Winkelen vanuit huis via internet blijft groeien. Vorig jaar kochten Nederlanders online bijna 15% meer aan producten en diensten dan in 2007. Het gaat vooral om non-food. Betekent dit het einde van meubelboulevards en warenhuizen?
Of moeten ze beide distributiekanalen openhouden, zodat consumenten in de echte wereld kunnen kijken en virtueel kunnen kopen?
Herman Korfage
branchemanager CBW-MITEX van de segmenten meubelen, keukens en badkamers
Ruim acht miljoen Nederlanders koopt wel eens wat via internet. Ondernemers kunnen hun ogen dus niet sluiten voor de ontwikkeling van webwinkels. Het is niet langer toekomstmuziek, het is de realiteit van nu. En er zit brood in.
Wel ben ik ervan overtuigd dat er in de wonenbranche altijd fysieke winkels blijven bestaan. Veel meubelen zijn persoonlijke maatartikelen. Klanten willen kijken, voelen en kiezen in de echte wereld. Een winkel biedt een totaalbelevenis. Een scherm geeft een ander beeld dan live in de winkel. Vervolgens ligt de taak bij de ondernemer om ter plekke te verkopen. Maar er zijn ook klanten die zonder 'look' en 'feel' kunnen. Zij kijken en kopen in de virtuele wereld. Doen de 'look' en 'feel' thuis. Is het niet goed, dan terug ermee.
Webwinkels en fysieke winkels moeten elkaar versterken. Een combinatie kan beide klanttypes bedienen. Een belangrijke voorwaarde is een goede logistiek achter de schermen. Of een ondernemer het wil en kan is uiteindelijk aan hemzelf. Als het maar een weloverwogen keuze is. Laat alleen geen omzet onbewust wegvloeien. Het allerbelangrijkste is goed vindbaar zijn op internet. Dat is geen keuze meer. Dat moet. Want oriënteren op internet doet iedere klant.
Paul Nijhof
ceo Wehkamp.nl
De waarde van internet blijft sterk groeien. Bijna iedereen in Nederland is dan ook online. Was dat aanvankelijk vooral voor het zoeken naar informatie, inmiddels is dat ook voor grote aankopen. Positieve ervaringen, gebaseerd op productkwaliteit en betrouwbaarheid van levering en betalingen, leiden tot steeds meer online kopers én hogere bestedingen. Door de transparantie op internet is de prijs ook nog eens heel scherp.
De behoefte van de individuele consument wordt door internetwinkels op maat ingevuld. Tenminste, als de klant dat wenst en kenbaar maakt. Daarmee onderscheidt de online winkel zich van de gewone winkel. Een goed voorbeeld is het stijladvies dat imagodeskundige Dyanne Beekman op onze site aan klanten verstrekt. Of de adviezen die klanten elkaar geven door het schrijven van reviews over artikelen waarmee ze ervaring hebben. Is een beter advies denkbaar?
In de nabije toekomst wordt inspiratie en verleiding op de winkelvloer in de virtuele wereld geëvenaard, zelfs overtroffen. Nu al door aansprekende fotografie en interactieve toepassingen. Online maakt de klant zélf de etalage en winkelindeling. Hij of zij shopt samen met anderen digitaal en deelt ervaringen. De etalage en schapindeling verandert dus niet op basis van aanbod en beperkingen in ruimte, tijd en geld, maar op basis van specifieke klantbehoeften en marktomstandigheden. En dat in hoog tempo. Met driedimensionale toepassingen creëert de klant zijn eigen werkelijkheid. De aanblik van de Nederlandse winkelstraat zal definitief een andere zijn.
Nikolaas Brandjes
Creatief strateeg bij Hart Voor De Zaak
Bij ons communicatiebureau werkt een aantal mensen dat vakmatig dagelijks bezig is met online winkels. En net als mensen die daar niet mee bezig zijn, wonen zij in huizen. Met meubels erin, jazeker! Hoe hebben zij die meubels aangekocht? Grotendeels na een of meer bezoeken aan een meubelboulevard, liever gezegd een woonboulevard. Want op een woonboulevard wordt je kooporiëntatie op een manier ondersteund die via internet niet mogelijk is. Op een bank wil je eerst even zitten voor je hem koopt. De kleur van de stof moet je in het echt zien, niet via je scherm. De textuur van de bekleding moet je voelen. En hoe kom je erachter dat je eigenlijk liever toch leer hebt in plaats van stof? Hoe dan ook moet bij veel consumenten de aankoopbeslissing een bepaald rijpingsproces ondergaan. Een verkoopadviseur die zijn of haar vak verstaat, weet dit proces te sturen. En ja, dat wordt gewaardeerd. Voor interieurzaken, badkamer- en keukenspecialisten blijft de woonboulevard een strategisch verkoopkanaal. Wel zal de consument online meubels willen kopen waarvan de herkomst, uitvoering en kwaliteit al volledig bekend zijn. Bijvoorbeeld een deel van het assortiment van Ikea. Maar volgens Anna, de automatische gesprekspartner of chatbot op de site, is dat helaas nog niet mogelijk. Anna wil natuurlijk dat wij traditioneel eerst helemaal door de Ikea-winkel lopen. Echt zien doet kopen.
'Wacht, ik bestel 'm meteen.'
Illustratie: Eric Varekamp