RECORDS IN FRANKFORT, TOKIO EN NEW YORK ONDANKS RENTE EN DOLLAR Ondanks een zeer wisselvallig koersverloop van de dollar en de rentestijging in de VS hielden de aandelenmarkten zich de afgelopen week goed. De indices in Frankfort, Tokio en New York bereikten zelfs nieuwe recordhoogten.
NEW YORK:
De stemming op de New Yorkse effectenbeurs werd sterk beinvloed door het uiterst nerveuze koersverloop van de dollar. De obligatiemarkt maakte een zwarte dag mee, terwijl de aandelen wonderbaarlijk genoeg zeer goed stand hielden. De Dow Jones index eindigde vrijdag zelfs op een nieuwe recordhoogte van 1299.35. Daarmee eindigde de Dow ruim 23 punten hoger dan van de week ervoor. Het grootste deel van de winst kwam afgelopen vrijdag tot stand toen de Dow 15 punten opliep, nadat bekend werd dat de index van leading economic indicators onverwacht sterk was gestegen. Het begon eigenlijk met een aantal ogenschijnlijk onschuldige opmerkingen van Fed-president Volcker. Voor een Congrescommissie verklaarde Volcker dat zijns inziens er niet krachtig genoeg is geintervenieerd om de dollarstijging af te remmen. Analisten concludeerden hieruit dat Volcker met deze opmerking feitelijk aangaf de kredietteugels te willen aantrekken, omdat de Amerikaanse economie weer krachtig aan het groeien is. Na de verklaringen van Volcker kelderde de dollar door massale interventies van diverse centrale banken. Niet-Amerikaanse beleggers bevreesd voor een verdere daling van de dollar, stootten midweeks op grote schaal Amerikaans schuldpapier af. Met name hierdoor, maar ook door de angst van de binnenlandse beleggers voor een verdere rentestijging daalden de obligatiekoersen maar liefst twee punten. Donderdag en vrijdag was er sprake van een technisch herstel, maar per saldo was er toch sprake van een verdere stijging van de rendementen. De aandelenmarkt bleef vrij kalm onder deze stormachtige ontwikkelingen. Toen de rentemarkt in elkaar klapte verloor de Dow Jones index slechts vijf punten. Blijkbaar zag de markt ook positieve kanten aan de daling van de dollar voor het Amerikaanse bedrijfsleven. De oliefondsen behoorden tot een van de sterkste sectoren. De belangstelling ging niet alleen uit naar de fondsen die het doelwit zijn van overnames (Phillips Petroleum en Unocal). Diverse brokers zijn positief voor deze sector onder invloed van een verwachte verbetering van de raffinagemarges. Geruchten deden de ronde over een overneming van Sperry door ITT. Sperry was vrijdag zeer vast op dit nieuws; ITT niet. Na het sluiten van de handel werd bekend dat beide bedrijven inderdaad met elkaar hadden gesproken, maar dat de besprekingen zonder resultaat al weer beeindigd waren.
TOKIO In de beursweek van 25 februari - 2 maart werd de index tot nieuwe hoogtepunten gestuwd. De belangstelling kwam van investeerders in binnen- en buitenland en richtte zich op vele sectoren van de markt.
Farmaceutische waarden stonden weer in de belangstelling en M.N. Sankyo en Yamanouchi, Hitachi Sales, Kumagai-Gumi, Isuzu en Daiwa House werden gevraagd op vooruitzichten van verhoogde afzet in China. Tegen het einde van de week richtte de vraag zich op de financiele fondsen. Trust Banks kreeg bijzondere aandacht op geruchten dat deze aandelen beleenbaar zouden worden, maar ook andere financiele fondsen, als banken en effectenhuizen, werden gekocht. De handel in Nomura moest zelfs enkele malen onderboken worden vanwege een te levendige handel.
Asashi Chemical schoot omhoog na een wetenschappelijk rapport dat haar TNF-produkt superieur zou zijn aan het concurrerende KBS van Yamanouchi.
Alleen blue chips en elektronikawaarden werden veronachtzaamd, met uitzondering van compact discfondsen als Sony, Nippon Columbia en Komishiroku.
Beleningen liepen met yen 23 mrd op tot yen 2992 mrd: short posities liepen met yen 13 mrd verder terug tot yen 300 mrd. De index sloot op 12.439, een winst van 268 punten in een week(door: Yamaichi Nederland).
LONDEN De Londense effectenbeurs heeft een opwindende week achter de rug als gevolg van de hectische dollarbewegingen en de fiscale maatregelen rond obligaties. Per saldo echter wist de aandelenmarkt deze ontwikkelingen goed op te vangen. De FT-index sloot de week op 975 punten vrijwel onveranderd af.
