepen de gelegenheid hun innovaties voor de behandeling van ziekten te laten doorlichten.
Het screenen om tot een match te komen wordt uitgevoerd in Oss met behulp van een geautomatiseerd systeem dat Merck & Co in 2011 bij Organon heeft achtergelaten. Het Life Sciences Park hoopt te kunnen uitgroeien tot de ‘screeningsdelta’ van Europa.
Pagina 14: Kamp verheugd
Deelnemers
Zeven farmaconcerns participeren in het researchproject: Bayer, Merck Serono, Sanofi, Astra Zeneca, UCB, Janssen Lundbeck. Aan Nederlandse kant nemen deel het Life Sciences Park Oss, TI Pharma in Leiden, de middelgrote chemiebedrijven Syncon in Groningen en Mercachem in Nijmegen, het Nederlands Kanker Instituut en een aantal universiteiten.