DOLLAR, OPINIEPEILINGEN EN GOUDPRIJS ZORGEN VOOR BEURSRECORDS Beursindices in Japan, Engeland, Australie en Belgie bereikten vrijdag hun hoogste punt. De Japanse interesse voor Amerikaans schatkistpapier bleek de afgelopen week zo groot dat een verdere daling van de dollar niet meer wordt verwacht in Tokio. In Engeland is er een andere reden voor vertrouwen in het bedrijfsleven. De conservatieven liggen volgens opiniepeilingen ver voor op hun rivalen. In juni zouden vervroegde verkiezingen worden gehouden. Op de beurs van Sydney spelen weer andere zaken. De aantrekkende prijzen van goud en nikkel en geruchten over overnames zorgen 'down under' voor een vaste stemming op de beurs. In Brussel waren het vooral buitenlandse investeerders die de index opdreven tot een nog nimmer bereikt punt. Tenslotte steeg ook de wereldindex vorige week tot recordhoogte.
NEW YORK
De stemming op wall street werd vorige week grotendeels bepaald door de veilingen van schatkistpapier en daaraan gekoppeld de ontwikkeling van de dollar. de belangstelling van japanse zijde voor amerikaans schatkistpapier bleek voldoende ondanks een nieuw dieptepunt van de dollar aan het begin van de week. de duidelijkheid waarmee de fed heeft aangegeven de dollardaling een halt toe te roepen, was overtuigend genoeg.
De onzekerheid rond de herfinanciering drukte zijn stempel op de aandelenmarkt. alleen dinsdag wist de beurs zich hieraan te onttrekken. de dow jones index voor industriele waarden schoot die dag 51 punten omhoog. dat was voldoende om voor een positief weeksaldo van bijna 42 punten te zorgen.
Even zag het er naar uit dat vrijdag een goede afsluiting van de week zou worden toen de werkloosheidcijfers van april gunstig bleken uit te vallen. de obligatiekoersen kregen een impuls en ook de dollar veerde op tot de hoogste notering van de week. lang duurde de vreugde echter niet. bij een omzet van 163 mln aandelen zakte de dow jones uiteindelijk 12 punten tot 2322,30.
Beleggers kozen voor winstneming met het oog op de cijfers die deze week bekend zullen worden. de belangrijkste dag wordt donderdag wanneer het handelstekort over maart wordt gepubliceerd. de schattingen hierover varieren van bijna $ 12 mrd tot $ 15,5 mrd. mocht er een cijfer in de buurt van de hoogste schatting uitrollen, dan is de kans op een flinke daling van de dollar en als tegenmaatregel een amerikaanse discontoverhoging niet denkbeeldig. van belang is verder of de bundesbank deze week een verlaging van de geldmarktrente bekend zal maken.
LONDEN
De winst van de conservatieve partij in de gemeenteraadsverkiezingen en de aanzwellende berichtenstroom over spoedig te houden parlementsverkiezingen joegen de aandelenkoersen tot recordniveaus. nadat afgelopen vrijdag de grote banken ook nog de basisrente met 1/2 procentpunt verlaagden tot 9% kon het niet meer stuk.
De ft 100 index steeg vrijdag met 48,6 punten, de grootste stijging ooit op een dag behaald, tot 2126,5. daarmee kwam de stijging over de gehele week uit op 58 punten. ook de obligatiemarkt was vast. de britse obligatierente staat nu op het punt onder die in de vs te duiken.
Opvallend vast lagen de detailhandelsfondsen, mede dank zij een hoger dan verwachte winstgroei (18%) van marks & spencer. maar ook van de recente verlagingen van de basisrente worden impulsen voor de consumptieve bestedingen verwacht. als gevolg van de hogere olieprijzen stegen ook de oliefondsen. a.s. donderdag publiceert bp (tegelijkertijd met koninklijke/shell) haar resultaten over het eerste kwartaal.
De herplaatsing van 800 mln aandelen rolls-royce vond afgelopen week plaats en werd viermaal overtekend. aanvankelijk had de britse regering 60% willen toebedelen aan institutionele beleggers, maar als gevolg van de grote particuliere belangstelling (er waren in totaal 2 mln inschrijvers) wordt een fifty-fifty verdeling tussen particulieren en instituten toegepast. op 19 mei a.s. wordt een eerste notering opgemaakt en verwacht wordt dat deze 30 pence boven de uitgiftekoers van 170 pence zal liggen.
