ENERGIEBEDRIJVEN EN EZ WILLEN MEER WINDENERGIE De opwekking van windenergie krijgt een impuls. Het ministerie van Economische Zaken, de stichting Natuur en Milieu en de energiebedrijven slaan de handen ineen om te zorgen dat er in het jaar 2000, 1000 megawatt wordt opgewekt door windenergie, dat is op het ogenblik 300 megawatt.
Een snelle groei is nu niet goed mogelijk door dwarsliggende gemeenten, weerstand in de milieubeweging en trage actie van energiebedrijven. Volgens de stichting Natuur en Milieu moet het mogelijk zijn 1500 tot 3000 megawatt op land te plaatsen.
Om het groeitempo omhoog te krijgen komt er een landelijke informatiecampagne die weerstanden bij lokale overheden moet wegnemen. Nu is het nog zo dat overheden die windenergie een warm hart toedragen, als de windmolens maar niet binnen de eigen gemeentegrenzen komen. Volgens het ministerie is veel weerstand weg te nemen met goede voorlichting aan gemeenten. Dat bleek woensdag tijdens het seminar 'Meer ruimte voor windenergie'. Economische Zaken stelt ook jaarlijks hfl. 7,5 mln ter beschikking om de drempel voor particulieren om in deze vorm van energie te investeren weg te nemen.
Directeur A. van den Biggelaar van de Stichting Natuur en Milieu kondigde aan met de overheden op zoek te gaan naar geschikte locaties. Hij stelt dat er binnen de milieubeweging na intern overleg nu 'een redelijk draagvlak is' om mee te werken. De milieubeweging zat bij windenergie met het probleem in haar maag van lawaai en horizonvervuiling. Locale milieuclubs willen de plaatsing van windmolens nog wel eens tegenwerken.
Energiened, de koepel van energiedistributiebedrijven wil op 1 januari volgend jaar van start gaan met de verhandeling van Groene labels. Elk bedrijf heeft zich verplicht om over drie jaar 3,2% van de electriciteitsafzet in 1995 duurzaam op te wekken. Bedrijven die voortvarend te werk gaan en hoger uitkomen, kunnen dan hun 'groene' overschot verkopen aan bedrijven die de norm niet halen. Vraag en aanbod bepaalt de prijs van zominn label waardoor het lucratief kan zijn veel stroom duurzaam op te wekken.
Op deze manier onstaat een scheiding tussen de feitelijk geleverde stroom en de duurzame stroom die in Nederland wordt geproduceerd. Energiebedrijven kunnen namelijk de groene labels inkopen om te voldoen aan de verplichting dat in het jaar 2000 3,2% van de afzet duurzaam moet zijn opgewekt. Energiebedrijven die niet kunnen profiteren van producenten van duurzame stroom in hun directe omgeving, stimuleren op deze manier de duurzame productie elders in het land.
De markt in groene labels zou de vorm kunnen krijgen van een electronisch bulletin board, al dan niet in samenwerking met de electriciteitsbeurs waarnaar momenteel een haalbaarheidsstudie wordt gedaan.