Van onze redacteuren
Berlijn/Amsterdam
De Nederlandse tak van Deutsche Bank staat de komende jaren een forse reorganisatie te wachten. ‘Deutsche’, dat in Nederland vooral actief is als financier en adviseur van grote en middelgrote bedrijven, wil de komende drie jaar de kosten reduceren, het productassortiment aanpassen en de balans verkleinen. Dat moet resulteren in een ‘efficiëntere organisatie’.
Dat heeft de bank gisteren in Frankfurt bekendgemaakt als onderdeel van een nieuwe strategie. Deutsche Bank is sinds de overname in april 2010 van HBU — een oud-dochter van ABN Amro — in Nederland de vierde bank in de zakelijke markt met 34.000 klanten, 1500 medewerkers en 15 kantoren.
Het gehele concern, een van de grootste banken van Europa, gaat daarbij op de schop. Deutsche Bank zal een stap terug doen bij de investment bank, de bonuscultuur wordt aangepakt en de kernkapitaalratio (een belangrijke graadmeter van de buffer) wordt drastisch opgeschroefd.
Dat laatste gebeurt door een uitverkoop van beleggingen en leningen met een zogeheten risicoweging van € 135 mrd. Ter vergelijking: dat is meer dan de hele balans van het huidige ABN Amro. Ook krijgen aandeelhouders minder dividend.
Deutsche Bank wilde gisteren niet zeggen of er binnen de te verkopen portefeuille ook Nederlandse leningen of bezittingen zitten. Evenmin is bekend of de efficiencyslag zal leiden tot ontslagen in Nederland. De prognose voor het bedrijfsresultaat van Deutsche Bank Nederland is wel met € 100 mln verlaagd. Verdere cijfers geeft het moederconcern niet.
Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Deutsche Bank zich terugtrekt uit Nederland, omdat Nederland als groeimarkt voor de bank geldt. Wel zal Deutsche Bank selectiever worden in zijn keuze van de klanten die het bedient.
Met de reorganisatie zet Deutsche Bank een punt achter de periode Josef Ackermann, de legendarische Zwitserse oud-ceo die de bank leidde van 2002 tot mei dit jaar. Het nieuwe duoleiderschap Anshu Jain en Jürgen Fitschen heeft duidelijk andere ideeën over de toekomst van de bank. Jain sprak van ‘grote fouten’ die er in het verleden zijn gemaakt.
Co-ceo’s Jürgen Fitschen (l) en Anshu Jain.
Pagina 14: einde tijdperk