FRANKFORT
De afgelopen week werd in frankfort voornamelijk gekeken naar de dollarkoers en gespeculeerd op een rentedaling. de dollar daalde in het begin van de week maar toen hielden de genoemde speculaties de schade beperkt. halverwege de week herstelde de dollar en onmiddellijk klom de commerzbank-index meer dan 20 punten. de laatste dagen, toen de verwachte rentedaling - nog - niet werd aangekondigd, werd deze winst weer bijna in zijn geheel prijsgegeven. de commerzbank-index sloot per saldo 7,6 punten hoger op 1792,8.
Op economische indicatoren als een gedaalde werkloosheid en een gedaalde industriele produktie werd nauwelijks gereageerd. hoewel sommige handelaren menen dat de gedaalde dollar al in de prijs van de produkten is verwerkt, blijft dit toch een van de belangrijkste parameters voor de beleggers. vooral de koersen van de exporterende automobielindustrie stijgen en dalen aan de hand van de amerikaanse munt. de verwachte rentedaling veroorzaakte een vaste obligatiemarkt.
ZURICH
Na een ingehouden start klom de Zwitserse beurs in de tweede helft van de week omhoog door een licht herstellende Amerikaanse dollar en een betere Duitse beurs. Vooral de bankaandelen stonden in de belangstelling en stegen gemiddeld met 3,5%.
In de voedingsmiddelensector publiceerde Merkur haar jaarresultaten over 1986, die beter waren dan de algemene verwachting, waardoor de koers met 4,5% steeg tot Zfr 5900. Een andere hoogvlieger van de beurs was Adia (uitzendbureaus), die met 7% steeg tot Zfr 12.825. De publikatie van de handelsbalanscijfers over het eerste kwartaal 1987 (het handelstekort toonde een daling tot Zfr 16,9 mrd) zorgde ervoor dat de Zwitserse beurs de week in een vriendelijke stemming afsloot. Per saldo steeg de algemene index met 12 punten tot 633,7. (CLN Oyens & Van Eeghen)
SYDNEY
De Australische waarden deden het afgelopen week zeer goed. Door de stijging van de grondstoffenprijzen - nikkel, koper en olie - wonnen de aandelen verder terrein. De grote belangstelling van Japanse zijde, zorgde voor hogere koersen en hogere omzetten.
In de olie- en gassector waren BHP, Hartogen en Santos de marktleiders. Dank zij een grote olie- en gasvondst in de Filippijnen van Hartogen sprong de aandelenkoers met A$ 1,35 tot A$ 4,60 en steeg later in de week door naar A$ 4,90, om de week af te sluiten op A$ 4,30.
Dank zij een licht stijgende goudprijs, was er in het begin van de week ook zeer grote belangstelling voor de mijnbouwwaarden, maar later in de week stonden ze onder druk door winstnemingen.
(door CLN Oyens & Van Eeghen)
TOKIO
De afgelopen week was de beurs in Tokio slechts drie dagen open i.v.m. 2 nationale feestdagen op maandag en op dinsdag. Woensdag startte de week flauw, waarbij de inzet beperkt bleef tot 750 miljoen aandelen. De blue chips stonden onder druk.
Donderdag nam de koopinteresse toe, vooral voor de fondsen die op de binnenlandse economie zijn gericht. De onroerend-goedsector zoals Sekisui Chemical en Daiwa House was zeer vast gestemd evenals de food- en farmaciefondsen. Deze dag steeg steeg de index 289 punten en kwam daarmee op een nieuw hoogterecord.
De volgende dag zette de trend zich voort in een actieve markt met een omzet van 2 miljard aandelen. Financiele waarden waren vast, alsmede onroerend-goed-, spoorweg- en constructiebedrijven.
De obligatiemarkt was eveneens vast, wat tot uitdrukking kwam in de 5,1% staatslening nr. 89 per 1996, die 117,21 noteerde, waarmee het effectief rendement voor staatsfondsen op ca 2,72% kwam.
(door Yamaichi Nederland)