De dollarfluctuaties leidden tot een grote onzekerheid in de markt, maar in de loop van de week keerde de rust terug, al blijft de dollar uiterst onvoorspelbaar. De overheid kondigde maatregelen aan tegen 'bond washing', een methode waarbij potentieel belastbare beleggingsinkomsten omgezet worden in belastingvrije vermogenswinst. Daardoor zou de staat rond pound 300 mln aan belastingenmislopen. De hoge coupons reageerden op dit nieuws met forse verliezen, terwijl de lage coupons stegen. De handel verwacht bij invoering van de maatregelen een daling van het volume. Naar verluidt maakt bond washing zo'n 25% van de beursomzet in obligaties uit.
ICI voldeed aan de winstverwachting en, zoals zo vaak, was dat aanleiding voor een koersdaling van 38 pence tot 842 pence. Wellicht speelde ook de onderhandse plaatsing van aandelen een rol.
BP komt dezer dagen met de jaarcijfers. Ook al omdat de vrije olieprijzen weer onder druk staan liep de koers 40 pence terug tot 525 pence.
Het rommelt weer aan het oliefront en dat kan het marktsentiment weer gaan beheersen. Daar staat tegenover dat de markt mogelijk een positieve impuls krijgt van de beeindiging van de mijnstaking.
FRANKFORT De aandelenmarkt in Frankfort sloot de laatste dag van de achterliggende week af met een recordniveau door een sprong van meer dan twintig punten voor de Commerzbank-idex. Dat was ook zo'n beetje de winst die resteerde over de hele beursweek. Want de eerste twee beursdagen moest het koerspeil omlaag. De Commerzbank-index sloot op 1196,4 en verbeterde daarmee het vorige record van 20 februari met 7,8 punt.
De koersontwikkeling bij de aandelen weerspiegelde grotendeels het verloop van de Amerikaanse dollar. De eerste twee beursdagen hield de markt de adem in bij de onstuitbaar lijkende opmars van de dollar. Mede door de invloed hiervan op de rente nam de onzekerheid met de dag toe. Woensdag bleek echter aan die ontwikkeling een eind te komen. De plotselinge koersval van de dollar van die dag leidde onmiddellijk tot een herstel van de obligatiemarkt en vrijwel direct daarna tot een opleving van de aandelenmarkt.
Vooral vrijdag was de hausse op de aandelenmarkt weer helemaal terug. Grote exportfondsen zoals de auto- en chemiewaarden stonden vooraan in de rij van de stijging.
SYDNEY De All Ordinaries index steeg afgelopen week met ruim 4 punten tot 790,4, maar dit was dan ook geheel te danken aan de kracht van de mijnbouwfondsen en Broken Hill Prop. De aandelenkoersen van de industriele, olie- en goudfondsen sloten lager. De industriele fondsen lagen gedrukt uit vrees voor hogere rentestanden door de fors gedaalde Australische dollar. In het midden van de week verhoogden een aantal Australische banken hun prime rate.
Ook de gunstige halfjaarberichten van G. J. Coles, Lend Lease Corp., Woolworth en Australian Paperman kon de industriele sector geen positieve impuls geven. Daarentegen konden de teleurstellende halfjaarresultaten van C.R.A., Peko Wallsend en Oakbridge de markt geen kwaad doen. Opvallend was de forse stijging van Broken Hill Prop., welke zonder aanwijsbare reden naar een nieuw hoogtepunt van A$ 5,64 klom. De produktieresultaten over de eerste acht maanden van B.H.P. waren geheel in de lijn der verwachting. (door CLN Oyens en Van Eeghen)
BRUSSEL
De Brusselse beurs presteerde vorige week heel behoorlijk. De algemene index (die sinds begin 1985 alle contantwaarden bevat) steeg met 2,3%. Het was eerder de klimaatswijziging dan het goede economische nieuws dat de koersvorming bepaalde.
De conjunctuurindicator van de Nationale Bank wijst inderdaad naar beneden als gevolg van een verzwakking van de buitenlandse bestellingen. Het vertrouwen dat de regering alsnog met een verlenging van de aandelenwet zal instemmen heeft tot het gewijzigde klimaat bijgedragen.
Alle beurssectoren evolueerden gunstig met uitzondering van de staalwaarden en de petroleumaandelen. Het reserveaandeel van de Generale Maatschappij was een van de vedetten: maandag 4 maart bereikte het aandeel voor het eerst in twee jaar Bfr 2000, een nieuwe recordkoers na aanpassing voor de kapitaalverhoging van 1984. In de dienstensector scoorde de Delhaize hoog.
Ook Wagons-Lits lag goed in de markt. De elektriciteitswaarden werden gretig gekocht ondanks de aarzeling op de obligatiemarkt en de tegenvallende renteontwikkeling in de VS.
Het bedrijfsnieuws was erg positief getint. CBR, Elektrafina CMB en Picanol kondigden een winsttoename en een hoger dividend over 1984 aan. Solvay maakte bekend dat het tweede halfjaar van 1984 dezelfde winsttrend als in het eerste halfjaar kende. UCB kondigde aan dat het over een nieuw geneesmiddel beschikt, waarvoor het Pfizer de verkoop in de VS heeft toebedeeld. (door: Kredietbank Brussel).